Hoe je volgens Einstein een probleem oplost

Hoe je volgens Einstein een probleem oplost

Laatste update: 21 juni, 2017

We zijn gewend geraakt aan een mentale handeling die ons beschermt tegen de tastbare realiteit: het continu creëren van lijsten en lijsten van taken en problemen die een oplossing nodig hebben om zo ons welzijn te behouden. Het probleem is dat we ons, soms onbewust, naar binnen richten, en we puzzels en barrières genereren, die kunnen leiden tot grote blokkades.

Dit kan ertoe leiden dat we niet onszelf zijn of simpelweg een leven leiden dat onverenigbaar is met onze gedachtes. Een goed idee om elk obstakel op te lossen heeft te maken met ons ‘innerlijk zijn’. We hebben het over het beoefenen van wilskracht, constantheid, besluitvorming en manieren om onze omgeving op een praktische manier te analyseren.

Daarnaast leren we naarmate de tijd verstrijkt dat elke situatie, zelfs de negatieve, vroeg of laat ons een prachtig inzicht zal opleveren voor onze persoonlijke ontwikkeling. Om deze blokkades nog verder te faciliteren en om problemen op te lossen vertellen we je vandaag het beste advies dat Albert Einstein zelf toepaste tijdens zijn werk om over zijn eigen blokkades heen te komen.

Herformuleer de taak

Vaak nemen we niet genoeg tijd om te waarderen hoe we de weg naar ons doel makkelijker kunnen maken wanneer we worden geconfronteerd met een probleem. Een middel dat we kunnen inzetten is om de taak hardop te herformuleren

Probleem

Op deze manier worden we toeschouwers van onszelf door te luisteren naar onze stem en door vanuit een ander perspectief naar de situatie te kijken. Bovendien kunnen de mensen om ons heen ons helpen bij deze stap.

Onthoud de geweldige kracht van woorden en hoe we deze in ons voordeel kunnen gebruiken. Neem dus de tijd om je taak goed te herformuleren.

Het herformuleren van een probleem kan bijvoorbeeld te maken hebben met hoe we de mensen die betrokken zijn bij het probleem plaatsen. Zo is het bijvoorbeeld niet hetzelfde om te zeggen ‘om te proberen promotie te krijgen’ als om te zeggen ‘om te proberen hogerop te komen’. In het eerste geval heeft de andere persoon de macht over de situatie, in het tweede voorbeeld heb jij de macht. In beide gevallen wordt hetzelfde doel nagestreefd: hogerop komen.

Noch is het hetzelfde om een probleem in zijn algemeenheid te formuleren – ‘Ik ga proberen om hogerop te komen’ – als om het probleem in fases op te delen: ‘Ik zal eerder naar werk moeten gaan’, ‘ik moet meer georganiseerd zijn in de manier waarop ik rapporten presenteer’, ‘ik moet meer deelnemen aan vergaderingen’, etc.

“We kunnen problemen niet oplossen door op dezelfde manier te denken als toen we ze creëerden.”

-Albert Einstein-

Probleem

Begrijp de context van het probleem

Dit is een van de eerste mentale handelingen die spionnen automatisch uitvoeren wanneer ze zich op een plek bevinden die te maken heeft met het identificeren van de uitgangen op die plek. Hiermee bedoel ik niet dat je elke mogelijke vluchtroute om aan je probleem te ontsnappen moet identificeren, maar dat je wanneer je een probleem wilt oplossen het beste vertrouwd kunt raken met het probleem zelf en de context waarin je het zult gaan moeten oplossen.

Er zijn verschillende cruciale elementen wanneer we het hebben over context. Ten eerste zijn er de meest delicate onderdelen – de meest delicate objecten – van het probleem. Weten waar deze elementen zich bevinden zorgt ervoor dat je ze kunt beschermen in het geval dat je jezelf moet beschermen. Ten tweede zijn er de vaardigheden die je nodig hebt om jezelf te ontwikkelen op dat gebied.

Probleem

Denk met de middelen die je hebt, of dit nu mensen (ondersteuning) zijn, materiële goederen of tijd. Het is belangrijk omdat het vaak de moeite waard is om de context te bestuderen voordat je het probleem aanpakt. Of je nu hulp krijgt van iemand die je als relevant beschouwt, jezelf traint op een bepaald gebied of uitstel probeert te krijgen.

Zie je probleem als een verrijkende ervaring

Een probleem heeft meestal de neiging ons uit onze comfortzone te halen, ons uit te dagen en onze vaardigheden te testen. Door onszelf te confronteren met deze problemen, krijgen we een beter idee van wat onze vaardigheden zijn. We kunnen een hele la vol titels hebben, maar wat hebben we eraan als we niet weten hoe we problemen moeten oplossen die bij een bepaald beroep horen?

Op deze manier, als je inziet dat het probleem je iets te bieden heeft, zul je gemotiveerd raken om het aan te pakken, om op te staan wanneer je struikelt over een van de stappen. Bovendien zul je een verhaal creëren dat je op zo een manier in je leven kunt integreren dat het je leven kan verrijken in plaats van irritatie en overlast te veroorzaken.

“Als, wanneer we een berg beklimmen in de richting van een ster, de reiziger te geobsedeerd is met het probleem van klimmen, dan loopt hij het risico dat hij vergeet welke ster hem leidt”

– Antoine de Saint-Exupéry-

Quotes van Einstein die je aan het denken zullen zetten

Albert Einstein had een intens leven vol bewustzijn. Ontdek enkele van de uitspraken van dit genie die je aan het denken zullen zetten.  Lees meer.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.