Tips om een gezond gevoel van eigenwaarde op te bouwen

Het hebben van een gezonde eigenwaarde is essentieel voor de kwaliteit van het leven, van fysiek tot emotioneel. In dit artikel vertellen we je hoe je je eigen waardering kunt verbeteren.
Tips om een gezond gevoel van eigenwaarde op te bouwen
Isabel Ortega

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Isabel Ortega.

Laatste update: 08 augustus, 2024

Het opbouwen van een gezond gevoel van eigenwaarde is essentieel voor een vol en bevredigend leven. Het helpt je een positieve relatie met jezelf te ontwikkelen, uitdagingen met veerkracht aan te gaan en bevredigende relaties te hebben. Het is een proces dat de moeite waard is om te ondernemen om je welzijn en levenskwaliteit te verbeteren.

Een gezond gevoel van eigenwaarde verwijst naar het leggen van een solide en evenwichtige basis van persoonlijke waarde en acceptatie. Het is een continu proces dat begint tijdens de kindertijd, wanneer de set van percepties, gedachten, evaluaties, emoties en gedragstendensen wordt opgebouwd. Laten we in het volgende artikel meer leren over dit onderwerp.

Vrouw doet oefeningen in de buitenlucht

Wat wordt beschouwd als een gezond gevoel van eigenwaarde?

Gezond gevoel van eigenwaarde betekent niet altijd in een staat van euforie verkeren of nooit geconfronteerd worden met twijfels of onzekerheden. Het is normaal om emotionele ups en downs te hebben. Een gezond gevoel van eigenwaarde wordt gekenmerkt door een positieve en realistische beoordeling van jezelf.

Er zijn verschillende aspecten waaruit deze perceptie bestaat. In principe is vertrouwen in jezelf en in het vermogen om uitdagingen aan te gaan essentieel.

Op dezelfde manier beïnvloedt het accepteren van je deugden en gebreken een goed gevoel van eigenwaarde. Zelfrespect, het stellen van gezonde grenzen en een gevoel van waardigheid worden hieraan toegevoegd.

Het geven van prioriteit aan fysiek, mentaal en emotioneel welzijn is ook bevorderlijk voor een gezond gevoel van eigenwaarde. Dit wordt weerspiegeld in het individuele vermogen om te gaan met mislukkingen en kritiek en deze constructief aan te pakken.

Op zijn beurt beïnvloedt een gezond gevoel van eigenwaarde ook het vermogen om door te zetten, te herstellen en je aan te passen in ongunstige situaties.

Als in een artikel van Frontiers in Psychologie (Engelse link) wordt benadrukt, zijn veerkrachtige mensen minder vatbaar voor een laag gevoel van eigenwaarde en kan empathie voor jezelf niet opzij worden geschoven. Wees aardig en medelevend voor jezelf.

Hoe bouw je een gezond gevoel van eigenwaarde op

Een gezond gevoel van eigenwaarde hebben is een proces dat tijd en moeite kost, maar het is mogelijk om het te bereiken. We geven je een aantal tips waar je je voordeel mee kunt doen.

Erken je prestaties

Een van de essentiële aanbevelingen om een gezond gevoel van eigenwaarde te koesteren is om je successen te leren herkennen en waarderen, hoe klein ze ook zijn. Wees trots op je vaardigheden en talenten.

Doe aan zelfzorg

Besteed tijd aan het zorgen voor jezelf. Dit betekent gezond eten, sporten, voldoende rusten en een goede persoonlijke hygiëne. Voor je lichaam en geest zorgen is essentieel om je gevoel van eigenwaarde te versterken, zoals blijkt uit een artikel (Engelse link) in het  International Journal of Sport and Exercise Psychology.

Wees je bewust van je gedachten

Besteed aandacht aan je gedachten en vervang de negatieve door positievere en realistischere gedachten. Vermijd overmatige zelfkritiek en focus op je kwaliteiten en sterke punten.

Stel haalbare doelen

Het stellen van realistische en haalbare doelen leidt tot gevoelens van veiligheid en voldoening. Een strategie om ze te bereiken en te genieten van het proces is om deze doelen op te delen in kleinere stappen zodat je elke vooruitgang viert.

Omring jezelf met positieve mensen

Kies bedrijven die je steunen en je het gevoel geven dat je de moeite waard bent. Vermijd mensen die je voortdurend bekritiseren of je een slecht gevoel geven; je kunt je juist het beste omringen met mensen die je inspireren en je helpen te groeien.

Leer jezelf te accepteren zoals je bent

Niemand is perfect en we hebben allemaal gebieden die voor verbetering vatbaar zijn. Begrijp je sterke en zwakke punten, werk aan acceptatie en cultiveer compassie voor jezelf.

Zoek hulp als je dat nodig hebt

Als je te maken hebt met emotionele problemen of als je gevoel van eigenwaarde de kwaliteit van je leven beïnvloedt, overweeg dan om professionele hulp te zoeken. Psychologische therapie biedt hulpmiddelen om je gevoel van eigenwaarde te versterken.

