Zeven tekenen dat je biromantisch bent

Misschien voel je je aangetrokken tot een persoon van een ander geslacht, romantisch, maar niet seksueel. Dit is een intense emotionele band en kan onderhevig zijn aan bepaalde relationele uitdagingen. Lees hier meer.
Zeven tekenen dat je biromantisch bent
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 20 juli, 2023

Het universum van genegenheid is immens, multidimensionaal en vol prachtige nuances. Zozeer zelfs dat ons vermogen om ons romantisch tot anderen aangetrokken te voelen kan verschillen van onze seksuele geaardheid. Een voorbeeld hiervan is biromantisch zijn. Het betekent affectie en emotionele aantrekkingskracht voelen voor mensen van meerdere geslachten: heteroseksueel, homoseksueel, biseksueel en non-binair.

Dit opent een nieuw psychoaffectief verhaal, waarin aantrekkingskracht de variabele van seksueel verlangen uitsluit. De gevoelens zijn echter niet minder diep, verrijkend en authentiek.

Dat gezegd hebbende, kan biromantisch zijn een persoonlijke uitdaging zijn en onderhevig aan relationeel onbegrip. We gaan dit onderwerp verkennen, de begrippen verduidelijken en een aantal nuttige strategieën aanbieden.

Een intieme emotionele band met iemand hebben, zonder seksuele aantrekkingskracht, is een terugkerend fenomeen. Maar het kan verontrustend zijn.

Wat betekent het om biromantisch te zijn?

Biromantiek is een nieuwe term die een psychoaffectief gedrag definieert dat altijd al heeft bestaan op het gebied van menselijke relaties. Het label biromantiek stelt ons in staat om dit soort gedrag waarmee veel mensen zich identificeren een naam te geven. In feite is dit concept vaak het onderwerp van veel Google-zoekopdrachten.

Biromantisch zijn betekent een extreem intense emotionele verbinding voelen met iemand anders, ongeacht hun geslacht, en zonder gevoelens van seksueel verlangen. Maar is dit mogelijk? Het traditionele (en vaak bevooroordeelde) idee is immers dat romantische aantrekkingskracht en seksueel verlangen altijd hand in hand gaan.

Wetenschappelijke literatuur verduidelijkt echter dit onderscheid en de mogelijkheid om emotionele en seksuele verbondenheid los van elkaar te ervaren.

Neurowetenschap geeft informatie in het complexe universum van affectieve en seksueel-affectieve relaties. Een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science stelt bijvoorbeeld dat romantische liefde en seksueel verlangen verschillende ervaringen zijn met verschillende neurobiologische substraten.

Vervolgens gaan we de tekenen onderzoeken die erop wijzen dat je misschien biromantisch bent.

1. Je vindt iemand leuk, maar niet op een seksuele manier

Als je biromantisch bent, zul je waarschijnlijk merken dat je je intens aangetrokken voelt tot iemand, maar geen seksueel verlangen naar diegene voelt. De link is alleen mentaal, emotioneel en affectief, ongeacht het geslacht. Je hebt je eigen seksuele identiteit en ervaart soms een speciale en fascinerende nabijheid tot anderen van een ander geslacht en met een andere seksuele neiging.

2. Je voelt intense emotionele affiniteit, maar geen fysieke

Als je biromantisch bent, heb je het vermogen om de mooiste aspecten van het mens-zijn te zien. Je kijkt verder dan geslacht en sekse. In de regel zijn je relaties opgebouwd uit intense emotionele en intellectuele affiniteit. Er is harmonie in jullie waarden, smaken en passies en, hoewel jullie gevoelens het fysieke domein niet bereiken, voel je echte bewondering voor de ander.

Bij afwezigheid van seksuele aantrekkingskracht worden deze banden gedomineerd door serotonine en vooral door oxytocine. Uit een onderzoek (Engelse link) van de Waseda Universiteit (Japan) blijkt dat dit hormoon de sociale en emotionele verbondenheid bevordert die zo belangrijk is voor ons mensen.

