Zeven tips als je gemakkelijk wordt afgeleid

Als je moeite hebt om te onthouden waar je dingen hebt neergelegd, om aandacht te besteden aan gesprekken, of om projecten die je begint af te maken, ben je waarschijnlijk gemakkelijk afgeleid. De volgende tips zullen helpen.
Zeven tips als je gemakkelijk wordt afgeleid
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 13 oktober, 2022

Als je snel afgeleid raakt, kan je dagelijkse leven behoorlijk chaotisch zijn. Waarschijnlijk verlies je voortdurend je sleutels en vergeet je belangrijke afspraken. Ook merk je dat je niet echt de draad van het gesprek kunt oppakken als je met anderen praat, en vind je het moeilijk om je te concentreren op het afmaken van bepaalde activiteiten en plannen.

Dit kan je productiviteit, relaties en gemoedsrust aantasten. Daarom is het belangrijk om enkele nuttige tips te kennen om deze trend tegen te gaan.

Gemakkelijk afgeleid zijn kan gewoon een persoonlijkheidskenmerk zijn. Het kan echter ook een symptoom zijn van een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD).

Hoe dan ook, leven met je hoofd in de wolken betekent dat je waardevolle momenten mist en belangrijke informatie over wat er om je heen gebeurt over het hoofd ziet. Daarom kan het echt nuttig zijn om hulpmiddelen te hebben die je helpen je te concentreren.

Enkele tips als je snel afgeleid raakt

Als je in dit aspect zou willen verbeteren, meer geconcentreerd zou willen zijn en een meer georganiseerd leven zou willen hebben, zijn hier enkele tips.

1. Vertraag je racende geest

Als je gemakkelijk bent afgeleid, heb je misschien een heel actieve geest. Je gedachten gaan in een fractie van een seconde van het ene onderwerp naar het andere. Je hoofd gonst van de ideeën, maar deze snelheid verhindert dat je de nodige tijd aandacht besteedt aan een specifiek onderwerp.

Het uitproberen van verschillende ademhalingstechnieken (Engelse link) kan echt nuttig zijn. Ze helpen je lichamelijke en geestelijke activering te verminderen en daardoor meer ontspannen en ontvankelijk te zijn voor wat er om je heen gebeurt.

Als je ze regelmatig oefent, zal dat een aanzienlijk verschil maken, en ze kunnen ook in praktijk worden gebracht op specifieke momenten waarop je moet “vertragen.”

Vrouw heeft ogen dicht
Ademhalings- en ontspanningsoefeningen zijn goede hulpmiddelen voor het trainen van concentratie.

2. Kom terug naar het hier en nu

Je vindt jezelf misschien gemakkelijk afgeleid omdat je geneigd bent overmatig in je binnenwereld te leven. Je bent waarschijnlijk een creatief, dromerig en introspectief individu en deze wereld van jou kan echt rijk zijn. Het gebrek aan contact met de werkelijkheid eist echter zijn tol van je.

Mindfulness kan behulpzaam zijn. Het helpt je om je te verbinden met het heden, je omgeving en je lichamelijke gewaarwordingen. Het brengt je terug naar het hier en nu, en door je er volledig mee bezig te houden, ben je beter in staat om aandacht te geven en te onthouden.

3. Gebruik je gewoonten

Gewoonten kunnen geweldige bondgenoten worden om je te helpen meer georganiseerd te zijn en tegelijkertijd de cognitieve slijtage te verminderen. Als je eraan gewend raakt een handeling op hetzelfde moment van de dag te herhalen, zal de traagheid die door de herhaling ontstaat je helpen die taak niet te vergeten.

Als je bijvoorbeeld je sleutels altijd in een bakje bij de voordeur legt, zul je dat uiteindelijk automatisch doen en altijd weten waar ze zijn. Daarnaast, als je meer water wilt consumeren, maar je vergeet het altijd, koppel het dan aan andere handelingen in je routine, zoals het drinken van een glas voor elke maaltijd. Door de gewoonte te automatiseren hoef je er niet telkens aan te denken.

