Tien van de beste schrijfsters aller tijden

Dankzij hun werken en hun buitengewone talent hebben zij allen een voor en na gemarkeerd in het woord van de literatuur. Wil je weten wie zij zijn?
Tien van de beste schrijfsters aller tijden

Laatste update: 09 juni, 2022

Een lijst samenstellen van tien van de beste schrijfsters in de geschiedenis is geen gemakkelijke taak. Maar zonder twijfel hebben bepaalde vrouwen in de loop der tijd het voortouw genomen en met hun werken als inspiratiebron gediend.

Daarom hebben we schrijfsters uitgekozen die dankzij hun belangrijkste werken een voor en na markeerden in de wereld van de literatuur.

Tien van de beste schrijfsters aller tijden

Als je benieuwd bent wie de tien beste schrijfsters uit de geschiedenis zijn, wat ze hebben geschreven en wanneer, lees dan snel verder.

1. Christine de Pizan / Italië (1364-1430)

Ze werd geboren in Venetië, maar woonde al heel jong aan het Franse hof, waar ze een opleiding kreeg die gewoonlijk alleen aan mannen was voorbehouden. Haar passie voor literatuur werd gewekt doordat zij toegang kreeg tot de Koninklijke Bibliotheek van het Louvre Paleis. Ze viel al snel op als schrijfster, filosofe en humaniste door haar gevatheid en vlotte babbel.

Na de dood van haar vader kende haar gedichtenbundel Cien Baladas zowel in Frankrijk als in Engeland veel succes. Hierdoor kon ze haar economische en sociale status terugwinnen en werd ze de eerste professionele  schrijfster in de geschiedenis.

Christine maakte van deze situatie gebruik om kritiek te uiten op misogynistisch gedrag in de maatschappij. In die zin was haar bekendste werk Het boek van de stad der dames (1405). Het wordt beschouwd als de voorloper van het Westerse feminisme.

Het wordt zelfs genoemd aan het begin van De Vrouwenklacht, een literair debat over de situatie van de vrouw en haar verdediging tegen ondergeschiktheid.

2. Teresa van Ávila / Spanje (1515-1582)

Geïnteresseerd in religie en dol op ridderromans sinds ze een kind was, realiseerde Teresa zich pas in 1535 dat haar ware roeping was om in een klooster in te treden en haar geloften af te leggen.

In de loop der jaren kreeg zij mystieke visioenen en ervaringen die haar werk inspireerden. Zo ontstond het Boek van haar Leven (samen met vele andere teksten). Het werd geschreven voor haar biechtvader, die haar aanmoedigde haar leringen en visioenen te vertellen.

Naast haar voorliefde voor brieven stichtte zij tijdens haar leven 17 kloosters en zag dit als haar belangrijkste missie. Ondanks het strenge toezicht waaraan zij door de inquisitie werd onderworpen, werd zij (samen met de heilige Johannes van het Kruis) het hoogtepunt van de experimentele christelijke mystiek.

Tien van de beste schrijfsters aller tijden

3. Sor Juana Inés de la Cruz / Mexico (1648-1695)

Sor Juana Inés de la Cruz was een van de beste schrijfsters uit de Spaanse Gouden Eeuw die de barokke poëzie tot haar maximale expressie verhief. In feite werd zij voor velen beschouwd als ‘de tiende muze’. Haar stijlen waren onder meer:

  • Lyrisch.
  • Auto sacramental.
  • Theater.
  • Proza.

Ze leerde lezen en schrijven toen ze drie jaar oud was en al op zeer jonge leeftijd vielen haar verzen op aan het viceregalistische hof van Nieuw-Spanje.

Ze verwierp het idee van een huwelijk en trad in verschillende kloosters, waar ze enkele van haar belangrijkste werken creëerde. Bijvoorbeeld El Divino Narciso en The Response to Sister Filotea de la Cruz, een manifest dat de rechten van vrouwen om onderwijs te volgen verdedigde.

4. Jane Austen / Verenigd Koninkrijk (1775-1817)

Geboren in een familie van agrarische bourgeoisie, werd Jane Austen opgevoed door haar vader en leefde ze een rustig leven met incidentele uitstapjes die over het algemeen dienden als inspiratie voor haar geschriften.

