Hoe kun je de beste versie van jezelf zijn?

De weg om de beste versie van jezelf te zijn, zal niet de gemakkelijkste ter wereld zijn, maar wel de meest lonende. Hier vertellen we je hoe je dit kunt bereiken.
Hoe kun je de beste versie van jezelf zijn?
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 26 december, 2022

Iedereen wil zijn eigen beste versie zijn. Dat lukt echter maar weinigen van ons. In feite zijn we vaak onze eigen ergste vijand als het gaat om het bereiken van succes en het leven dat we willen leiden. We saboteren onszelf met gedrag dat ons in onze comfortzone houdt en ons niet in staat stelt om vooruit te komen. We kunnen zelfs zelfdestructief gedrag ontwikkelen -zoals verslavingen- dat onze lichamelijke en geestelijke gezondheid alleen maar verslechtert.

Maar waarom gebeurt dit? Waarom hebben zovelen van ons het moeilijk om het beste uit onszelf te halen? Er zijn vele redenen en die hangen af van onze individuele persoonlijke geschiedenis. Toch is er in de meeste gevallen een diepe angst om het mis te hebben, voor het onbekende, en om te verliezen wat we al bereikt hebben.

Ook negeren velen van ons ons potentieel en geloven dat we niet in staat zijn om grootse dingen te bereiken. In deze gevallen lijden we aan een laag zelfbeeld. Het vertroebelt onze oordelen en vult ons met onzekerheden.

We weten hoe moeilijk het kan zijn om de beste versie van jezelf te bereiken. Daarom geven we je wat tips.

Hoe je je beste versie kunt zijn

Allereerst moet je in gedachten houden dat werken aan je beste versie een nooit eindigende taak is. Het is immers altijd mogelijk om je sterke punten te versterken, je gebreken te verbeteren en nieuwe vaardigheden te verwerven.

Je manier van zijn varieert gedurende je leven. Daarom moet je in momenten van crisis of vitale situaties naar binnen kijken en de aspecten van je persoonlijkheid identificeren die je kunt verbeteren om als persoon te groeien.

Hiermee rekening houdend, laten we eens kijken naar enkele tips om je te helpen de beste versie van jezelf te worden.

1. Stop met negatief praten

“Ik ben een complete mislukking in de liefde”Ik zal nooit het lichaam krijgen dat ik wil“Mijn leven zuigt “. Dit zijn maar een paar voorbeelden van het soort interne dialoog dat je devalueert en veroordeelt tot mislukken.

Als je negatief tegen jezelf praat, overtuig je jezelf ervan dat bepaalde irrationele ideeën echt en waar zijn. Dit is een echt probleem, want het betekent dat je jezelf saboteert of stopt met dingen proberen. Daarom is het leren om negatieve zelfkritiek het zwijgen op te leggen uiterst belangrijk. Je moet beginnen met je ervan bewust te worden.

Vrouw in het gras

Let daarvoor op hoe je tegen jezelf praat als je een fout maakt of niet krijgt wat je wilt. Identificeer je negatieve opmerkingen en herformuleer ze in positievere versies. In het begin kan het ingewikkeld zijn, maar met oefening zul je je innerlijke zelf-saboterende dialoog herkennen en gemakkelijker kunnen aanpassen.

2. Vermijd het bekritiseren en beoordelen van anderen

Heb je gemerkt hoe gemakkelijk het is om anderen te bekritiseren? Het geeft je een gevoel van superioriteit, zelfs als de kritiek ongegrond is. Maar, achter dit gevoel schuilt een laag zelfbeeld. Het betekent dat je je toevlucht neemt tot het devalueren van anderen om je goed te voelen over jezelf.

Als je de beste versie van jezelf wilt bereiken, moet je vermijden anderen te beoordelen en beginnen te werken aan je eigenliefde. Je moet beginnen jezelf te waarderen zoals je bent. Je zult snel zien dat kritiek op anderen zinloos is.

3. Werk aan je faalangst

Zoals we al eerder zeiden, is een van de redenen die je ervan weerhouden om je beste versie te zijn de faalangst. Misschien wil je echt iets, maar durf je er niet naar te streven omdat je bang bent een fout te maken. Dus kies je ervoor om risico’s te vermijden en breng je al je tijd door met het gevoel dat er iets mis is met je leven.

De meest oprechte mensen zijn degenen die weten wat ze willen en er voor gaan.

Wie niet erkent wat hij wil, accepteert uiteindelijk alleen maar wat het leven hem geeft. Wees niet bang om het mis te hebben. Fouten zijn de beste bron van kennis en groei.

4. Identificeer wat je wilt en doe het

Als je je hele leven op de vlucht bent voor falen, kun je uiteindelijk dingen gaan doen die je eigenlijk niet wilt. Bijvoorbeeld iets studeren dat je niet eens interesseert of trouwen met iemand die je niet gelukkig maakt.

