Waarom gaan mensen die van elkaar houden uit elkaar?

Je hebt meer nodig dan liefde om een relatie te laten slagen. Van iemand anders houden betekent niet beslist dat je gelukkiger zult zijn en beter in het oplossen van dagelijkse problemen. Het is zelfs zo dat mensen uit elkaar gaan ondanks het feit dat ze van elkaar houden.
Waarom gaan mensen die van elkaar houden uit elkaar?

Laatste update: 17 november, 2020

Waarom gaan mensen die van elkaar houden uit elkaar? Dit gebeurt de hele tijd. Misschien heb je dit zelf meegemaakt en moest je de persoon van wie je houdt verlaten. Er is meer aan de hand bij dit soort breuken dan alleen incompatibiliteit, communicatieproblemen of een gebrek aan opwinding.

Mensen die van elkaar houden, hebben de neiging om uit elkaar te gaan en verschillende keren weer bij elkaar te komen voordat ze uiteindelijk hun relatie beëindigen.

Ze gaan uit elkaar, komen weer bij elkaar en proberen het opnieuw. Er is dan veel van “dit werkt niet, laten we elkaar wat ruimte geven” en “laten we het opnieuw proberen, we zullen het dit keer goed doen.”

Helaas lijkt niets te werken. In de doodsstrijd van een relatie wordt liefde pijnlijk. De maatregelen die je neemt om het in leven te houden, maken de wond alleen maar groter.

Françoise Sagan zei ooit dat van iemand houden niet alleen inhoudt dat je hem of haar wilt, het is hem of haar begrijpen en in staat zijn om contact te maken met zijn of haar realiteit. Misschien is dat de belangrijkste reden waarom mensen iemand van wie ze houden laten gaan. Loslaten is voor hen de enige manier om zichzelf te zijn en eeuwig lijden te vermijden.

Waarom gaan mensen die van elkaar houden uit elkaar

Redenen waarom mensen die van elkaar houden uit elkaar gaan

Een groot deel van je leven (vooral tijdens je jeugd) geloofde je waarschijnlijk dat liefde de lijm is die alles bij elkaar houdt. Naarmate je ouder wordt en meer van de wereld ervaart, besef je echter dat liefde niet echt alles overwint. Teleurstellend is dat het niet het magische ingrediënt is voor een gelukkige relatie.

Om te begrijpen waarom mensen bij elkaar blijven of uit elkaar gaan, is het goed om enkele van de klassieke studies van John Gottmanopnieuw te bekijken. In de afgelopen veertig jaar hebben zowel Gottman als Robert Levenson de dynamiek van relaties bestudeerd door middel van therapie, interviews, enquêtes en follow-ups met koppels.

Dus ondanks het feit dat een lange en gelukkige relatie zo complex lijkt als een Rubiks kubus, is het veel eenvoudiger dan je zou denken. Als je de basisfactoren begrijpt waardoor twee mensen die van elkaar houden uit elkaar gaan, kun je relaties beter begrijpen. Laten we eens kijken naar enkele van deze redenen.

Verschillende levensplannen

Je kiest er om vele redenen voor om een relatie met iemand te hebben, zoals passie, aantrekkingskracht, vriendschap, betrokkenheid en chemie. Je hebt echter het gevoel dat er een brede kloof is die niet zal sluiten, een bron van lijden die niet zal verdwijnen.

Jouw levensplannen kunnen je perfecte relatie in de weg staan. Voor jou is je werk bijvoorbeeld alles. Al je toekomstplannen draaien om je carrière. Je partner is daarentegen meer gericht op het krijgen van kinderen. Hij of zei is niet zo enthousiast over je professionele ambities.

Ik hou van je maar ik begrijp je niet

Iemand begrijpen betekent jezelf in de schoenen van diegene te verplaatsen en contact te maken de externe realiteit. Dit lijkt waarschijnlijk eenvoudig en essentieel, maar het kan buitengewoon moeilijk zijn om dit met een romantische partner te doen. Soms weet liefde niet hoe het moet of wil ze het niet begrijpen.

Je waardeert mij niet

Een andere veelvoorkomende reden waarom koppels uit elkaar gaan, is dat een van de partners zich ondergewaardeerd voelt. Dit is een situatie waarin de tijd op een heel concrete manier zijn tol eist van de relatie.

Nadat je een tijdje met iemand samen bent geweest, begin je dingen als vanzelfsprekend te beschouwen. Hun acties, hun inspanningen, hun kleine gebaren, hun deugden, enzovoort. Hoewel je partner zich niet verplicht zou moeten voelen om je te prijzen, zijn validatie en erkenning belangrijk voor een gezonde relatie.

Communicatieproblemen bij mensen die van elkaar houden

Communicatie is buitengewoon belangrijk in relaties. Weten hoe je moet luisteren, assertief spreken, weten hoe je het oneens kunt zijn zonder overdreven emotioneel te worden en compromissen sluiten zijn de hoekstenen van elke relatie. Een andere reden waarom mensen die van elkaar houden uit elkaar gaan, is dus slechte communicatie.

Trieste man met relatieproblemen

Opgeven

Je relatie bevindt zich niet in een afgeschermde bubbel. Het is dus niet beschermd tegen de gebeurtenissen en omstandigheden in je leven. Je hebt namelijk te maken met familie, vooral met ouders. Die ouder-kindverbinding kan soms zo sterk zijn dat het je relatie belemmert.

Bovendien zijn er tal van barrières in je professionele en sociale leven die je romantische relatie in de weg kunnen staan. Ontrouw, verleiding of jaloezie kunnen twijfel zaaien bij een of beide partners.

Soms bevind je je in omstandigheden die de ware zelf van je partner onthullen. Een ziekte, een juridische kwestie…. Als je ziet hoe je partner op deze uitdagingen reageert, kan dit de manier waarop je hem of haar ziet veranderen.

Tot slot, soms is het moeilijk te begrijpen waarom twee mensen die van elkaar houden uit elkaar gaan. Zoals je in dit artikel kunt lezen, is liefde echter niet genoeg om een relatie in stand te houden.

Relaties worden opgebouwd. Je moet ze met de grootste zorg maken en de beste materialen gebruiken die je kunt vinden. Op die manier heb je een stabiele, mooie en langdurige relatie.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Gottman, J. M., & Gottman, J. S. (2015). Gottman couple therapy. Clinical Handbook of Couple Therapy, 5th Ed. The Guilford Press.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.