4. Plan en organiseer je tijd

Het gebruik van schema’s en agenda’s kan een grote hulp zijn. Het opschrijven van lopende taken helpt om ze in je geheugen te consolideren. Bovendien is het grafisch kunnen waarnemen wat je gedurende de dag moet doen een goede manier om het te onthouden.

Besteed aan het begin van elke dag een paar minuten aan het doornemen van hoe je dag eruit gaat zien, welke activiteiten je moet bijwonen, en hoe je jezelf gaat organiseren om ze te volbrengen. Dit vanaf het eerste uur van de dag in gedachten hebben kan een verschil maken.

5. Leer prioriteiten stellen

Als je ongeorganiseerd en gemakkelijk afgeleid bent, heb je waarschijnlijk het gevoel dat je voortdurend duizend taken te doen hebt. Je kunt de tijd niet vinden om eraan te beginnen of je laat ze halverwege liggen.

Daardoor neemt je mentale belasting gestaag toe. Het kan zijn dat het hebben van zoveel te doen dingen je verlamt. In feite staat het je niet toe om er ook maar één aan te pakken. Leren prioriteiten stellen is dus de sleutel.

Maak een lijst van al je verplichtingen en taken die je moet regelen. Ken ze vervolgens een prioriteitsvolgorde toe (je kunt dat doen met nummers of met stoplichtkleuren). Geef de meest urgente een hogere score en begin daarmee, ook al zijn ze het minst aantrekkelijk.

Als je je taken afmaakt en ze van je lijst afvinkt, zul je een aangenaam gevoel van voldoening en beloning krijgen. Zo blijf je gemotiveerd om door te gaan.

6. Houd rekening met je circadiane ritme

Het wordt vaak aanbevolen dat gemakkelijk afgeleide mensen de taken die ze het moeilijkst vinden vroeg op de dag uitvoeren. Het idee is om te profiteren van de momenten van grotere helderheid en energie. Dit geldt echter niet voor iedereen. Sterker nog, nachtbrakers voelen zich ‘s avonds actiever, geconcentreerder en productiever.

Daarom kan het kennen van je chronotype (Spaanse link) je helpen om te bepalen op welk moment van de dag je het meest productief en geconcentreerd bent. Dan kun je die gebruiken voor de taken die overweldigend, saai of onaantrekkelijk zijn.

Lachende vrouw
Weten wat de tijden van de dag zijn waarop je het beste presteert is handig om jezelf te organiseren.

7. Kauw kauwgom

Ten slotte is er bewijs(Engelse link) dat kauwgom kauwen kan helpen om de cognitieve prestaties te verbeteren. In feite verbetert het de aandacht (vooral de volgehouden aandacht), verbetert de stemming, verlicht stress, vermindert slaperigheid en vergemakkelijkt het leren. Om deze redenen kan het op bepaalde momenten een effectieve strategie zijn.

Je kunt je aandacht en productiviteit verbeteren

Als je gemakkelijk bent afgeleid, het moeilijk vindt om je te concentreren, op te letten en een georganiseerde routine aan te houden, wanhoop dan niet. In plaats van te accepteren dat het gewoon is zoals je bent, bedenk dan dat je kunt werken aan het verbeteren van je aandacht.

Door mindfulness te beoefenen, stressvrij te blijven en organisatorische hulpmiddelen te gebruiken, zul je merken dat je productiever en aanweziger kunt zijn in je dagelijkse activiteiten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Hirano, Y., & Onozuka, M. (2015). Chewing and attention: a positive effect on sustained attention. BioMed research international2015.
  • Henry-Benítez, M., Díaz-Mesa, E., Yelmo-Cruz, S., & Gracia-Marco, R. (2013). El cronotipo como modulador de los niveles séricos diurnos de melatonina. Actas esp. psiquiatr41(3), 149-153.
  • Ma, X., Yue, Z. Q., Gong, Z. Q., Zhang, H., Duan, N. Y., Shi, Y. T., … & Li, Y. F. (2017). The effect of diaphragmatic breathing on attention, negative affect and stress in healthy adults. Frontiers in psychology, 874.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.