Je beste versie verschijnt als je het risico neemt jezelf te vinden. Droom en doe wat je kunt om die dromen waar te maken.

Vergeet om de perfecte persoon voor anderen te zijn. Die persoon bestaat niet en de zoektocht zal je erg ongelukkig maken. Als je iemand wilt behagen, laat het dan alleen jezelf zijn.

Laat je niet door iemand vertellen dat je iets niet kunt, alleen maar omdat het niet gewoon is.

Vrouw bij zee met de ogen dicht

5. Omring je met mensen die je motiveren

Een andere manier om de beste versie van jezelf te zijn is je te omringen met mensen die je beter maken. Als je vrienden en familie je positief aanspreken en je motiveren om je doelen te bereiken, is de weg gemakkelijker en lonender.

Daarom, als je vrienden en familie niet bepaald goed gezelschap zijn, zoek dan naar andere alternatieven. Laat je huidige vrienden niet helemaal in de steek, maar geef jezelf toestemming om nieuwe mensen te ontmoeten die goede vibes genereren.

Je kunt ook adviseurs, therapeuten of coaches zoeken om je te helpen de motivatie te vinden die je nodig hebt.

6. Ken jezelf

Zelfkennis is essentieel om de beste versie van jezelf te bereiken. Je kunt dat niet bereiken zonder te weten wat je verlangens, neigingen, sterke kanten, gebreken, gevoelens, meningen, enz. zijn.

Daarnaast is zelfkennis de sleutel tot het vergroten van je gevoel van eigenwaarde, het kanaliseren van je emoties, het sturen van je eigen leven volgens wat je verlangt, en het oprechter zijn. Kortom, een beter mens zijn.

Houd hiervoor een persoonlijk dagboek bij waarin je je gedachten en emoties noteert. Maak een lijst van je sterke en zwakke punten, sta open voor nieuwe ervaringen om je verborgen passies te identificeren, en beoefen meditatie en psychotherapie.

7. Ga om met conflicten

Weglopen voor je problemen doet ze niet verdwijnen. Integendeel, het versterkt ze juist. Je vermijdt ze echter vaak uit angst of omdat je niet weet hoe je ermee om moet gaan.

In plaats daarvan moet je bedenken dat problemen inherent zijn aan het leven. Je zult altijd tegen moeilijkheden aanlopen die je onder ogen moet zien en goed moet overwinnen.

Daarom moet je, als je de beste versie van jezelf wilt zijn, leren je conflicten assertief op te lossen. Het zal je succesvoller maken in het leven.

8. Zoek het geluk niet in materiële voorwerpen

Als je geluk afhangt van materiële goederen zul je nooit echt gelukkig zijn. Onthoud dat welzijn en volheid van binnenuit komen. Het betekent werken aan je eigenliefde, dankbaar zijn voor wat je al hebt, en gezonde banden aangaan met de mensen om je heen.

Je moet leren identificeren wat echt waardevol is in je leven. Dit zal je helpen de beste versie van jezelf te zijn.

9. Leef in het heden

Veel mensen brengen hun leven door met verlangen naar het verleden of dromen van een betere toekomst. Het is niet per se slecht om terug te kijken naar je verleden om te leren van je fouten en te waarderen wat het leven je heeft gegeven. Het is ook niet verkeerd om een betere toekomst te bedenken of te plannen.

Als je echter het grootste deel van je tijd doorbrengt met leven door nostalgie of verwachting, wordt het een probleem. Je leven gaat aan je voorbij en je laat de kleine pleziertjes die het heden je brengt, die je veel voldoening geven, los.

10. Beoefen zelfzorg

Je bent de belangrijkste persoon in je leven en je zou jezelf als zodanig moeten behandelen. Zorg daartoe voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid door evenwichtig te eten, te sporten, voldoende te slapen, tijd vrij te maken om te genieten en contact te maken met anderen, enz.

Vermijd ook het gedrag dat je veel schade kan berokkenen. Bijvoorbeeld alcohol, tabak of andere giftige stoffen.

11. Leer iets nieuws

Het leven bestaat uit voortdurend leren. Daarom, hoe meer dingen je leert, hoe beter je je zult voelen over jezelf en de wereld om je heen. Leer van elke persoon die je ontmoet, elke plaats die je bezoekt, en elk boek dat je leest. Leer van je goede ervaringen, maar vooral ook van je slechte. Het zijn de grootste leraren.

Ben je er klaar voor om jezelf te zijn?

Zoals je ziet, zal de weg om de beste versie van jezelf te zijn niet de gemakkelijkste ter wereld zijn Of je succes boekt of niet, zal afhangen van je houding.

Je bent klaar om jezelf te vinden als je bereid bent om zonder excuses uitdagingen te overwinnen. Anders zul je hopeloos falen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Hardy B. Transforma tu personalidad: Códigos para conseguir la mejor versión de ti mismo. Madrid: EDAF; 2021.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.