17 tekenen die erop wijzen dat je kind ongelukkig is

Verdriet, prikkelbaarheid of de neiging zich terug te trekken. Dit zijn slechts enkele van de vele tekenen die erop wijzen dat je kind niet gelukkig is.
17 tekenen die erop wijzen dat je kind ongelukkig is
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 15 oktober, 2023

Je komt thuis en je ziet dat je zoon je niet met open armen en stralend van oor tot oor komt begroeten. Misschien is hij een beetje verdrietig of niet zo geïnteresseerd in je komst. Toch kan het een teken zijn dat je kind ongelukkig is.

Alle ouders dromen ervan om gelukkige en tevreden kinderen op te voeden. Hebben we allemaal de juiste hulpmiddelen om dit te bereiken? Helaas niet. Maar gelukkig hebben we tegenwoordig veel goede informatie binnen handbereik en uitstekende therapeuten die ons kunnen helpen.

Als je denkt dat je kind ongelukkig is, of een probleem heeft en niet van zijn kindertijd geniet, is dit artikel misschien interessant voor je.

Kom erachter of je kind ongelukkig is

Hoe identificeer je het ongelukkig zijn van een kind? De eerste strategie is altijd observatie. Het is namelijk belangrijk om de signalen te identificeren die aangeven dat er iets niet zo goed gaat met de kleine.

Welk gedrag zou je aandacht moeten trekken? In werkelijkheid komen ze vrij vaak voor en zijn ze meestal in bijna alle gevallen significant. De kleine speelt bijvoorbeeld niet, is extreem teruggetrokken, gaat niet vooruit in zijn taalgebruik en andere vaardigheden en heeft voortdurend driftbuien.

Als je een aantal van deze situaties of andere situaties die je alarmerend lijken vindt, is het misschien tijd om een professional te raadplegen.

Peinzend kind

Tekenen van ongelukkige kinderen

Over welke tekenen moet je je zorgen maken? Hier zijn enkele indicatoren die meestal worden waargenomen bij kinderen die niet genieten van het leven zoals verwacht.

Onthoud dat ongepast of zorgwekkend gedrag misschien de manier van je kind is om je te vertellen dat er iets mis is. In feite kunnen jonge kinderen hun emoties niet goed beheersen of begrijpen, vandaar dat ze andere manieren zoeken om om hulp te vragen.


Wellicht vind je dit artikel ook interessant: Kinderen communiceren met hun gedrag: Leer naar ze te luisteren


Hoe kun je checken of je kind ongelukkig is?

Om te controleren of je kind ongelukkig is, moet je op de volgende gedragingen letten:

 • Ze vinden het moeilijk om te glimlachen of ze doen het nooit.
 • Ze spelen niet met andere kinderen. In dit opzicht moet je echter voorzichtig zijn, want het is normaal dat kinderen voor hun vierde alleen spelen.
 • Ondanks hun goede lichamelijke gezondheid zijn ze vaak prikkelbaar en lijken ze gefrustreerd.
 • Hun gedrag verandert plotseling zonder een specifieke oorzaak die dit rechtvaardigt.
 • Ze zijn meestal gereserveerd, maar zijn plotseling agressief geworden. Sterker nog, als dit een plotselinge verandering is, is het vaak extreem relevant.
 • Ze ervaren stemmingswisselingen zonder logische, duidelijke of aanwijsbare redenen.
 • Hun emoties zijn extreem intens en hun reacties zijn explosief. Ook hier is voorzichtigheid geboden, want jonge kinderen hebben niet de nodige instrumenten om hun emotionele toestand te beheersen.
 • Ze zijn vaak ziek. Veel voorkomende symptomen zijn algehele malaise, overgeven of buikpijn. In veel gevallen is er geen duidelijke reden voor de ziekte.
 • Ze hebben geen zin om te eten.
 • Ze hebben nachtmerries.
 • Er zijn ontwikkelingsachterstand. Ze gebruikten bijvoorbeeld het toilet, maar nu plassen ze af en toe.
 • Ze hebben geen zin om naar school te gaan. Ze kunnen ook agressief of boos worden om niet te hoeven gaan.
 • Ze hebben geen vrienden of willen niet met anderen omgaan.
 • Als ze al spelen, doen ze dat gewelddadig of met agressief en ruzieachtig gedrag.
 • Het minste of geringste lijkt hen dwars te zitten en ze klagen over alles.
 • Ze hebben een opmerkelijke neiging om zich af te zonderen.
 • Ze tonen geen interesse om deel te nemen aan het gezinsleven.
Eenzaam kind in een zandbak

Wat kun je doen

“Een van de gelukkigste dingen die je in het leven kan overkomen, is een gelukkige jeugd.”

Agatha Christie

In dit artikel hebben we een aantal signalen genoemd waar je op kunt letten bij kinderen die kunnen betekenen dat ze ongelukkig zijn. Dit kunnen vroege waarschuwingssignalen zijn van iets ernstigers. Veranderingen in gedrag bij kinderen duiden altijd op veranderingen in hun ontwikkeling.

Daarom moet je een specialist raadplegen als deze signalen na verloop van tijd aanhouden en je er meerdere waarneemt.

Van jouw kant moet je werken aan de communicatie met je kind. De kleine moet zich altijd begrepen, verzorgd en gehoord voelen. Dit geeft ze het vertrouwen om het uit te leggen als ze een probleem hebben.

Denk altijd aan het belang van vroegtijdig ingrijpen. Dit komt omdat dit soort situaties soms een beeld van depressie kunnen oproepen, vooral bij jongeren en adolescenten.

Onthoud dat je je kinderen altijd zoveel mogelijk liefde en steun moet geven. Vergeet echter niet dat grenzen ook belangrijk zijn. Op deze manier, met flexibele en genuanceerde regels, kun je je kinderen zowel begrip als emotionele en fysieke veiligheid bieden.

Alleen dan zullen ze een ruimte hebben waar ze zich vrij voelen om hun gevoelens te uiten, zonder bang te zijn om veroordeeld, gestraft of bespot te worden. Wellicht ook interessant voor jou

Speltherapie: kinderen helpen door te spelen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Speltherapie: kinderen helpen door te spelen

Speltherapie stelt kinderen in staat zich te uiten, en ouders om hen te begrijpen. Zo kunnen beiden genieten van momenten van verbondenheid.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Lantieri, L., Goleman, D. (2009). Inteligencia emocional infantil y juvenil: Ejercicios para cultivar la fortaleza interior en niños y jóvenes. Madrid: Editorial Aguilar.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.