Ontslagen worden is niet het einde van de wereld

Ontslagen worden is niet het einde van de wereld. Soms kan het zelfs nieuwe deuren voor ons openen. Wij geven je een aantal tips om met deze situatie om te gaan.
Ontslagen worden is niet het einde van de wereld

Laatste update: 23 oktober, 2019

De meesten van ons zijn weleens ergens ontslagen. Ontslagen worden is voor niemand leuk, zelfs niet als je een hekel had aan je baan. Toch doet deze frustrerend situatie zich maar al te vaak voor. Afhankelijk van de omstandigheden kan het zelfs een aanzienlijke emotionele impact hebben op iemands leven.

Ontslagen worden impliceert afwijzing en houdt in dat we een onbekende en onzekere toekomst tegemoet treden. Het is een afwijzing, omdat je zowel je werkruimte als wat je baan symbolisch inhield, verliest. Deze situatie leidt tot onzekerheid, omdat er in de meeste gevallen niet meteen een andere baan voor ons klaar ligt.

Dit is daarom zonder twijfel een moeilijke tijd. Toch ben je zelf de enige die kan bepalen wat voor invloed het precies op je zal hebben.

Ontslagen worden is niet het einde van de wereld, hoewel het soms wel kan leiden tot zeer grote problemen. Zorg ervoor dat je de situatie onder controle hebt en probeer te voorkomen dat je tot het uiterste gaat. In dit artikel delen we een aantal tips die je hierbij kunnen helpen.

Blijf kalm en ontspan

Deze situatie lijkt extreem moeilijk. Feit is echter dat we om de een of andere reden plaatsen verlaten waar we niet zouden moeten zijn. Soms is het op dat moment moeilijk te begrijpen, maar zien we uiteindelijk in dat het waarschijnlijk voor het beste was. Misschien paste de baan die we hadden helemaal niet bij ons en dat hoeft niet per se slecht te zijn.

In het begin is het moeilijk om alles te beoordelen. Je moet daarom koste wat kost kalm proberen te blijven. Sta absoluut niet toe dat negatieve gedachten je geest nadat je bent ontslagen volledig overnemen.

Zie ontslagen worden niet als een ware tragedie en ook niet als het einde van de wereld. Richt je in plaats daarvan op wat je vanaf dat moment moet doen.

Man zoekt werk op internet

Nadat je bent ontslagen, moet je bepaalde stappen nemen

Het is waar dat je na het verliezen van je baan een onzekere periode tegemoet gaat. De beste manier om hiermee om te gaan is door je leven zo goed mogelijk op orde te krijgen. Zorg ervoor dat je eerst een goed beeld hebt van je financiële situatie voordat je bepaalde beslissingen neemt.

Probeer onnodige kosten zo veel mogelijk te vermijden. Als je schulden hebt, overweeg dan of je crediteuren moet bellen om een nieuwe regeling te treffen. Deze optie heb je altijd, omdat de andere partij alleen geïnteresseerd is in het krijgen van zijn geld.

Het is ook belangrijk om een lijstje te maken van alle mensen die je kent en die je mogelijk kunnen helpen om een ​​nieuwe baan te vinden. Denk hierbij zelfs aan mensen die je al zeer lange tijd niet hebt gezien.

Formuleer daarna het berichtje dat je naar ze wilt sturen. Zeg hierin dat je een baan nodig hebt en dat je het op prijs zou stellen als ze je op de hoogte konden houden van nieuwe vacatures.

Stel je cv op

Als je wordt ontslagen, moet je waarschijnlijk je cv afstoffen en bijwerken. Dit is een goede gelegenheid om je cv up-to-date te brengen en er een persoonlijker tintje aan te geven. Tegenwoordig heb je meer opties dan in het verleden. Een goede manier om dit te doen, is door een video te maken en de link in je cv op te nemen.

Ook is het belangrijk om de sollicitatiebrieven die je opstuurt te beginnen met een paar zinnen die absoluut relevant zijn en een goed beeld van jou schetsen. Toon je beste kwaliteiten.

Maak ook van de gelegenheid gebruik om een ​​baan te vinden in velden of gebieden die je oprecht leuk vindt. Er moet wel een bedrijf bestaan dat op zoek is naar een werknemer die graag doet wat je leuk vindt en hier ook goed in is.

Man die een trede omhoog gaat

Ontslagen worden is ook een kans

Terwijl je wacht op die nieuwe baan, die uiteindelijk hoe dan ook zal opduiken, kun je ook van de tijd gebruikmaken om andere opties te overwegen. Misschien lijkt het je wel iets om eigen baas te worden. Ben je goed in iets dat je in staat stelt zelfstandig ondernemer te worden?

Elke vaardigheid zou kunnen werken. Je kunt er zelfs voor kiezen om je vaardigheden op anderen over te brengen. Als je handmatige vaardigheden hebt, kun je ze zeker gebruiken om geld te verdienen. Ook het internet biedt veel mogelijkheden bij het starten van een nieuw bedrijf.

Je hoeft geen uitvinder te zijn of veel geld te hebben om een ​​bedrijf te starten. Wat vooral belangrijk is, is dat je alles goed uitzoekt. Zoek voorbeelden van bedrijven die succesvol zijn geweest. Leer om een ​​businessplan te maken en aan de slag te gaan. In het meest gunstige geval kun je je bedrijf draaiende houden, zelfs nadat je een nieuwe baan hebt gekregen.

Het belangrijkste is om te beseffen dat ontslagen worden niet het einde van de wereld is. Het is waar dat deze gebeurtenis je uit je comfortzone haalt. En dit kan soms erg veel zorgen met zich meebrengen. Als je echter een positieve en actieve houding aanneemt, kun je dit probleem zeker omzetten in een kans.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.