Relaties die gebaseerd zijn op biromantiek worden vooral gedomineerd door oxytocine en niet zozeer door de neurotransmitters die seksueel verlangen mediëren.

3. Je fantasieën zijn niet seksueel

Als biromanticus fantaseer je over de persoon tot wie je je aangetrokken voelt. Deze dromen bereiken echter niet het fysieke of seksuele vlak. Ze worden gedomineerd door gezelschap, medeplichtigheid, genegenheid en wederzijdse zorg. Dit is het soort liefde dat gebaseerd is op bewondering en een diepe verbondenheid die het fysieke overstijgt.

4. Je overweegt vaak om meer dan één relatie te hebben

Je weet dat veel mensen om je heen het niet zouden begrijpen, maar je zou de praktijk van polyamorie kunnen overwegen. In dit geval overweeg je hoe verrijkend het zou zijn om een partner te hebben met wie je emotioneel en seksueel op één lijn zit, samen met iemand anders tot wie je je alleen romantisch aangetrokken voelt.

5. Je gevoelens voor je partner veranderen niet

Dit is misschien wel het meest controversiële en problematische aspect van biromantisch zijn. Je hebt een partner maar voelt je romantisch aangetrokken tot andere mensen. Ondanks dit feit veranderen je gevoelens van liefde en seksueel verlangen voor de man of vrouw met wie je je leven deelt niet. Het is een solide en oprechte band.

Maar je kunt in situaties terechtkomen waarin je partner ongemak, achterdocht en zelfs jaloezie uit over je romantische geaardheid. Ze kunnen het zelfs zien als een bedreiging voor je relatie met hen.

6. Soms voel je je verloren of verward

Een veelvoorkomend effect van biromantiek is het twijfelen aan je seksuele identiteit. Dit kan vaak gevoelens van verwarring, intimidatie en zelfs schaamte in je leven naar boven brengen. Bovendien kun je jezelf het volgende afvragen:

  • “Is wat ik voel echt liefde?”
  • “Waarom vind ik die persoon leuk, maar wil ik hem niet seksueel?”
  • “Als ik deze gevoelens heb voor iemand van hetzelfde geslacht, betekent dat dan dat ik een andere seksuele geaardheid heb?”

Het verduidelijken van je seksuele identiteit is misschien niet eenvoudig. Onderzoek (Engelse link), gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Psychology, beweert dat seksuele minderheden zoals queer, panseksueel en LGBT+ groepen nog steeds talloze stigma’s met zich meedragen.

Je identificeren als biromanticus houdt daarom zelfontdekking in, en het begrijpen en accepteren ervan kan moeilijk zijn.

7. Het heeft je veel tijd gekost om biromantiek te begrijpen

Misschien heb je uren gezocht op internet en gespecialiseerde forums. Misschien had je nog nooit van de term gehoord, maar voelde je dat anderen ook hetzelfde voelden als jij. Dus toen je het eindelijk herkende en verduidelijkte, voelde je opluchting, maar ook nieuwsgierigheid. Wat je nu het liefste wilt, is andere biromantici ontmoeten om op te steunen.

Als je biromantisch bent, moet je een diepe reis van zelfkennis en zelfacceptatie maken.

Enkele tips als je biromantisch bent

Regenboogvlag

Affectiviteit kent vele vormen en talen. Bedenk dat de romantische oriëntatie van een individu niet noodzakelijkerwijs samenvalt met zijn of haar seksuele oriëntatie. Dit helpt ons de complexiteit van de mechanismen van aantrekkingskracht te begrijpen en hoe de variabele seks niet eens aanwezig hoeft te zijn.

Het is duidelijk dat biromantisch zijn niet gemakkelijk is, in die mate dat veel mensen ervoor kiezen om deze neiging te verbergen en te onderdrukken. Maar dit veroorzaakt alleen maar lijden.

