12 tips om opslag te vragen

Weet je niet hoe je je baas om loonsverhoging moet vragen? Wil je weten hoe je succesvol kunt zijn bij de poging? Hieronder beschrijven we een eenvoudig en effectief plan om dit te bereiken.
12 tips om opslag te vragen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 19 januari, 2024

Als je je afvraagt hoe je opslag moet vragen, dan is het geheim planning en zelfvertrouwen. Er zijn mensen die deze handeling als iets intimiderends zien. En het is waar – het valt niet te ontkennen dat het een wat ongemakkelijke situatie kan zijn en dat er een kans is dat je een negatieve reactie krijgt. Maar zoals alles in het leven geldt ook hier: wie geen risico’s neemt, bereikt niet wat hij verdient.

De eerste stap is altijd onderzoek doen naar de salaristrends in jouw sector. Daarnaast is kennis van de financiële gezondheid van het bedrijf waar je werkt ook een doorslaggevend element. Daarna hoef je alleen nog maar een goede strategie op te stellen om die salarisverhoging te bereiken. In het volgende artikel leggen we alle aanbevelingen in detail uit, zodat je slaagt en niet faalt in de poging.

In elk succesverhaal vind je iemand die een moedige beslissing nam.”

Peter Ferdinand Drucker

Hoe je om loonsverhoging kunt vragen en de ‘ja’ krijgt die je wilt

De sprong wagen en genoeg zelfvertrouwen hebben om om loonsverhoging te vragen is het belangrijkste uitgangspunt. Niet alleen is er een mogelijkheid dat je bereikt wat je wilt, maar je kunt ook je zelfbeeld verbeteren en nieuwe vaardigheden ontwikkelen.

Je hoeft geen onderhandelingsgoeroe te zijn om dit te bereiken. Je hoeft alleen maar een goed plan te ontwerpen en het perfecte moment te vinden. Neem kennis van het beste advies om opslag te vragen.

1. Ken het salaris volgens je sector

Om je doel te bereiken en niet te falen in je poging, is het laatste wat je moet doen dingen overhaasten. Als je je dus afvraagt hoe je salarisverhoging kunt vragen, is het eerste wat je moet doen de arbeidsmarkt voor jouw beroepsgroep onderzoeken.

Zoek uit wat typische salarisbedragen zijn voor jouw functie, ervaring en locatie. Dit zal je een realistisch idee geven van wat je kunt verwachten en vragen.

2. Onderzoek de financiële gezondheid van je bedrijf

Ook al heb je een loonsverhoging nodig en verdiend, de waarheid is dat de juiste omstandigheden daarvoor niet altijd aanwezig zijn. Het is essentieel dat je de financiële gezondheid van je bedrijf onderzoekt.

Er zijn altijd signalen die je kunt opmerken om te analyseren of het wel of niet gepast is om die stap te zetten. Hieronder noemen we enkele indicatoren waar je rekening mee moet houden:

  • Zijn er bezuinigingen geweest?
  • Zijn er werknemers ontslagen?
  • Zijn er vertragingen in betalingen?
  • Wordt er minder geld/tijd geïnvesteerd in innovatie?
  • Heb je geruchten gehoord dat het slecht gaat met het bedrijf?

3. Maak een lijst van je prestaties

Als je je afvraagt hoe je om loonsverhoging kunt vragen, is het geheim om te onthouden dat je het verdient. Toon zelfvertrouwen en waardeer al je prestaties en bijdragen. De werkervaringen (Engelse link) van mensen beïnvloeden hun gevoel van eigenwaarde en andersom, dus als je je kennis en successen op een rijtje zet, kun je die positieve visie op jezelf versterken.

Maak een lijst van elke waardevolle taak waar de organisatie baat bij heeft gehad. Misschien is dankzij jouw voorstellen en ideeën het aantal verkopen gestegen. Of misschien is jouw professionaliteit ook van groot belang bij het dagelijks oplossen van veel incidenten. Aarzel niet om dit toe te lichten en maak er een verslag van.

4. Kies het juiste moment

Door het jaar heen kunnen er ideale momenten zijn om een salarisverhoging te vragen. Perfecte momenten kunnen zijn aan het einde van elk kwartaal en na elke balans. Bovendien is er na een belangrijke prestatie een gouden context die de moeite waard is om te benutten. Zorg er ook voor dat je baas ontvankelijk is en op dat moment niet te veel verplichtingen op zijn schouders heeft.

5. Vraag om een gesprek

Vraag niet plotseling om loonsverhoging zonder eerst om een gesprek te vragen. Dit verzoek moet gepaard gaan met een goede dialoog en in een privé-setting. Het is niet iets dat je in de gang of in het bijzijn van andere collega’s of mensen in de organisatie moet doen. Wees voorzichtig en houd de volgende stappen in gedachten:

  • Vraag een gesprek aan met je baas.
  • Schrijf hem een e-mail of vraag het hem persoonlijk.
  • Spreek hiervoor een specifieke dag en tijd met hem af.
  • Geef duidelijk aan wat het doel van die vergadering is.
Dit zijn de zinnen die je aan je baas of manager kunt vragen als je de vergadering regelt: “Zouden we elkaar kunnen ontmoeten om te praten over mijn prestatie-evaluatie en een mogelijke salarisverhoging?” of “Ik wil graag een korte vergadering plannen om een mogelijke salarisverhoging te bespreken. Laat me alsjeblieft weten wanneer het je uitkomt.”

