Sympathieke mensen: wat maakt hen zoals ze zijn?

Sommige mensen zijn geliefd bij iedereen. Dat komt door hun houding, vaardigheden en bepaalde kwaliteiten. Wij vertellen je welke eigenschappen hen uniek maken.
Sympathieke mensen: wat maakt hen zoals ze zijn?
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 14 december, 2022

Over smaak valt niet te twisten, zeggen ze. Inderdaad, iemand die sommigen van ons prachtig, intelligent en grappig vinden, kan bij anderen geen enkele interesse opwekken. In feite kan hij zelfs gevoelens van afwijzing opwekken. Er zijn echter mensen die erin slagen iedereen (althans de meerderheid) vanaf de eerste ontmoeting moeiteloos voor zich te winnen. Wat maakt deze sympathieke mensen zo bijzonder?

Je kent vast wel een paar van deze mensen. Iedereen heeft alleen maar goede dingen over hen te zeggen en ze slagen erin om die gunstige eerste indrukken te behouden. Het maakt niet uit met wie sympathieke mensen omgaan en hoeveel ze al dan niet gemeen hebben, ze weten hoe ze hen op hun gemak, veilig en welkom kunnen laten voelen. Dus waar bestaat deze gave precies uit?

Ze zijn open en sociaal

Ongetwijfeld bezitten sympathieke mensen charisma en hebben ze hoge niveaus van sociale vaardigheden. Ze zijn open, extravert, en weten om te gaan met zowel verbale als non-verbale taal (Spaanse link). Verder glimlachen ze vaak (en oprecht), nemen ze een ontspannen en informele houding aan, en tonen ze interesse in degene met wie ze praten.

We willen allemaal graag gehoord worden, en sympathieke mensen zijn niet anders. Toch proberen ze het gesprek niet te monopoliseren of zich aan anderen op te dringen.

In plaats daarvan luisteren ze actief en staan ze anderen toe zich uit te drukken. Ze weten ook hoe ze hun stem moeten moduleren en maken goed gebruik van lichamelijk contact om gevoelens van nabijheid en vertrouwen op te wekken.

Pratende vrouwen

Ze zijn blij, optimistisch en positief

Dit zijn ongetwijfeld enkele van hun meest onderscheidende kenmerken. Inderdaad, sympathieke mensen verspreiden hun vreugde en goede humeur naar iedereen. Ze klagen niet en bekritiseren niet. Integendeel, zij richten zich van nature op de positieve aspecten van elke situatie en zijn flexibel en optimistisch.

Met deze houding slagen zij erin positieve emoties op te wekken bij de mensen met wie zij omgaan. In feite associëren ze hun gezelschap met rust, geluk en comfort.

Ze vinden ook iedereen aardig

Door hun optimistische houding zien ze de vriendelijkere kant van elke persoon. Dit betekent dat ze tolerant, empathisch en open zijn. In elk individu dat ze ontmoeten, vinden ze iets positiefs en daar richten ze zich op bij het beoordelen van hen.

Kortom, iedereen vindt hen aardig. Tegelijkertijd hebben ze echter ook de neiging sympathie te voelen voor de meeste mensen. Misschien is het deze houding die het voor hen gemakkelijker maakt om contact te maken. We hebben tenslotte allemaal graag het gevoel dat degene met wie we praten ons begrijpt.

Ze bezitten zelfvertrouwen en bescheidenheid

Zelfvertrouwen is een van de meest aantrekkelijke eigenschappen. Wie zich zeker voelt en overkomt, wekt meer sympathie bij anderen. Dat gezegd hebbende, moet het gezonde en echte eigenwaarde zijn. Als het alleen gaat om een kunstmatig opgeblazen ego, dat alleen over zichzelf wil spreken of boven de rest wil uitsteken, heeft dat een averechts effect.

Sympathieke mensen zijn zelfverzekerd en de moeite waard. Ze zijn ook eenvoudig en nederig. Daarnaast ontvangen ze complimenten met plezier en dankbaarheid, maar lopen er niet mee te koop of proberen anderen naar beneden te halen.

Ze zijn authentiek en oprecht

Het laatste vleugje magie is hun authenticiteit. We hebben immers allemaal wel eens mensen ontmoet die vriendelijk, goedlachs en ogenschijnlijk aardig zijn, maar die ons een zeker gevoel van onveiligheid geven en wantrouwen opwekken. We kunnen meestal wel aanvoelen of hun bedoelingen en attitudes oprecht of vals zijn.

Wat sympathieke mensen echter zo anders maakt, is hun spontaniteit en hun vermogen om zichzelf te laten zien zoals ze zijn, zonder te proberen te doen alsof of zich te verbergen achter een masker van perfectie. Ze stellen zich echt open voor de wereld, en de wereld dankt hen daarvoor.

Collega's hebben plezier

Ze zijn geboren en gemaakt

Er zijn veel psychologen die benadrukken hoe schadelijk het is om te proberen het iedereen naar de zin te maken. Zij beweren dat het onze identiteit vervormt. Toch lijdt het geen twijfel dat contact met anderen ons leven gemakkelijker maakt en ons gevoel van tevredenheid en welzijn verbetert.

Sociale relaties (Engelse link) zijn goed voor onze fysieke en emotionele gezondheid en we moeten ze cultiveren. Maar wat kun je doen als je niet een van die mensen bent die iedereen aardig vindt?

Zeker, sommigen van hen die dit soort charisma en de bijbehorende kwaliteiten bezitten, zijn dit al sinds hun kindertijd. Toch betekent dit niet dat de rest van ons ze niet ook kan ontwikkelen.

Inderdaad, het aannemen van een meer open, optimistische en tolerante houding, het verbeteren van je sociale vaardigheden, en het stimuleren van je gevoel van eigenwaarde is allemaal aan jou. Je kunt zelfs professionele hulp vragen als je dat wilt. Hoe je het ook doet, je zult zien dat de kwaliteit van je relaties met anderen een sprong voorwaarts zal maken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Carnegie, D., & Cole, B. (2011). How to win friends and influence people in the digital age. Simon and Schuster.
  • Pease, A. (2010). Comunicación no verbal. El Lenguaje del Cuerpo. Barcelona, España: Amat.
  • Umberson, D., & Karas Montez, J. (2010). Social relationships and health: A flashpoint for health policy. Journal of health and social behavior51(1_suppl), S54-S66.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.