Als je biromantisch bent, vind je het misschien ook moeilijk om een seksueel affectieve relatie te onderhouden, terwijl je tegelijkertijd een biromantische band hebt. Wat kun je in deze situaties doen? Hier is wat advies:

  • Om gezonde en gelukkige relaties te hebben, moet je grenzen stellen en tot afspraken komen.
  • Je moet begrijpen dat veel van je partners niet zullen begrijpen wat het betekent om biromantisch te zijn.
  • Bedenk dat je leven bepaald zal worden door zowel affectieve seksuele relaties als niet-seksuele romantische relaties.
  • Vier je romantische oriëntatie zonder angst door jullie relatie te ontwikkelen, gemeenschappelijke uitdagingen aan te gaan en jullie wederzijdse behoeften te respecteren.
  • Maak contact met groepen biromantici, organisaties en online groepen waar je kunt leren, twijfels kunt wegnemen en angsten en onzekerheden kunt wegnemen.
  • Je moet je potentiële partners (romantisch of seksueel) altijd laten weten dat je biromantisch bent en wat dat inhoudt.
  • Oprechte communicatie zal de hoeksteen zijn van al je relaties. Een onderzoek (Engelse link), gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Psychology, geeft aan dat elke positieve en verrijkende band altijd vanuit deze dimensie begint.

Zelfacceptatie en biromantiek

Tot slot kun je je romantische geaardheid niet verbergen of onderdrukken. Je moet dus zelfbewustzijn combineren met zelfacceptatie. Dat is het beste uitgangspunt.

Romantische en seksuele oriëntaties zijn uiterst persoonlijk en kunnen van persoon tot persoon verschillen. We moeten er altijd voor zorgen dat we ze respecteren en elkaar beter leren kennen. Soms kunnen we met labels als biromantisch benoemen wat we voelen. Als zodanig zijn ze zowel essentieel als welkom.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Berona, J., Stepp, S. D., Hipwell, A. E., & Keenan, K. E. (2018). Trajectories of sexual orientation from adolescence to young adulthood: Results from a community-based urban sample of girls. The Journal of Adolescent Health: Official Publication of the Society for Adolescent Medicine63(1), 57–61. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6534354/
  • Branje, S., de Moor, E. L., Spitzer, J., & Becht, A. I. (2021). Dynamics of identity development in adolescence: A decade in review. Journal of Research on Adolescence: The Official Journal of the Society for Research on Adolescence31(4), 908–927. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9298910/
  • De Netto, P. M., Quek, K. F., & Golden, K. J. (2021). Communication, the heart of a relationship: Examining capitalization, accommodation, and self-construal on relationship satisfaction. Frontiers in Psychology12, 767908. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2021.767908/full
  • Diamond, L. M. (2004). Emerging perspectives on distinctions between romantic love and sexual desire. Current Directions in Psychological Science13(3), 116–119.  PDF https://citeseerx.ist.psu.edu/document?repid=rep1&type=pdf&doi=d61516de311b6e75f062ebca711aa56624037407
  • Hall, W. J., Dawes, H. C., & Plocek, N. (2021). Sexual orientation identity development milestones among lesbian, gay, bisexual, and queer people: A systematic review and meta-analysis. Frontiers in Psychology12, 753954. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2021.753954/full
  • Ito, E., Shima, R., & Yoshioka, T. (2019). A novel role of oxytocin: Oxytocin-induced well-being in humans. Biophysics and Physicobiology16(0), 132–139. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6784812/
  • Jones, C., Barrera, I., Brothers, S., Ring, R., & Wahlestedt, C. (2017). Oxytocin and social functioning. Dialogues in Clinical Neuroscience19(2), 193–201. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5573563/
  • Stewart, J. L., Spivey, L. A., Widman, L., Choukas-Bradley, S., & Prinstein, M. J. (2019). Developmental patterns of sexual identity, romantic attraction, and sexual behavior among adolescents over three years. Journal of Adolescence77(1), 90–97. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6885553/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.