In 1809 verhuisde het gezin naar Chawton en het was daar dat ze de nodige rust vond om haar werken te publiceren. In haar bekendste werk, Pride and Prejudice (1813), vinden we een meesterlijke en ironische kijk op het leven van de plattelandsbourgeoisie van die tijd.

5. Mary Shelley / Verenigd Koninkrijk (1797-1851)

Zij was een Brits toneelschrijfster, essayiste en biografe. Ze is echter vooral bekend als schrijfster van de gotische roman Frankenstein or The Modern Prometheus (1818). Het wordt beschouwd als de eerste moderne science fiction roman en was de eerste inwijding van het genre.

Het verhaal, dat in de traditie van de gotische roman past, behandelt verschillende onderwerpen die van belang waren in het tijdperk van de romantiek.

Het gaat onder meer over de wetenschappelijke moraal, de schepping en de vernietiging van het leven, en de durf van de mensheid in haar relatie tot God. De roman eindigt met de bekentenis van het schepsel dat het een einde zal maken aan zijn miserabele bestaan.

6. Rosalía de Castro / Spanje (1837-1885)

De buitenechtelijke dochter van een edelvrouw en een priester, Rosalía de Castro is de geschiedenis ingegaan als een van de grote Spaanse 19e eeuwse dichters. Ze wordt gezien als een voorloper van de moderne Spaanse poëzie naast de grote Bécquer.

Ze schreef zowel in het Galicisch als in het Spaans. In feite was zij een van de emblematische figuren van het Galicische Rexurdimento of de wedergeboorte van de Galicische literatuur, die een eeuw lang praktisch verdwenen was.

Op mijn knieën voor het ruwe beeld,
verdrinkend in de oneindigheid
goddeloos, misschien, vragend over zowel hemel
en de hel, ik beef en aarzel.
Wat zijn wij? Wat is de dood?
De echoënde klok beantwoordt mijn kreten
van boven, en vermoeide tranen
baden in mijn brandende gezicht.
Wat een verschrikkelijk lijden! Alleen U
kan zien en begrijpen, mijn God!
Is het waar dat U ziet?
Dan, genadige God van medelijden
geef mijn ogen de hemelse sluier terug
van welwillend geloof dat ik verloren heb.

“Een vuurvliegje schijnt in het mos” Aan de rand van de rivier de Sar (1884)

In haar stijl vermengde ze het persoonlijke met het natuurlijke, wat in veel gevallen duidde op bezorgdheid. De teksten die zij schreef varieerden van de zuiverste maatschappijkritiek tot metafysische twijfels, eenzaamheid, dood, en afstand van de werkelijkheid. Dit was grotendeels te wijten aan de depressie waaraan ze leed na de dood van haar zoon.

7. Agatha Christie / Verenigd Koninkrijk (1890-1976)

Agatha Christie, de meester van de suspense- en mysterieromans, blijft na Shakespeare en de Bijbel de best verkochte auteur. Volgens het Guinness Book of Records zijn haar werken ontelbare malen bewerkt.

Het was het lezen van auteurs als Wilkie Collins en Arthur Conan Doyle dat haar interesse in lezen aanwakkerde en haar ertoe bracht haar eerste misdaadromans te schrijven. In haar eerste werk, The Mysterious Affair at Styles, introduceerde ze de raadselachtige detective die de hoofdrol zou spelen in veel van haar latere werk: Hercule Poirot.

8. Emily Dickinson / Verenigde Staten (1830-1886)

Zonder Emily Dickinson zou de hedendaagse vrouwenpoëzie volgens critici nooit hebben bestaan. Geboren in Amherst, besloot ze zich in de loop der jaren al op zeer jonge leeftijd af te zonderen van de buitenwereld en het sociale leven, en correspondeerde ze alleen met enkele van haar kennissen.

Vanaf de jaren 1860 liet ze de typische lyrische stijl van die tijd varen en ontwikkelde ze door haar puriteinse opvoeding een intiem, sentimenteel en diepzinnig soort poëzie.

