Stil zijn: een integraal onderdeel van de zenfilosofie

Veel van de zenfilosofie houdt verband met het vermogen om te zwijgen. Het is echter niet zo eenvoudig om te doen. Maar wat zijn de voordelen van stil zijn? Ontdek het hier.
Stil zijn: een integraal onderdeel van de zenfilosofie
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 18 mei, 2023

Een zen-monnik, Jorge Ryunan Bustamente, deed onlangs een uitspraak die de essentie van veel Oosterse filosofieën samenvat: stil zijn verandert het leven. In feite is stil zijn iets dat deel uitmaakt van bijna elke mystieke traditie in de wereld, zowel oosterse als westerse.

Maar waarom is stilte zo belangrijk? In India gebruiken ze een vergelijking om de betekenis van stilte te benadrukken. Ze wijzen erop dat, als iemand een meer overweegt terwijl de maan schijnt, hij pas een helder beeld kan zien als het water rustig is. Iets soortgelijks gebeurt in de menselijke geest.

Stilte zorgt ervoor dat de geest wordt als dat serene meer. Bovendien kunnen we in kalme omstandigheden zien wat erin ligt.

In het kader van het zenboeddhisme beweerde Bustamente dat stil zijn geen praktijk is, maar eerder een levenshouding. Het centrale doel ervan is de geest tot rust te brengen en ons te verbinden met onszelf met als doel te leven zonder het gevoel van verlies of winst, succes of mislukking. Uiteindelijk gaat het erom het leven te ervaren in het hier en nu, met geen andere eis dan onszelf te zijn.

“Niets doen is beter dan bezig zijn met niets doen.”

Lao Zi

Stilte en stil zijn

Bustamente beweert dat bewustzijn en verlichting beginnen te ontstaan wanneer een individu in staat is stil en stil te zijn. De meesten zijn echter bang of op zijn minst beducht voor beide. Het lijkt alsof de twee handelingen (of niet-handelingen) verwijzen naar het idee van ophouden te bestaan.

Om stil te zijn, moet het individu stil zijn. Stil zijn is letterlijk precies dat: een houding aannemen en niet bewegen. Dit wekt vaak nervositeit op. Als gevolg daarvan is het niet gemakkelijk om het te doen. Het individu kan bijvoorbeeld ergens jeuk voelen of een soort ongemak in zijn spieren. Maar lichamelijk kalm blijven is een onmisbare voorwaarde voor het verschijnen van geestelijke stilte.

Stilte zal volgen en meditatieve gedachten (Spaanse link) beginnen te ontstaan. Geleidelijk aan vervangt het berekenend, overbodig of representatief denken. We hoeven alleen maar te wachten. Wacht op de stilte en vermijd elke beweging.

Stel mediteert
Lange tijd dezelfde houding aanhouden zonder te bewegen is essentieel totdat mentale stilte arriveert.

Stilte verandert levens

Hoewel het paradoxaal lijkt, is het echt moeilijk om een houding van niets doen aan te nemen. Als je het wel bereikt, zal je vermogen om je eigen diepste stem te horen toenemen. Boeddhisten zeggen dat als je het pad van je innerlijke stem volgt, dankbaarheid verschijnt (Spaanse link).

Ze beweren dat als je maximale aandacht besteedt aan je boodschappen, je een toestand bereikt die bekend staat als Gelassenheit. Dit vertaalt zich als sereniteit of gelijkmoedigheid.

Bustamente heeft erop gewezen dat de overheersende moderne ziekten voortkomen uit ons onvermogen om stil en stil te zijn. In de wereld van vandaag gaat ons leven te snel. Mensen schrokken van hun verlangens en doelen. Dit vervult hen echter ook met spanningen en angsten in de strijd om ze te bereiken of te falen.

Tegelijkertijd, voegt Bustamente eraan toe, is dit als een zak vol gaten. Zodra een doel bereikt is, is wat het oplevert niet meer genoeg. Daarom gaan we op zoek naar meer. Het wordt een eeuwige race omdat het lijkt alsof niets ooit genoeg is.

Vrouw mediteert
Stil zijn komt de zelfkennis en onze ontmoetingen met de essentie van het zijn ten goede.

De eenvoud van het leven

Zen streeft naar een eenvoudig bestaan. Een waarin je alleen maar gedachten denkt die leiden tot juiste en eenvoudige handelingen. Je eet of slaapt bijvoorbeeld niet te weinig of te veel, je elimineert het triviale, en je bezit het vermogen om bij anderen te zijn zonder je eigen essentie te vervagen.

Volgens deze filosofie wordt een eenvoudig en sereen leven bereikt door twee basishandelingen: stil zijn en stil blijven. Beide bevorderen zelfkennis, maar vooral de ontmoeting met je ware essentie.

Tegelijkertijd helpt dit proces je om je te ontdoen van alles wat je niet nodig hebt. Hieronder vallen ideeën, verbanden, voorwerpen en doeleinden. In feite verandert stil zijn je leven, omdat het je in staat stelt afstand te nemen van de dagelijkse hectiek en je te verbinden met je meest authentieke zelf.

Het helpt je het leven te laten stromen zonder druk. Je bent in staat erin mee te gaan, zonder weerstand te bieden of de natuurlijke voortgang van je wezen te veranderen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.