Spiegelschrift gebruiken: oorzaken en oplossingen

Spiegelschrift komt veel voor bij kinderen, zowel links- als rechtshandig. Ook bij volwassenen die een beroerte hebben gehad. In dit artikel zullen we de belangrijkste kenmerken identificeren en de factoren die de kans op optreden vergroten.
Spiegelschrift gebruiken: oorzaken en oplossingen
Sara Clemente

Geschreven en geverifieerd door Psycholoog en journalist Sara Clemente.

Laatste update: 27 december, 2022

Spiegelschrift verwijst naar het omgekeerd schrijven van letters en cijfers, alsof ze in een spiegel worden weerspiegeld. Dit komt vooral voor bij kinderen. Als ze bijvoorbeeld een ‘d’ willen schrijven, schrijven ze een ‘b’.

Na jaren van onderzoek werd de hypothese dat dit probleem alleen aanwezig was bij linkshandige kinderen als geldig aanvaard. Tegenwoordig weten we echter dat de redenen voor spiegelschrift cognitief en gedragsmatig zijn.

Klein meisje doet aan spiegelschrijven

Cognitieve oorzaken van spiegelschrift

Fischer en Koch (Spaanse link) stellen dat de oorsprong van deze moeilijkheid te vinden is in de zogenaamde symmetrisatie of spiegelgeneralisatie. Dit proces zorgt ervoor dat mensen een object kunnen herkennen, ongeacht de oriëntatie ervan.

Met symmetrisatie kun je een object dat naar links is georiënteerd, net zo snel identificeren als wanneer het naar rechts is georiënteerd. Het is uitermate handig om gezichten te leren onderscheiden, ongeacht naar welke kant je kijkt.

Volgens deze auteurs is echter ook ontdekt dat de hersenen bij het opnemen van afbeeldingen informatie over de oriëntatie (links of rechts) van die afbeeldingen elimineren. Hierdoor leren de kleintjes de vorm van letters en cijfers via het geheugen, niet hun oriëntatie.

Gedragsoorzaken van spiegelschrift

Een andere oorzaak van spiegelschrift is meer gedragsmatig van aard en hangt samen met de cultuur waarin kinderen zich taalkundig ontwikkelen. Zoals we eerder hebben uitgelegd, onthouden kinderen de vorm van de personages, maar niet hun oriëntatie. Bij het schrijven ervan moeten ze ze echter een oriëntatie geven.

In landen waar talen van links naar rechts worden geschreven, hebben kinderen de neiging om naar rechts te wijzen. Dit betekent dat de tekens die ze omkeren, de tekens zijn die naar links zijn georiënteerd. Bijvoorbeeld J, 7, 9.

Huidig onderzoek (Engelse link) beweert dat wanneer kinderen die de neiging hebben om cijfers en letters om te draaien en naar links kijken (1, 3, J, Z.), de kans daarop kleiner wordt. In landen waar de taal van rechts naar links wordt geschreven, gebeurt daarentegen het tegenovergestelde. Kinderen hebben de neiging om rechts georiënteerde karakters om te keren. Bijvoorbeeld C, D, 6.

Andere oorzaken

Er zijn ook andere oorzaken van spiegelschrift. Onder hen zijn geheugenproblemen (consolidatie en ophalen van informatie), perceptie, aandacht en visuele of verwerving van lateraliteit. In feite kunnen deze worden beschouwd als een teken van een schrijf- of taalprobleem.

Je moet er echter rekening mee houden dat spiegelschrift niet bij alle kinderen voorkomt en ook niet systematisch. Het kan gewoon nog een proces zijn bij het leren lezen en schrijven. Daarom kan het met een beetje ouderlijke steun worden opgelost. Desalniettemin, als het probleem aanhoudt, is het raadzaam om een professional te bezoeken, zodat deze eventuele neurologische oorzaken kan uitsluiten.

Vader helpt zijn dochter

Oplossingen voor spiegelschrift

Spiegelschrift kan horizontaal zijn (tekens gedraaid om hun horizontale as) of verticaal (tekens gedraaid om hun verticale as). Ongeacht het type roulatie kunnen bepaalde activiteiten het probleem helpen oplossen. In het begin is het nodig dat het kind zijn lateraliteit, visueel-motorische coördinatie en ruimte-tijdbeheer ontwikkelt.

Bijvoorbeeld met de ene hand ballen gooien en dan met de andere, verstoppertje spelen, bewegingen van dieren of voorwerpen nabootsen, draaien, lussen en vormen maken met het lichaam.

De multisensorische benadering is een van de meest complete benaderingen van spiegelschrift. Het stelt het kind in staat om de spelling en de vorm van elk personage te integreren, evenals hun oriëntatie door het gebruik van hun meerdere zintuigen.

Om dit te doen, moeten ze een letter of cijfer op de grond schrijven met een groot stuk krijt. Vraag ze om het eerst met hun ogen te volgen. Laat ze het dan met hun hand nabootsen. Loop later te voet door de brief. Het stippelen en kleuren van holle karakters kan ook nuttig zijn.

Je kunt het kind ook visuele hulpmiddelen en geheugensteuntjes geven om de taak gemakkelijker te maken (“Eerst moet je het potlood een beetje naar links halen en dan omhoog”). Onthoud dat als je toezicht op ze houdt, je altijd geduld met ze moet hebben.

Als spiegelschrift te lang duurt of je denkt dat er een onderliggende oorzaak is, aarzel dan niet om een specialist te raadplegen. Ze kunnen de zaak grondig evalueren en een succesvolle interventie plannen om het probleem aan te pakken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.