De voordelen van met de hand schrijven voor je hersenen

Met de vooruitgang van de technologie is er een tendens ontstaan om met de hand schrijven naar de achtergrond te verbannen. Als je echter de voordelen ervan kent, kun je besluiten om het opnieuw in je leven op te nemen.
De voordelen van met de hand schrijven voor je hersenen

Laatste update: 29 maart, 2022

Met de komst van computers en andere elektronische apparaten is handschrift op de achtergrond geraakt. Sterker nog, veel mensen gebruiken hem in het dagelijks leven nauwelijks meer, aangezien de pen is vervangen door het toetsenbord. Het is echter mogelijk dat je, als je eenmaal de voordelen van met de hand schrijven kent, deze traditionele methode op sommige gebieden weer gaat gebruiken.

Typen op een toetsenbord is sneller, gemakkelijker en comfortabeler. Desalniettemin, terwijl je tijd bespaart, verlies je ook je eigen persoonlijke afdruk die je vastlegt bij met de hand schrijven. Het zijn precies die eigenschappen die typen een minder gunstige optie maken voor je hersenprocessen.

hand met toetsenbord

Een verbeterde emotionele toestand

De hersenbanen die betrokken zijn bij het typen van een brief verschillen van die welke betrokken zijn bij het streep voor streep schrijven van een brief. Er is een grotere verbinding met de emotionele regio’s van je hersenen als je met de hand schrijft. Je schrijven is persoonlijker en emotiegerichter en het helpt je om contact te maken met je gevoelens, deze te erkennen en te beheersen.

Een voorbeeld hiervan is therapeutisch schrijven (Engelse link). Het houdt in dat je tussen de 15 en 30 minuten per dag besteedt aan het schriftelijk uiten van je gevoelens.

Degenen die het regelmatig doen, krijgen fysieke en psychologische voordelen. Het is bijvoorbeeld goed voor je immuunsysteem en zorgt voor minder symptomen van angst en depressie. De effecten die worden verkregen door deze oefening op een toetsenbord uit te voeren, zijn niet zo gunstig.

Onderzoek (Engelse link) suggereert dat met de hand schrijven over een stressvolle levensgebeurtenis veel hogere emotionele niveaus oproept. Dit vertaalt zich in een groter therapeutisch voordeel.

Deze effecten zijn misschien niet zo merkbaar voor jongere generaties, omdat ze meer gewend zijn om zich uit te drukken door te typen. De emotionele connectie zal echter nooit hetzelfde zijn bij beide soorten schrijven.

Geheugen en leren

De hersengebieden die bij leren betrokken zijn, zijn actiever wanneer je met de hand schrijft dan wanneer je op een toetsenbord schrijft. Dat komt omdat met de hand schrijven diepe codering van informatie bevordert en je leerproces consolideert.

Met de hand schrijven is een langzamer en uitgebreider proces. Dit vergemakkelijkt het leren, begrijpen en onthouden van inhoud. Sterker nog, studenten die handmatig aantekeningen maakten, bleken beter te presteren. Dat komt omdat het schrijven met de hand (vanwege de grotere tijd die het kost) hen dwong om het materiaal te begrijpen en het in hun eigen woorden te herformuleren.

Vrouw die buitenshuis schrijft

Zorg voor woorden en relaties

Typen maakt woorden veel gemakkelijker en sneller te produceren. Het gevolg hiervan is dat je vaak niet zo voorzichtig bent met je woorden als wanneer je met de hand schrijft. Met de hand schrijven dwingt je om je schrijfproces te vertragen en geeft je de tijd om de meest geschikte woorden te zoeken en te selecteren. Op deze manier helpt het je om jezelf uit te drukken.

Door de inspanning en de persoonlijke afdruk die ze bevatten, worden handgeschreven teksten veel meer gewaardeerd door mensen. Omdat handschrift de zorg voor schriftelijke expressie en sociale banden bevordert.

Interessant is dat is waargenomen dat de arts-patiëntrelatie beter is als de eerste met de hand aantekeningen maakt. Er wordt inderdaad een betere therapeutische link gelegd tussen beide. Met de voordelen die dit met zich meebrengt voor het hele medische proces.

De voordelen van handschrift afwegen

In het licht van het bovenstaande moet je waarschijnlijk opnieuw evalueren welk type schrijven je in je dagelijks leven wilt gebruiken. Voor werkzaken is typen op een toetsenbord bijvoorbeeld waarschijnlijk veel praktischer en effectiever.

Aan de andere kant is handschrift geschikter voor het verwerken van emotionele gebeurtenissen, het consolideren van nieuwe informatie of het opbouwen van menselijke relaties.

Je moet voorzichtig zijn en je bewust zijn van de vooruitgang van de technologie en ervoor zorgen dat je nuttige activiteiten als schrijven niet verliest. Maak er een gewoonte van om regelmatig (zelfs voor korte tijd) te schrijven en je zult al snel positieve veranderingen zien.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Sundararajan, L., Kim, C., Reynolds, M., & Brewin, C. R. (2010). Language, emotion, and health: A semiotic perspective on the writing cure. Semiotics: Theory and applications, 65-97.

  • Brewin, C. R., & Lennard, H. (1999). Effects of mode of writing on emotional narratives. Journal of Traumatic Stress: Official Publication of The International Society for Traumatic Stress Studies12(2), 355-361.

  • van der Meer, A. L., & Van der Weel, F. R. (2017). Only three fingers write, but the whole brain works†: a high-density EEG study showing advantages of drawing over typing for learning. Frontiers in psychology8, 706.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.