Jij bent de schepper van je eigen werkelijkheid

Ondanks wat er om je heen gebeurt, vertegenwoordigt de manier waarop je het interpreteert en wat je besluit te doen jouw werkelijkheid. Hieronder staan daarbij we stil.
Jij bent de schepper van je eigen werkelijkheid

Laatste update: 11 oktober, 2021

Weet jij wat de werkelijkheid is? Weet je wat waar is en wat een leugen is in deze wereld waarin we leven?

Zoals Immanuel Kant het uitdrukte:We weten a priori alleen wat we erin hebben gestopt.” Met deze uitspraak maakte Kant een Copernicaanse wending, een revolutie die een volledige verandering van perspectief met zich meebracht.

Wat hij bedoelde was dat de werkelijkheid zelf niet bestaat. Dit komt omdat we allemaal actieve individuen zijn en we de werkelijkheid transformeren volgens onze eigen ervaring.

Kant vermeldt dat we kennis alleen a priori kunnen begrijpen als we toegeven dat we alleen de verschijnselen kennen en niet de dingen zelf.

Dankzij Kants revolutionaire bijdrage begrijpen we dat we allemaal actieve individuen zijn in onze eigen werkelijkheid. Er is inderdaad geen enkele realiteit die ons beïnvloedt. Daarom zijn we geen slaven van onze omstandigheden.

Jij bent de schepper van je eigen realiteit

We zijn eigenaren en we zijn verantwoordelijk voor wat er met ons gebeurt. Daarom is elke ervaring een weerslag, een terugkeer van onze gedachten, onze emotionele toestanden en de houdingen die we te allen tijde besluiten aan te nemen.

Afhankelijk van hoe ontvankelijk je bent, zou je kunnen ontdekken dat je gunstigere of schadelijkere situaties in je leven aantrekt. Immers, afhankelijk van je mate van openheid en waar je je aandacht op richt, trek je ervaringen aan die passen bij de energie die je in je omgeving stopt.

Twee paar handen op het water

Dit gebeurt ook intern. Je verzwakt en krijgt gemakkelijker ziekten als je gedachten je doen geloven dat je een marionet van de omstandigheden bent en dat je er niets aan kunt doen.

Wanneer je een continue opeenvolging van onaangename ervaringen meemaakt, betekent dit niet dat het leven zich tegen je heeft gekeerd. In feite betekent het dat je op de een of andere manier je ervaring boycot door de energie die je mobiliseert met je gedachten en acties.

Er zijn geen slechte of goede ervaringen. Er zijn alleen ervaringen. Bovendien zal elke persoon, wanneer hij met dezelfde omstandigheden wordt geconfronteerd, er verschillende betekenissen aan toekennen.

Ze zullen ofwel leren van de ervaringen en vooruit komen, of ze zullen zichzelf verankeren in wat er is gebeurd en zichzelf beetje bij beetje vernietigen.

Je bent geen slaaf van je gedachten of emoties

In tegenstelling tot wat veel mensen misschien denken, kun je je gedachten beheersen en je emoties onder controle krijgen, zodat je er niet in verwikkeld raakt.

Je gedachten raken vaak geworteld in waar je aan gewend bent geraakt. Als je dit soort houding versterkt, versterken ze je neurale netwerk en activeren ze automatisch onaangename gedachten in elke situatie.

Als je je hier niet van bewust bent, word je uiteindelijk een slaaf van wat je denkt. In feite geloof je dat er geen uitweg is uit je ongemakkelijke gedachten. Als gevolg daarvan voer je acties uit die deze gemoedstoestand bevestigen.

Misschien steek je niet genoeg energie in wat je wilt bereiken. Daarom krijg je frustrerende resultaten. Dan vraag je je af waarom je nooit krijgt wat je wilt. Je vraagt je af waarom er altijd slechte dingen met je gebeuren

Je eigen werkelijkheid

Om deze reden raak je verstrikt in een vicieuze cirkel door grotere hulpeloosheid in jezelf te creëren. Dit ligt niet aan je eigen omstandigheden, maar aan hoe je op de situatie hebt gereageerd en je eraan hebt overgegeven.

Je bewust zijn dat je je eigen realiteit creëert en dat je geen marionet van de omstandigheden bent, is de enige manier om je denken te veranderen. In feite kun je het aanpassen op het moment dat je je realiseert dat je jezelf opnieuw boycot.

Alleen jij kunt de realiteit veranderen van hoe je dingen ziet en hoe ze aan je worden gepresenteerd. Je emotionele toestand zal zich op zijn beurt ook aanpassen aan hoe je elk van je ervaringen begrijpt, en hoe je leeft en ze assimileert, en ze in je leerproces opneemt.

Zoals we al eerder zeiden, er zijn geen goede of slechte emoties. Er zijn gewoon noodzakelijke reacties op je ervaringen. Het zijn indicatoren van wat er met je gebeurt, en als je ernaar luistert, kun je jezelf beter begrijpen.

Voelen betekent dat je emoties loskomen en je energie stroomt. Daarom ben je in staat om de nieuwe ervaringen te voelen.

Soms probeer je bepaalde emoties te voorkomen omdat je ze niet wilt voelen. Dat komt omdat je denkt dat ze ongepast of negatief zijn. Maar door dit te doen, geef je ze eigenlijk meer kracht. Je verhoogt hun intensiteit. Bovendien besmet je je andere emoties zodanig dat er een disbalans ontstaat.

Je bouwt en vormt je eigen werkelijkheid. Jij bent de architect van je eigen werkelijkheid. Ben jij bereid die verantwoordelijkheid op je te nemen?

Of je je er nu van bewust bent of niet, jij bent de schepper van je eigen realiteit en je eigen ervaring. Ze ontwikkelen zich als reactie op de gedachten en emoties die je zelf in gang zet.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.