7 tekenen dat je een sensatiezoeker bent

Een sensatiezoeker heeft een aantal bijzondere eigenschappen die hem uniek maken. We zullen je vertellen welke dat zijn en hoe ze je leven kunnen beïnvloeden.
7 tekenen dat je een sensatiezoeker bent
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 08 september, 2023

Springen met een parachute, bergen beklimmen, reizen naar onherbergzame delen van de wereld, een selfie nemen in een hoge en gevaarlijke omgeving… Identificeer jij je met een van deze praktijken? Zo ja, dan is de kans groot dat je een sensatiezoeker bent. Dit is het type gedrag waarbij je hunkert naar die intense adrenaline- en dopaminestoot die je krijgt van risicovolle ervaringen.

Plezier voelen in situaties die anderen als bedreigend ervaren, heeft als voordeel dat je beter met stress omgaat. Als je echter aan deze kenmerken voldoet, is het waarschijnlijk dat je je zorgen maakt over een bepaald aspect… Is er een probleem als je altijd situaties opzoekt die intense emoties oproepen?

Eigenlijk heeft het wel een bepaalde negatieve component, maar ook heel positieve aspecten. In het volgende artikel geven we je alle informatie die je moet weten.

Tekenen dat je een sensatiezoeker bent

Als je nog nooit van de psychologische term sensatiezoeker hebt gehoord, zullen we je vertellen dat het vaker voorkomt dan je denkt. Als je jezelf ziet als een sensatiezoeker, verlang je ernaar om nieuwe of uitdagende ervaringen aan te gaan zodat je hersenen je belonen. Die boosters bestaan uit hogere doses neurochemicaliën, zoals endorfine, dopamine en adrenaline.

De persoon die dit fenomeen het meest heeft bestudeerd is psycholoog Marvin Zuckerman, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Delaware. Zijn boek Sensation Seeking and Risky Behavior (2007) is de beste referentie op dit gebied.

Iets interessants uit het werk van deze psycholoog is dat het aangeeft dat dit fenomeen overeenkomt met een zeer nuttig gemotiveerd gedrag, waardoor we als soort vooruit komen. Dankzij dit gedrag zijn we ook in staat geweest om talloze obstakels te overwinnen. Hieronder beschrijven we de belangrijkste kenmerken.

1. Je bent een avonturier

Wie houdt er niet van avonturen? De waarheid is dat niet alle mensen houden van die uitdagende ervaringen die hen uit hun comfortzone halen. Maar als er één aspect is dat een sensatiezoeker opwindt en motiveert en hem het gevoel geeft dat hij leeft, dan is het wel risico’s nemen in een nieuwe omgeving waar alles onvoorspelbaar is.

Het is interessant om te weten dat er een instrument om dit gedrag te evalueren (Engelse link) is gepubliceerd in het tijdschrift Gedragswetenschappen . Daarom hebben we op dit moment de “Adventure Behavior Seeking Scale (ABSS)” voor dit doel.

Dankzij dit instrument is vastgesteld dat degenen die dit profiel vertonen ernaar verlangen om nieuwe sensaties te voelen in de buitenlucht. Dit kan jouw geval zijn.

2. Routine en verveling maken je wanhopig

Als jij iemand bent die veel stimulatie nodig heeft om zich goed te voelen, dan is verveling je grootste vijand. Routines en de dagen waarop je gedwongen wordt om dezelfde taken uit te voeren en je geen enkele stimulans of uitdaging aan de horizon ziet, zijn enkele dingen die je wanhopig maken.

Tegelijkertijd kunnen die contexten van eentonigheid en gebrek aan prikkels hun tol eisen op je gemoedstoestand. Een werk (Engelse link) gepubliceerd door Motivatie en Emotie wordt benadrukt dat deze ervaring kan leiden tot frustratie en tekenen van depressie. Dit verklaart waarom je, wanneer je je ondergedompeld voelt in de plak van verveling, onmiddellijk op zoek gaat naar een spannende activiteit.

3. Je bent een zoeker naar nieuwe ervaringen

Er is een eigenschap die jou kan definiëren als je een sensatiezoeker bent: openheid voor ervaringen. Deze eigenschap is heel positief omdat het dat gedrag definieert dat je in staat stelt om contact te maken met je omgeving en ervan te leren. Je houdt ervan om te peilen, te onderzoeken, met mensen te praten en nieuwe sensaties, perspectieven en kennis in je op te nemen.

Een werk (Engelse link) onthuld in Psychologische rapporten meldde iets interessants in dit verband. Dergelijk gedrag wordt geassocieerd met een extraverte persoonlijkheid die vaak de emotie van verwondering voelt. Deze combinatie van positieve variabelen vertaalt zich in een groter gevoel van subjectief welzijn.

