Hoe kom je volgens Aldous Huxley tot visionaire ervaringen?

Hoe kom je volgens Aldous Huxley tot visionaire ervaringen?

Laatste update: 27 oktober, 2019

Aldous Huxley was de auteur van de beroemde roman  Brave New World. Hij was ook een wat vreemde en rusteloze man die gefascineerd was door zogenaamde “gewijzigde bewustzijnstoestanden” of “visionaire ervaringen.” Huxley kreeg op vele verschillende manieren toegang tot deze ervaringen.

Hij maakte een enorme spirituele zoektocht. Uiteindelijk zorgde dit ervoor dat hij een mysticus werd. In 1953 las Huxley over het gebruik van mescaline in de behandeling van schizofrenie. Onder toezicht van Dr. Humphry Osmond besloot hij mescaline en andere psychedelische drugs te proberen. In dit artikel stappen we binnen in de wereld van visionaire ervaringen van Aldous Huxley.

“Het gezicht is nooit helemaal ondoorzichtig, de ziel toont zich door zijn muren heen.”

-Aldous Huxley-

Hij schreef twee heel interessante essay’s die gebaseerd zijn op zijn levenservaringen. Eerst schreef hij The Doors of Perception en later Heaven and Hell. In deze verhandelingen beschrijft hij in detail zijn reis door zijn visionaire ervaringen. Ze verduidelijken ook de middelen waarmee we toegang kunnen krijgen tot visionaire ervaringen. We geven hier een overzicht.

1. Vasten, een manier om visionaire ervaringen op te wekken

Vasten is overal ter wereld een wijdverspreide praktijk. Vele religies bevelen vasten aan en beoefenen het als een middel om mystieke ervaringen te hebben. Voedselonthouding wekt een volledige keten van effecten op in het lichaam. Dit verandert uiteindelijk de manier waarop de hersenen werken.

Religies noemen vasten een manier om het lichaam en de geest te zuiveren. Huxley wijst erop dat het ook een mechanisme is om visionaire ervaringen op te wekken. Wanner we gedurende een bepaalde tijd ophouden met eten, komt het heel vaak voor dat we visioenen en speciale emotionele toestanden ervaren. Niet zelden zien we ook hoe geluk samenvloeit met verdriet.

Vasten helpt om visionaire ervaringen op te wekken

2. Juwelen en kristallen

Vele visioenen waarover religies en verschillende filosofieën spreken, hebben ook te maken met juwelen en kristallen. Goud en edelstenen zijn beelden die steeds opnieuw optreden in mystieke visioenen. Dit staat los van hun marktwaarde. Als juwelen niet aanwezig zijn, spreken ze van kristallen.

Volgens Huxley komt dit omdat juwelen en kristallen licht uitstralen. Ze schijnen en creëren flitsen. Deze auteur beweert dat de aandachtige en stilzwijgende aanschouwing van juwelen visionaire ervaringen veroorzaakt. Ze onthullen in feite beelden van het eigen wezen van iemand.

3. Duisternis en opsluiting

Aldous Huxley zei dat zich op een plek bevinden waar er geen zintuiglijke prikkels zijn, visionaire ervaringen opwekt. Je begint dan vele dingen te “zien” en te “horen” waartoe je geen toegang zou hebben als je in jouw normale bewustzijnstoestand zou zijn. In het boeddhisme zijn dit soort praktijken heel gewoon.

Duisternis en opsluiting

De wetenschap heeft de theorie van Aldous Huxley bewezen. Bovendien hebben onderzoekers vastgesteld dat als je veel tijd in duisternis doorbrengt, een aanzienlijke hoeveelheid hormonen in de hersenen vrijkomt.

Die veroorzaken dan de activatie van verschillende neurotransmitters. Na ongeveer drie weken maken de hersenen DMT aan. Dit is een molecule die we ook in psychedelische drugs vinden.

4. Zich concentreren op kunstwerken

Een andere manier om te komen tot visionaire ervaringen is door op een langzame manier kunstwerken te aanschouwen. Vooral schilderijen en religieuze architecturale werken kunnen hierbij helpen. Huxley stelde dat vele van deze kunstwerken de vrucht waren van visionaire ervaringen.

Dat was volgens hem ook de reden dat ze de opstijging naar nieuwe bewustzijnstoestanden gemakkelijker maken.

Huxley stelde zelfs een lijst met kunstenaars op die door middel van hun werk het best visionaire ervaringen overbrengen. Op die lijst stonden Andrea del Castagno, Caravaggio, Goya, Rembrandt, Georges de la Tour, William Blake en Fra Angelico.

Hij vermeldde ook de Zenkunst. Bovendien wees hij erop dat ook de poëzie en de muziek van het Soefisme andere bewustzijnstoestanden kunnen opwekken.

5. Vuurwerk

Mensen hebben vuurwerk niet alleen ontworpen voor het plezier. Aanvankelijk beschouwde men vuurwerk als een magische en vervoerende ervaring. Vuurwerk had een effect op de mensen die ernaar keken. Vuurwerk zorgvuldig bekijken en figuren in de hemel ontdekken kan een visionaire ervaring worden.

Visionaire ervaringen

Hetzelfde geldt voor rijke of luxueuze voorwerpen zoals krachtige beeldhouwwerken, zijde, fluweel en sierlijke kleding. Volgens Huxley wekt het contact met deze voorwerpen onthullende visioenen op die zich onmiddellijk kunnen manifesteren of pas later terwijl we slapen.

Mystieke ervaringen overstijgen het gebied van de psychologie. Eigenlijk zijn ze eerder spiritueel. Ze zijn een fenomeen dat de wetenschap al bestudeerd heeft. Toch valt er nog steeds veel te ontdekken over visionaire ervaringen.

Uitgelichte afbeeldingen met dank aan J. Robinson. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.