Bestaat er een ongezond soort gevoel van eigenwaarde?

Een werk (Engelse link) gedeeld door The American Psychologist wordt benadrukt dat een hoog gevoel van eigenwaarde positieve voordelen heeft voor sociale relaties, succes en lichamelijke en geestelijke gezondheid. Maar er zijn soorten ongezonde eigenwaarde die het welzijn en de levenskwaliteit van een persoon schaden; dit zijn de volgende:

  • Laag gevoel van eigenwaarde. Wanneer iemand een negatieve en gedevalueerde mening over zichzelf heeft, voelt hij zich incompetent, onwaardig of waardeloos. Dit leidt tot gevoelens van minderwaardigheid, onzekerheid en moeilijkheden om zichzelf te accepteren en te waarderen.
  • Opgeblazen gevoel van eigenwaarde. Je hebt een overdreven positieve mening over jezelf. Het zijn arrogante, narcistische mensen die voortdurend waardering en bewondering van anderen zoeken. Dit gevoel van eigenwaarde kan kwetsbaar zijn en afhankelijk van externe goedkeuring, wat leidt tot ongemakken in het omgaan met kritiek of falen.
  • Vergelijkende eigenwaarde. Hierbij vergelijk je jezelf voortdurend met anderen en waardeer je jezelf op basis van hoe je jezelf ziet ten opzichte van anderen. Je voelt je uiteindelijk altijd inferieur of superieur aan anderen, wat leidt tot afgunst, wrok of een frequente zoektocht naar externe validatie.
  • Geconditioneerde eigenwaarde. Dit is gebaseerd op prestaties zoals professioneel succes, fysieke verschijning of de goedkeuring van anderen. Deze mensen voelen zich alleen goed over zichzelf als ze aan bepaalde normen voldoen, wat een gevoel van constante ontevredenheid kan opwekken en het moeilijk kan maken om een stabiel en solide gevoel van eigenwaarde te behouden.

Het is belangrijk om deze vormen van ongezonde eigenwaarde te herkennen om te werken aan de verbetering ervan en een evenwichtige en positieve eigenwaarde te bevorderen.

Het verschil tussen het opbouwen van een gezond gevoel van eigenwaarde en het vergroten van je gevoel van eigenwaarde

De aanpak en het proces maken het verschil tussen het opbouwen van een gezond gevoel van eigenwaarde en het vergroten van je gevoel van eigenwaarde. Bij het opbouwen van een gevoel van eigenwaarde werk je aan het ontwikkelen van een solide en evenwichtige basis vanaf nul of vanaf een dieptepunt.

Het is een dieper proces waarbij beperkende overtuigingen worden aangepakt, je jezelf leert accepteren en waarderen. Ook cultiveer je een positieve houding ten opzichte van jezelf. Het opbouwen van een gezond gevoel van eigenwaarde vereist intern werk en veranderingen in de persoonlijke perceptie en waardering.

Van zijn kant verwijst het vergroten van het gevoel van eigenwaarde naar het verhogen of versterken van het bestaande gevoel van eigenwaarde, maar dat kan worden beïnvloed door externe of interne factoren. Het doel is om het zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde te verbeteren en te versterken.

Het vergroten van het gevoel van eigenwaarde leidt tot het focussen op de erkenning van prestaties en het bevorderen van veerkracht. Dat geldt eveneens voor het zoeken naar persoonlijke verbetering en het versterken van de eigen capaciteiten en talenten.

Zowel het opbouwen als het vergroten van het gevoel van eigenwaarde zijn relevante processen en kunnen elkaar aanvullen, afhankelijk van individuele behoeften en omstandigheden.

Hoe weet ik of ik een gezond gevoel van eigenwaarde opbouw?

Het opbouwen van een gezond gevoel van eigenwaarde is een subjectief proces. Er zijn echter tekenen en positieve veranderingen die je kunt waarnemen. Hieronder staan enkele manieren om je vooruitgang te beoordelen:

  • Grotere tevredenheid en welzijn. Je voelt je gelukkiger met jezelf en ervaart innerlijke rust.
  • Algemeen gevoel van waarde. Je begint je meer gewaardeerd en waardig te voelen in het algemeen, zonder te veel afhankelijk te zijn van externe goedkeuring.
  • Vertrouwen in jezelf. Je begint meer vertrouwen te hebben in je vaardigheden en capaciteiten. Je voelt je zelfverzekerd als je uitdagingen aangaat en je gelooft in je vermogen om obstakels te overwinnen.
  • Acceptatie van je onvolkomenheden. Je wordt meer compassievol met jezelf en je erkent dat we allemaal mensen zijn in een constant proces van groei en leren.
  • Minder zelfkritiek. Je vermindert de negatieve interne dialoog. Je spreekt jezelf aan met vriendelijkheid en mededogen en erkent je prestaties en inspanningen in plaats van je alleen te richten op je mislukkingen.
  • Veerkracht. Je leert constructief om te gaan met mislukkingen en fouten. Je bent niet snel ontmoedigd en je ziet jezelf als een persoon die in staat is om te leren en te groeien door uitdagingen heen.
  • Gezonde grenzen. Je stelt gezonde grenzen in je relaties en in de manier waarop je met jezelf omgaat. Je bent je bewust van je behoeften. Daarnaast zorg je ervoor dat je daaraan voldoet zonder jezelf te verwaarlozen of anderen toe te staan je respectloos te behandelen.
Eigenwaarde

Wanneer is het raadzaam om professionele hulp te zoeken om problemen met je gevoel van eigenwaarde aan te pakken?