I hide myself within my flower

That wearing on your breast
You, unsuspecting, wear me too –
And angels know the rest.

I hide myself within my flower,
That, fading from your vase,
You, unsuspecting, feel for me
Almost a loneliness.

– I Hide Myself Within My Flower –

Slechts vijf van haar gedichten werden tijdens haar leven gepubliceerd omdat ze niet wilde dat ze aan het licht zouden komen. Jaren na haar dood, dankzij haar zuster, werden meer dan 1800 lyrische teksten en diverse brieven bekend. In feite veroverde ze zowel de critici als het publiek. Ze werd een van de grote dichters van de Verenigde Staten, samen met Walt Whitman en Edgar Allan Poe.

9. Simone de Beauvoir / Frankrijk (1908-1996)

Simone de Beauvoir, die samen met Virginia Woolf wordt erkend als een van de grootste voorvechtsters van vrouwenrechten in de tweede feministische golf, was een Franse filosofe, lerares en schrijfster.

Ze schreef romans, essays, biografieën en monografieën over politieke, sociale en filosofische onderwerpen. Haar werk De tweede sekse (1949) betekende een voor en na, niet alleen voor de literatuur maar ook voor het denken van die tijd, omdat het brak met de klassieke ideeën over het verschil tussen vrouwen en mannen.

10. J.K. Rowling / UK (1965- heden)

Hoewel je het waarschijnlijk al weet, is J.K. Rowling (die onder een pseudoniem schrijft) een Britse schrijfster, filmproducent en scenarioschrijfster die wereldwijd bekend is als de schrijfster van de Harry Potter boekenreeks. Er zijn meer dan vijfhonderd miljoen exemplaren van verkocht.

Literaire kritiek (Spaanse link) benadrukt de grote nieuwigheid van dit werk in het fantasy genre. Het is een hybride roman van verschillende elementen die samen een geloofwaardig verhaal bouwen voor de verbeelding van de lezer.

J.K. Rowling
Image by Lev Radin / Shutterstock.com

De beste schrijfsters openen deuren naar nieuwe literatuur

De gezusters Brönte, Clara Janés, Gloria Fuertes, Isabel Allende, Emilia Pardo Bazán, Gabriela Mistral... Dit zijn slechts enkele van de beste schrijfsters die, helaas, buiten de lijst zijn gevallen. Zij vormden echter ook een voor en na voor de nieuwe literatuur en met hun werk moet ook rekening worden gehouden.

In dezelfde lijn zijn er ook veel schrijfsters van nu die hun weg in de wereld vinden dankzij hun voorlopers. Zij hebben veel te danken aan de baanbrekende talenten van hun voorgangsters.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Altmann, Barbara K., Deborah L. McGrady, eds. Christine de Pizan: A Casebook. New York: Routledge, 2003.
  • Austen J, Rodríguez AM. Orgullo y prejuicio. Barcelona, Spain: Penguin Clásicos; 2015.
  • Gagliardi L. Intermitencias de lo fantástico en la obra de J. K. Rowling: Épica, policial y sátira en un fantasy híbrido. Luthor [Internet]. 2018 [citado 27 de septiembre de 2021];(36). Disponible en: https://memoria.fahce.unlp.edu.ar/library?a=d&c=arti&d=Jpr8478
  • Historia M. Grandes escritoras, poetisas y ensayistas de la historia [Internet]. MuyHistoria.es. 2019 [citado 27 de septiembre de 2021]. Disponible en: https://www.muyhistoria.es/h-moderna/fotos/grandes-escritoras-de-la-historia-951570797620-1/5
  • Shelley, Mary (2013). Frankenstein o el moderno Prometeo. Estudio preliminar de Antonio José Navarro, traducción de Francisco Torres Oliver. Colección: Gótica / GOT-016, cartoné. Madrid: Editorial Valdemar. ISBN 97884-7702-739-3.
  • Una luciérnaga entre el musgo brilla / A glowworm scatters flashes through the moss. En: Beside The River Sar. University of California Press; 1937. p. 20-4.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.