6. Oefen wat je gaat zeggen

Bereid een duidelijke en overtuigende toespraak voor waarin je uitlegt waarom je een loonsverhoging verdient. Doe het zelfverzekerd, zonder aarzeling en benadruk de prestaties die je al hebt beschreven om je baas eraan te herinneren hoe het bedrijf daarvan heeft geprofiteerd. De volgende hulpmiddelen zullen bijdragen aan deze tentoonstelling:

  • Bedank je baas voor de ontmoeting met jou.
  • Spreek assertief.
  • Gebruik een positieve toon.
  • Verwijs naar je betrokkenheid bij het bedrijf.
  • Wees direct, het gaat niet om vragen, maar om overtuigen.
  • Je baas moet beseffen dat jij die loonsverhoging verdient.
  • Bereid die vergadering voor alsof je naar een sollicitatiegesprek gaat.
  • Verbeter je non-verbale communicatie: oogcontact, ontspannen bewegingen, etc.

7. Denk aan de woorden die je niet kunt gebruiken

Als je om een salarisverhoging vraagt, is het cruciaal dat je op de toon let. Probeer niet te grenzen aan arrogantie en pas ook op dat je niet vervalt in smeken. Er zijn werknemers die naar hun superieuren gaan met uitdrukkingen als, “Gezien alles wat ik voor het bedrijf heb gedaan, verdien ik het om betaald te worden (…).” Deze gespreksdynamiek klopt niet.

Het ideaal is een doortastende en vriendelijke presentatie waarin je je baas twee dingen duidelijk maakt. Het eerste is dat je van je werk houdt en betrokken bent bij de organisatie. Het tweede is dat je laat zien dat je potentieel hebt en die financiële erkenning verdient.

8. Stel een bedrag vast

In het monetaire aspect is het raadzaam om niet uit te weiden en direct naar het exacte bedrag te gaan dat je voorstelt. Presenteer dit verzoek duidelijk en beknopt, zodat je baas er rekening mee houdt. De zin die je kan helpen om op dat bedrag uit te komen is de volgende: “Gezien alles wat hierboven staat, hoopte ik dat we het eens konden worden over een salarisverhoging van XX. Wat denkt u?”

Zorg ervoor dat je eerlijk bent over het bedrag dat je wilt krijgen. Voel je niet onzeker of denk niet dat je te veel vraagt. Dit is het startpunt van waaruit de onderhandelingen kunnen beginnen.

9. Bereid je voor op mogelijke vragen

Anticipeer op vragen die je manager je kan stellen tijdens het gesprek. Houd altijd in gedachten dat je in je voorbereidingstijd al een overzicht hebt gemaakt van je prestaties en bijdragen aan het bedrijf. Dat is het materiaal waarmee je moet onderhandelen. Voel je zelfverzekerd en heb gegevens en voorbeelden bij de hand om je verzoek te ondersteunen.

10. Gebruik geen dreigementen en lieg niet

Vermijd dreigementen bij het vragen om opslag, want dat is geen goede tactiek. Er zijn mensen die niet aarzelen om te zeggen dat ze het bedrijf zullen verlaten als ze de loonsverhoging die ze willen niet krijgen. Houd in gedachten dat je in het leven moet weten hoe je moet onderhandelen en dat deze kunst altijd wordt uitgevoerd met positiviteit en empathie.

Negativiteit en dreigementen wekken wantrouwen en spanning op. Daarom bereik je er niets goeds mee.

Liegen is ook geen goede strategie. Volgens onderzoek (Engelse link)  gepubliceerd door Zoro nemen millennials het vaakst hun toevlucht tot leugens. Hun tactiek is om te zeggen dat er een andere organisatie in hen geïnteresseerd is. Dit soort tactiek is niet altijd ideaal bij het vragen om salarisverhoging.

Focus op je bijdragen en waarom je een loonsverhoging verdient op basis van je prestaties. Zorg voor een positieve impact op je leidinggevende en breng optimisme en vertrouwen over. Deze elementen zullen je bondgenoten zijn.

11. Wees dankbaar

Een goede baas zijn

Wat het antwoord ook is, toon dankbaarheid voor de tijd en aandacht van je baas of manager. Als je na het vragen opslag krijgt, wees dan oprecht dankbaar. Geef echter niet op en vraag hem of haar de redenen uit te leggen als het besluit negatief is. Als je ze kent, kun je je beter voorbereiden op een andere keer.

12. Leer van het proces

Gedurende je professionele leven zul je deze dynamiek verschillende keren uitvoeren. Probeer de hele ervaring te analyseren en te beoordelen wat je hebt geleerd en welke details je zou kunnen verbeteren. Dit zijn scenario’s waarin je jezelf test en ontdekt welke gebieden je nog verder moet ontwikkelen. Misschien ontbreekt het je bijvoorbeeld gewoon aan onderhandelingstechnieken of zelfvertrouwen.

Hoe dan ook, of je je doel nu bereikt of niet, wees trots op jezelf. Je bent opgestaan voor iets wat je verdient en hebt duidelijk gemaakt dat je een waardevolle werknemer bent. Als je huidige baas het niet heeft kunnen zien, dan zal een andere figuur je uitzonderlijke kwaliteiten vast wel herkennen.

Vragen om opslag is een gouden kans

Vragen om opslag is een belangrijke kans in je professionele carrière. Als je het effectief doet, kun je een eerlijke beloning voor je werk en bijdragen krijgen. Het is die gouden kans die je moet weten te herkennen om er je voordeel mee te doen. Bovendien toon je met deze daad, zoals we al aangaven, je waarde, betrokkenheid en vertrouwen in jezelf.

Al deze variabelen stimuleren je groei en loopbaanontwikkeling. Aan de andere kant, ook al is de reactie van je werkgever misschien niet positief, het is niet iets dat je moet ontmoedigen. Een andere keer komt nog wel.

En als die stap niet komt, kun je overwegen om op zoek te gaan naar een ander bedrijf dat jouw vaardigheden wel waardeert. Beetje bij beetje geef je vorm aan de toekomst die je verdient.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.