Het is raadzaam om professionele hulp te zoeken als een laag gevoel van eigenwaarde je levenskwaliteit en emotionele welzijn aanzienlijk beïnvloedt. Je kunt het aanvoelen als gevoelens van zelfhaat en waardeloosheid de overhand hebben. Dat geldt ook als je een onvermogen hebt om grenzen te stellen en negatieve en zelfkritische gedachtepatronen aanhouden.

Andere tekenen dat het tijd is om ondersteuning te vragen van een specialist zijn problemen met het accepteren en waarderen van jezelf, problematische interpersoonlijke relaties en angst of depressie als gevolg van bovenstaande aspecten.

Een psycholoog helpt bij het onderzoeken en aanpakken van onderliggende problemen met je eigenwaarde. Daarnaast biedt hij of zij strategieën om deze op een gezonde manier te ontwikkelen, evenals het werken aan emotioneel beheer.

Als eerdere pogingen om je eigenwaarde te verbeteren niet effectief zijn of als de emotionele uitdagingen overweldigend worden, aarzel dan niet om naar de specialist te gaan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Álvarez, D. G., Soler, M. J., y Cobo-Rendón, R. C. (2019). Bienestar psicológico en adolescentes: relaciones con autoestima, autoeficacia, malestar psicológico y síntomas depresivos. Revista de orientación educacional, 33 (63), 23-43. http://200.14.213.175/roe/index.php/roe/article/view/4
  • Angulo Quiñonez, A. Ángel. (2022). Self-esteem, its relationship with academic performance and university dropout. Sapienza: International Journal of Interdisciplinary Studies3(6), 211–225. https://journals.sapienzaeditorial.com/index.php/SIJIS/article/view/514
  • Bailey J. A., 2nd (2003). The foundation of self-esteem. Journal of the National Medical Association95(5), 388–393. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2594522/
  •  Fernández Pérez, F. (2017, 18 de septiembre). La autoestima se construye. YouTube.
  • Hagen, R., Havnen, A., Hjemdal, O., Kennair, L. E. O., Ryum, T., & Solem, S. (2020). Protective and Vulnerability Factors in Self-Esteem: The Role of Metacognitions, Brooding, and Resilience. Frontiers in psychology11, 1447. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7351531/
  • Mikkelsen, H. T., Haraldstad, K., Helseth, S., Skarstein, S., Småstuen, M. C., & Rohde, G. (2020). Health-related quality of life is strongly associated with self-efficacy, self-esteem, loneliness, and stress in 14–15-year-old adolescents: a cross-sectional study. Health and Quality of Life Outcomes18(1), 1-17. https://hqlo.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12955-020-01585-9
  • Nguyen, D. T., Wright, E. P., Dedding, C., Pham, T. T., & Bunders, J. (2019). Low Self-Esteem and Its Association With Anxiety, Depression, and Suicidal Ideation in Vietnamese Secondary School Students: A Cross-Sectional Study. Frontiers in psychiatry10, 698. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6777005/
  • Orth, U., & Robins, R. W. (2022). The benefits of self-esteem: Reply to Krueger et al. (2022) and Brummelman (2022). The American psychologist77(1), 23–25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9310667/
  • Orth, U., & Robins, R. W. (2022). Is high self-esteem beneficial? Revisiting a classic question. The American psychologist77(1), 5–17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9306298/
  • Riso, W. (2012) El Valor imprescindible de la Autoestima. Barcelona, PlanetaVillalobos, H. P. (2019). Autoestima, teorías y su relación con el éxito personal. Alternativas en psicología41(3), 22-31. https://sibi.upn.mx/bib/202306
  • Rodrigues, F., Faustino, T., Santos, A., Teixeira, E., Cid, L., & Monteiro, D. (2022). How does exercising make you feel? The associations between positive and negative affect, life satisfaction, self-esteem, and vitality. International Journal of Sport and Exercise Psychology20(3), 813-827. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/1612197X.2021.1907766
  • Van der Aar, L. P. E., Peters, S., Becht, A. I., & Crone, E. A. (2022). Better self-concept, better future choices? Behavioral and neural changes after a naturalistic self-concept training program for adolescents. Cognitive, affective & behavioral neuroscience22(2), 341–361. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8475836/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.