Liefde en verantwoordelijkheid gaan hand in hand

Als je van iemand houdt, zorg je voor hem of haar en maak je je zorgen om die persoon. Je wilt dat ze gelukkig en gezond zijn, dus neem je de verantwoordelijkheid voor je daden, woorden en gedrag. Als je dat niet doet, kun je alles verliezen.
Liefde en verantwoordelijkheid gaan hand in hand
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Liefde en verantwoordelijkheid zijn twee kanten van dezelfde medaille. Als je van jezelf en de mensen in je leven houdt, moet je verantwoordelijk handelen en zorgen voor het welzijn van je dierbaren. Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar het is iets dat velen van ons vaak negeren.

Een voorbeeld is wanneer je iemand van wie je houdt de schuld geeft van de problemen die je ondervindt. Het is gemakkelijk om alle verantwoordelijkheid voor iets op de schouders van anderen te leggen en een oogje dicht te knijpen voor je eigen rol in het geheel. Elke relatie is echter een interactie tussen twee mensen die elkaar aanvullen.

Op deze kleine sociale planeet doet alles er toe. Je acties, wat je zegt en wat je niet zegt. Als je wilt dat deze kleine planeet blijft draaien, moet je leren verantwoordelijk te zijn voor jezelf. Leer je intelligent en gevoelig te gedragen bij de mensen van wie je houdt!

In dromen beginnen verantwoordelijkheden.

-W. B. Yeats-

Liefde en verantwoordelijkheid gaan hand in hand

Liefde en verantwoordelijkheid houden elkaar overeind

De bekende psychotherapeut Albert Ellis zei altijd dat mensen graag verantwoordelijkheid vermijden. Het is altijd gemakkelijker om weg te sluipen of anderen te laten omgaan met de gevolgen.

Als je echter een actieve rol in je leven en je eigen streven naar geluk en liefde wilt spelen, kun je je verplichtingen niet uit de weg gaan. In de afgelopen jaren is de kwestie van verantwoordelijkheid en verplichting een populair onderzoeksthema geworden.

Studies zoals deze (Engelse link), uitgevoerd door psychologen aan de Universiteit van Missouri herinneren ons eraan dat als we vrij zijn om onze eigen beslissingen te nemen, autonoom te zijn en relaties te hebben met onze vrienden en partners, we verplicht zijn deze competentie te ontwikkelen.

Het is gemakkelijk om uitgeschakeld te worden door woorden als ‘verantwoordelijkheid’ en ‘verplichting’. Maar je moet niet vergeten dat verantwoordelijkheid en geluk hand in hand gaan.

Wat je zegt en doet, is belangrijk voor anderen, dus neem de verantwoordelijkheid voor je daden

Het is gemakkelijk om te vergeten dat niets wat je doet (of niet doet) onopgemerkt blijft door de mensen die van je houden. Je gaat je dag volledig naar binnen gericht door en vergeet hoe je gedrag en woorden de mensen om je heen beïnvloeden.

Je zou zelfs kunnen denken dat het ze niets kan schelen, juist omdat ze van je houden. De waarheid is echter dat alles op emotioneel niveau wordt verwerkt en gefilterd.

Liefde en verantwoordelijkheid gaan hand in hand. Als je van iemand houdt, hebben de dingen die je doet en zegt namelijk een grote invloed op hem/haar. Daarom heb je de verantwoordelijkheid om je te gedragen op een manier die goed is voor hun welzijn.

Liefde en verantwoordelijkheid: neem de verantwoordelijkheid van je fouten

Als je een volwassen, emotioneel bekwaam persoon bent, neem je de verantwoordelijkheid voor je fouten en maak je het weer goed.

Zelden probeer je anderen de schuld te geven van wat er is gebeurd of schuldgevoelens op de mensen om je heen te projecteren. Als er iets gebeurt en je indirect of direct verantwoordelijk bent voor het lijden, moet je de situatie aanpakken.

Wees je bewust van wat goed is en wat fout is

Verantwoordelijkheid en bewustzijn zijn twee belangrijke componenten van gelukkige relaties. In staat zijn om de waarheid van elke situatie te identificeren, te herkennen wat er is gebeurd, erachter te komen wat er mis is, wat goed is en ernaar te handelen, is gezond relatiegedrag.

Mensen die zich niet bewust zijn, die handelen zonder na te denken over de gevolgen en die zich kinderachtig gedragen, zijn moeilijk te tolereren. Er zijn maar weinig dingen zo belangrijk als het ontwikkelen van een bewustzijn van hoe te handelen in elke situatie waarin je je bevindt.

We zijn elkaars verantwoordelijkheid

Liefde en verantwoordelijkheid zijn met elkaar verbonden door het authentieke verlangen om voor degenen van wie je houdt te zorgen en te beschermen.

Begrijpen dat de andere persoon jouw verantwoordelijkheid is (en jij die van hun bent), betekent vooral dat je hun belangen in gedachten moet houden. Probeer een hulp te zijn en geen belemmering. Wees de persoon die ze vleugels geeft om te vliegen in plaats van ze te verwarren met zorgen en conflicten.

Laat je partner weten wat je wilt en wat je niet wilt

Weet wat je wilt en zeg wat je nodig hebt

Een ander element van liefde in relaties is het voorzien in de behoeften van de ander. De meesten van ons willen dezelfde basisdingen in een relatie: ons geliefd, gerespecteerd, gewaardeerd en gesteund voelen door onze partner.

Het is ook belangrijk om je partner te vertellen wat je wilt, wat je niet wilt en wat je mist. Het is je verantwoordelijkheid om te weten hoe je je moet uiten in plaats van te wachten tot hij of zij raadt wat je denkt.

Liefde en verantwoordelijkheid

Relaties, of ze nu met een vriend, een partner, een moeder of een kind zijn, geven ons leven betekenis en een doel. Houd dat in gedachten terwijl je door je dagelijkse leven gaat. Op die manier kun je je concentreren op wat echt belangrijk is.

Verantwoordelijk zijn in je relaties betekent investeren in liefde. Als je dat doet, wint iedereen, want niets in het leven is zo verrijkend. Als je om anderen geeft, krijg je zoveel terug.

Deze relaties zullen je voeden en het leven de moeite waard maken. Kortom, zorgen voor de mensen van wie je houdt, betekent zorgen voor datgene dat jou betekenis en geluk geeft.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Sheldon, K. M., Gordeeva, T., Leontiev, D., Lynch, M., Osin, E., Rasskazova, E., & Dementiy, L. (2018). Freedom and responsibility go together: Personality, experimental, and cultural demonstrations. Journal of Research in Personality73, 63–74. https://doi.org/10.1016/j.jrp.2017.11.007

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.