Sofrologie: een manier om aan stress te ontsnappen

juli 21, 2018

Het woord sofrologie is afkomstig uit het Grieks. Het combineert sos (harmonie), phren (bewustzijn) en logos (studie, rede). Het is een wetenschappelijke discipline afkomstig uit Spanje, uit de medische sector. Het belangrijkste doel is om te zien hoe we de positieve kant van onze mentale capaciteiten kunnen stimuleren.

We moeten onze spieren strekken en ze trainen, toch? Op dezelfde manier moeten we onze mentale capaciteiten trainen en ontwikkelen. Sofrologie bestaat in principe om ons te helpen ons potentieel zoveel mogelijk te ontwikkelen. Het behandelt zowel de mentale als de fysieke onderdelen van ons als mens.

Sofrologie is ook bestempeld als “de wetenschap van het menselijk bewustzijn.” Maar veel mensen zien het ook als een verzameling ontspanningstechnieken. Dus laten we die twee ideeën combineren: sofrologie is een wetenschappelijk vakgebied dat je kan helpen te ontspannen in stressvolle situaties.

Wat bedoelen we precies met stress?

Wetenschappers zeggen dat stress iets is wat ons lichaam voortdurend produceert. In feite is een lichaam zonder enige stress een dood lichaam. Je wilt altijd op zijn minst een beetje stress, of spanning, hebben. Maar we hebben het niet over het soort stress waar mensen over praten als ze zeggen: “Ik ben gestrest.”

Vrouw gestrest op werk

Stress is in principe een niet-specifieke manier waarop het lichaam reageert op alles wat je het vraagt te doen. Het is een fysiologische en psychologische reactie. Er zijn ook gastro-intestinale, cardiovasculaire en klierveranderingen die ermee gepaard gaan.

Veel mensen denken dat er niets, of niet veel, is dat je kunt doen als je gestrest bent. Goed omgaan met de uitdagingen en emoties van het leven is zeker een vaardigheid. Het goede nieuws is dat het een vaardigheid is waar je aan kunt werken.

Hoe helpt sofrologie bij stress?

Sofrologie ontstond in de jaren 1960 en is uitgevonden door Alfonso Caycedo. Dit was een Colombiaanse psychiatrische arts die in Madrid werkte. Hij leerde oefeningen van yoga, boeddhisme en Zen aan zijn patiënten om te helpen bij de behandeling.

Zo groeide ook de sofrologie uit tot een manier om stress te voorkomen en te verminderen, maar ook tot een weg naar meer zelfbewustzijn, zoals we al zeiden. Maar je kunt sofrologie niet begrijpen door alleen maar over de theorieën te leren. De waarheid is dat ervaring altijd de beste manier is om te leren, vooral als het gaat om deze discipline.

De Caycedomethode

De Caycedomethode is de praktische kant van de sofrologie. Het haalt de meeste inspiratie uit oosterse praktijken zoals yoga, boeddhisme en zen. Alfonso Caycedo heeft ze aangepast aan onze hedendaagse visie en levensstijl.

Wat is dan precies de Caycedomethode? Laten we er eens naar kijken.

Mediterende vrouw

Caycedo’s dynamische ontspanning

Caycedo’s dynamische ontspanning (CDO) is de belangrijkste methode in de sofrologie. Het gaat om ontspanningstechnieken, samen met fysieke oefeningen en mentale strategieën. Ze hebben allemaal specifieke doelen, zoals het beheersen van dagelijkse stress.

Tijdens het proces probeer je te leren hoe je naar binnen kunt kijken. Ten eerste begin je je bewust te worden van je lichaam. Dan ga je verder naar je geest, en eindig je met je emoties.

Dit bewustwordingsproces helpt je om meer controle te krijgen over je lichamelijke spanningen, gedachten en onprettige emoties. Als je het doet leer je om van je negatieve gewoontes, positieve gewoontes te maken. Na verloop van tijd zul je je ook rustiger gaan opstellen en je meer bewust worden van je waarden en die van anderen.

Caycedo’s dynamische ontspanning bestaat uit twaalf niveaus die samen een consistente, gestructureerde methodologie vormen. Het belangrijkste doel is om beetje bij beetje een lichamelijk, mentaal, emotioneel, gedragsmatig, axiologisch en sociaal zelfbewustzijn te ontwikkelen. Het einddoel is om stress te verminderen.

Het doet dit door gebruik te maken van ontspanningstechnieken, ademhalingsoefeningen en psychofysische strategieën. Het gaat erom een rustiger dagelijks leven te leiden, positieve gewoontes te creëren en existentiële waarden te ontwikkelen.

Sofrologie

Specifieke technieken

De technieken duren over het algemeen tussen de 10 en 15 minuten. Je gebruikt ze om te werken aan dingen die met je verleden, heden en toekomst te maken hebben. Ook ligt de nadruk altijd op positieve ervaringen.

Denk maar eens na over hoe een negatieve emotionele ervaring een negatief effect kan hebben op de balans tussen je geest en lichaam. Op dezelfde manier zal een positieve emotionele ervaring ook alles om je heen beïnvloeden. Het doel van sofrologie is je te helpen je te concentreren op de positieve dingen van de dag.

Het leert je om de positieve kant van jezelf te ervaren (positieve somatisatie) en bewust te worden van alle kleine, positieve momenten die je elke dag hebt. Volgens Dr. Caycedo, wanneer je iets positiefs naar een deel van je bewustzijn duwt, zal het een positief effect hebben op ieder deel van je.