Als je je identificeert met dit profiel, is het dus waarschijnlijk dat je het volgende ervaart:

 • Je houdt ervan om nieuwe mensen te ontmoeten.
 • Veranderingen schrikken je niet af; je wordt altijd geleid door het instinct van nieuwsgierigheid.
 • Vaak verwerk je de werkelijkheid als een kind dat versteld staat van de eenvoudigste dingen, de dingen die niet iedereen ziet.
 • Je probeert zoveel mogelijk verschillende dingen te doen, zoals sporten, reizen en nieuwe dingen leren.

Sensatiezoekers stappen graag uit hun comfortzone en doen mee aan activiteiten die hen vreugde, euforie en voldoening brengen. Soms kan dit echter leiden tot riskant gedrag dat hun eigen leven in gevaar brengt.

4. Je gaat over tot riskant gedrag

Meisje dat kan omgaan met mislukking waardoor ze bereid is risico's te nemen

Het kan zijn dat je in je zoektocht om sterke emoties te ervaren meer dan één onvoorzichtigheid hebt begaan. Maar desondanks was het gevoel van plezier dat het nemen van dat risico bij je teweegbracht geweldig. Dat klopt, een van de bijzonderheden van dit gedragspatroon is dat je uitdagingen aangaat en jezelf van tijd tot tijd in gevaarlijke situaties brengt.

Dit soort gedragspatronen hebben altijd de aandacht van de wetenschap getrokken. Je zult zelfs geïnteresseerd zijn om te weten dat mensen die extreme sporten beoefenen een duidelijk voorbeeld zijn van sensatiezoekers. Zozeer zelfs dat ze in het Journal of Behavioral Addictions (Engelse link) worden omschreven als “adrenaline junkies.”

Hieronder beschrijven we welk risicogedrag veel voorkomt in dit profiel:

 • Drugs proberen.
 • Heel hard rijden.
 • Extreme sporten beoefenen.
 • Riskant seksueel gedrag.
 • Jezelf blootstellen aan fysiek gevaar, gewoon om te weten hoe het voelt.

5. Een behoefte aan constante stimulatie

Een sensatiezoeker hunkert niet alleen naar avontuur, nieuwe uitdagingen en het ervaren van risico’s. Als er één aspect is dat dit profiel kenmerkt, dan is het wel de behoefte om constante psychofysiologische stimulatie te voelen. Dit is een bijzonder kenmerk dat je kunt herkennen aan de volgende gedragingen:

 • Je hebt behoefte aan voortdurende sociale verbinding.
 • Je luistert naar muziek wanneer je maar kunt.
 • Je leidt een actief leven en houdt onder andere van sporten, dansen en wandelen.
 • Het kan zijn dat je het moeilijk vindt om stil te zitten en dat je de klassieke anti-stress voorwerpen gebruikt.
 • Je bent tevreden met de stimulatie van parfums of geuren uit de natuur.
 • Je houdt van ASMR-video’s vanwege het stimulerende gevoel dat ze in je hersenen produceren.

6. Het plezier van zelfontdekking

Zelfontdekking heeft te maken met het plezier om je bewust te worden van bepaalde realiteiten en nieuwe kennis op te doen. Deze deugd wordt ook toegeschreven aan degenen die intense sensaties willen ervaren.

Door constante uitdagingen aan te gaan en avonturen te beleven, leer je jezelf beter kennen en word je je bewust van de schoonheid van de wereld. Enkele andere voordelen zijn de volgende:

 • Als je risico’s neemt, ontdek je waar je grenzen liggen.
 • Door dit risicovolle maar moedige gedrag heb je je sterke kanten leren kennen.
 • Door je nieuwsgierige blik heb je mensen en plaatsen ontdekt die je als mens hebben verrijkt.

7. Je bent een veerkrachtig persoon

Deze informatie zal je interesseren. Als je op zoek bent naar intense ervaringen, is het effectief omgaan met stress een van je vaardigheden. Angst houdt je niet tegen, uitdagingen houden je niet tegen en onzekerheid houdt je niet tegen, maar motiveert je juist. Deze zeer heilzame psychologische competentie is direct gekoppeld aan veerkracht.

Veerkrachtige mensen, zo blijkt uit een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd door BMC Nursing, in staat om te herstellen van elk stressvol scenario en elke stressvolle ervaring. Dit is ongetwijfeld een voordeel dat je in je voordeel hebt.

Het belang van het vinden van een balans

Zoals je ongetwijfeld hebt kunnen opmaken bij het lezen van dit artikel, zitten er meerdere voordelen aan dit gedragsprofiel. Als je je identificeert met bovenstaande eigenschappen, ken je het plezier van risico’s nemen, op avontuur gaan en jezelf blootstellen aan nieuwe situaties. Dit alles geeft je niet alleen grote – maar korte – doses adrenaline en endorfine. Het stelt je ook in staat om te groeien als mens.

In alle gevallen is het echter het beste om een goede balans te bewaren tussen risico en zelfbescherming. Zoek altijd naar veilige situaties waarin je de kriebels van euforie of de rush van dopamine kunt voelen. Soms is iets simpels als een ontmoeting met een ander persoon spannender dan het beklimmen van de Mount Everest.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.