Soms wanneer er een deur sluit, opent er een heel universum

Soms wanneer er een deur sluit, opent er een heel universum

Laatste update: 09 augustus, 2017

Wanneer je een deur sluit, is het doorgaans niet vanwege trots of lafheid. Je doet het omdat je niet terugkrijgt wat je weggeeft, omdat je de wil niet meer hebt, omdat de puzzelstukjes niet meer passen met je stemming en je dromen. Dit is waarom je de drempel van angst oversteekt om nieuwe deuren te openen.

Maar zelfs al heb je vaker de woorden “wanneer er een deur sluit, opent zich een andere” gehoord, zijn er subtiele verschillen die je in ogenschouw moet nemen. Deze nieuwe deuropeningen, deze nieuwe universa vol met mogelijkheden, verschijnen niet zomaar op magische wijze. Je moet eropuit en ze vinden, je moet vrede met ze sluiten en gebruik maken van bepaalde interne mechanismes om het werkelijkheid te maken.

“De deur naar geluk opent naar binnen. Je moet alleen een stapje opzij doen om hem te openen, want als je de deur probeert open te duwen, zal hij zich opnieuw sluiten.”
-Sören Kierkegaard-

We lijden allemaal zo nu en dan wel eens aan de ongeneeslijke gewoonte om af te stemmen op hetzelfde emotionele kanaal: dat kanaal van lijden, van gehechtheid aan verloren dingen, van de herinnering aan wat we nooit hebben behaald, en van de bitterheid van alle teleurstellingen die we hebben meegemaakt. Op de een of andere manier is wat we vaak doen in deze afgrond aan complexe emoties, het open laten van een oneindig aantal deuren met een bord dat zegt “voor het geval dat”.

Maar we zouden moeten stoppen met proberen en moeten beginnen met het voelen van de wind die door deze halfopen deuren waait. Het is een koude wind die ruikt als gestopte tijd, gedroogde tranen en onvervulde dromen. Deze wind draagt de echo’s van de stemmen die ons ooit hebben gekwetst in zich.

Het is noodzakelijk om deze deuren te sluiten, voor je eigen emotionele balans en gezondheid.

Deur

De deuren die we niet durven te sluiten 

Voordat we het hebben over de universa die  liggen te wachten achter de vele deuren met jouw naam erop, nemen we eerst een kijkje bij de deuren die je niet gesloten hebt. Wat betekent het nu echt om een hoofdstuk te beëindigen, een baan op te zeggen of een relatie te stoppen?

Het betekent bovenal het weten hoe je iets moet laten gaan, waarop niemand je heeft voorbereid. Door de maatschappij en zelfs door onze opvoeding zijn we ervan overtuigd geraakt dat we alles moeten hebben zonder ook maar iets op te geven.

Maar als je even nadenkt over deze delicate daad van moed, zul je je al snel realiseren dat de simpele daad van volwassen worden, groeien en het verkrijgen van een bepaalde levenskwaliteit inhoudt dat je moet leren hoe je deuren moet sluiten, alle deuren die onplezierige winden met zich mee brengen.

Het leven verplicht ons om constant beslissingen te maken om gelukkig te zijn. Maar als je niet durft om deze drempels over te steken en de deur dicht te slaan bij de dingen die pijn doen en je omlaag halen, is het enige dat je laat gaan je eigen geluk.

Vrouw Loopt naar Deur

Want vergeet niet dat geluk geen prijs heeft, maar wel regels en een van die regels is durven moedig te zijn. Uiteindelijk moeten we onszelf verplichten om vooruit te gaan, de ene voet voor de andere te zetten en onze harten open te stellen voor nieuwe ervaringen met een gezonde dosis kracht en moed.

Sleutels om het einde van een hoofdstuk te doorstaan

We houden vast aan de woorden die we niet uitspraken toen we de kans hadden, maar te bang waren. We dragen de last van verloren mogelijkheden en oneindige ‘waaroms’ die nooit een antwoord zullen krijgen. Er zijn zoveel momenten geweest waarop we terugkeken naar het verleden en we de toekomst hebben zien vervagen en dit is niet gezond of natuurlijk.

“Wanneer één deur van geluk sluit, opent een andere; maar vaak staren we zo lang naar een gesloten deur dat we die deur die voor ons geopend is niet zien.”
-Helen Keller-

Niemand kan op twee plekken tegelijkertijd zijn. Of je kijkt vooruit, of je wordt een prachtige bladwijzer die voor altijd in het meest pijnlijke hoofdstuk van een boek blijft hangen, zonder jezelf de kans te geven om te ontdekken hoe het verhaal afloopt. Dit is niet correct; je moet de deur sluiten, de pagina omslaan en worden wie je echt bent.

Sterrenhemel

Strategieën om een fase af te ronden en om een nieuw persoonlijk universum te vinden

Het sluiten van een deur is niet bepaald makkelijk, omdat je niet alleen iets achterlaat wat je ongelukkig maakt. Soms moet je ook bepaalde dingen laten gaan waar je je wel mee identificeert, die van jou waren en je gelukkig maakten.

Laten we in detail kijken naar een paar strategieën:

  • Oefen persoonlijke verantwoordelijkheid door een interne dialoog met jezelf. Vraag jezelf af waar je je zo aan vast klampt, wat je tegenhoudt om die stap om de deur te sluiten te nemen. Definieer je angsten, geef ze een naam en probeer ze te rationaliseren. En vraag jezelf af of je je over een paar jaar in dezelfde situatie wilt bevinden als waarin je je nu bevindt.
  • Wees je bewust van jouw krachten. Je hebt talenten, dus leg de nadruk op je deugden, je waarden en je verwezenlijkingen. En onthoud dat jouw krachten ook de mensen zijn die je echt steunen en van je houden.
  • Bedenk een plan voor je directe toekomst. Visualiseer waar en hoe je wilt zijn over een half jaar. Dompel jezelf onder in het positieve gevoel dat bij deze beelden opkomt. Adem.
  • Beweeg je vooruit zonder extra gewicht. Laat het allemaal achter je en beweeg je vooruit met een open hart, een kalme geest en geopende open. Wandel zonder haat, zonder wrok en zonder die keien die je op je rug droeg, die je ziek maakten door emotionele zwaarte en je gevangen hielden.

Sluit de deur en kijk rond met vernieuwde hoop. Je bent nog een ster in het universum die op zoek is naar nieuwe en prachtige mogelijkheden. Kun je ze voelen?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.