Kwaad zijn: de uitdaging om het te leren

Het gevoel van ergernis of woede komt bij alle mensen zeer vaak voor. Niet veel mensen zijn echter in staat de oorzaken ervan te identificeren.
Kwaad zijn: de uitdaging om het te leren

Laatste update: 04 april, 2024

We weten allemaal hoe we momenten kunnen identificeren waarop we geïrriteerd waren of bitter en wraakzuchtig hebben gehandeld. Maar weet iemand van ons hoe hij situaties moet herkennen waarin we kwaad zijn? Is er een manier om te leren hoe we boos kunnen zijn en het te laten zien op het juiste moment en aan de juiste persoon? Ja, maar zoals altijd moet je eerst aan jezelf werken.

Leren kwaad zijn is een moeilijke uitdaging die de meeste mensen nooit aangaan. Leren hoe we kwaad zijn betekent frustratie leren verdragen en goed te kanaliseren.

Op die manier gaat het niet de verkeerde kant op, heeft het geen invloed op mensen die er niets mee te maken hebben, of duurt het niet langer dan nodig is. Kwaad zijn kost veel intrapersoonlijk werk (met jezelf) en interpersoonlijk werk (met andere mensen).

Een voorbeeld van kwaad zijn

We zullen je een voorbeeld geven van waarom het belangrijk is om te weten hoe je kwaad kunt zijn. Een stel heeft thuis ruzie. Ze schreeuwen allebei wat ze denken en laten het daarbij. Eén partner gaat aan het werk en op een bepaald moment van de dag maakt een ondergeschikte een kleine fout. Hij schreeuwt naar hem en geeft hem geen kans om zich te verantwoorden.

Degene die bestraft werd gaat dan naar huis. Uiteindelijk wordt hij boos op zijn dochter omdat die niet luistert en dus straft hij haar. Dan gaat ze naar school en krijgt ruzie met een klasgenoot omdat die onbeleefd is.

Dus wat ontstaat is een eindeloze cyclus die had kunnen eindigen met het ruziënde stel. Als ze het probleem hadden besrpoken en naar elkaar hadden geluisterd, was het allemaal niet gebeurd.

Boze mensen

Het identificeren van situaties die je kwaad maken

Jouw fout zou kunnen zijn dat je denkt dat het externe dingen zijn of andere mensen die je kwaad maken. Maar wat je kwaad maakt, heeft met jou te maken. Niet iedereen wordt boos vanwege dezelfde dingen, en niet alles maakt iedereen boos. Dus het eerste wat je moet doen is bepalen welke specifieke acties of woorden jou kwaad maken.

Als je het kunt identificeren, dan kun je eraan werken en er een einde aan maken. Als je jezelf goed kent, krijg je de middelen om jezelf te begrijpen en je te realiseren dat er dingen zijn die je niet kunt verdragen omdat ze invloed hebben op een deel van je dat je niet bevalt, niet kent en waar je aan moet blijven werken.

Kwaad zijn is volkomen normaal en gezond. Maar het is jouw verantwoordelijkheid om op het juiste moment boos te zijn op de juiste persoon. Laat de woede nooit langer duren dan nodig is. Communiceer altijd wat je niet leuk vindt. Zwijgen over dingen die je boos maken is geen permanente oplossing voor het probleem.

Weten hoe je je woede over moet brengen

Er zijn manieren om te communiceren over alles wat je onaangenaam vindt. De eerste is om jezelf tot rust te brengen, zodat je rustig over dingen kunt praten en oplossingen kunt vinden. Onthoud dat schreeuwen zelden helpt om tot een overeenkomst te komen.

Hoe communiceer je woede

  • Praat over hoe je je voelt. Het is belangrijk om te praten over hoe je je voelt en je niet te concentreren op de handelingen of woorden van de ander. Het is één ding om te zeggen: “Ik voel me buitengesloten als je geen plannen met me maakt,” maar het is iets heel anders om te zeggen: “Het maakt me boos dat je alleen met je vrienden op stap gaat.”
  • Zie het probleem in de context. Vermijd het gebruik van woorden zoals altijd, nooit, iedereen… Als je een probleem afbakent en specifiek bent over wat het is, kun je er ook over communiceren en het oplossen. Zeg bijvoorbeeld niet: “Je bent altijd bij hen.” In plaats daarvan zeg je: “Je bent de afgelopen dagen alleen bij hen geweest.”
  • Praat over wat je wilt. Dit is het moment om te praten over wat je echt zou willen. Bijvoorbeeld: “Ik wil niet dat je stopt met plannen maken met je vrienden. Ik wil alleen dat je probeert ook tijd voor ons te maken.”
  • Toon inlevingsvermogen. Proberen te begrijpen waarom de ander deed wat hij deed, zal het moeilijker maken om je beledigd te voelen door zijn woorden of daden. Dit zal het makkelijker maken om de situatie doeltreffender op te lossen. Je zou zoiets kunnen zeggen als: “Ik weet dat je het leuk vindt om af en toe tijd door te brengen met je vrienden.”
  • Kom met een aantal oplossingen. Dit is het moeilijkste deel van het geheel. Je moet meer doen dan alleen zeggen hoe je je voelt. Je moet ze ook vertellen wat je doel is. Bijvoorbeeld: “Laten we proberen op zoek te gaan naar momenten waarop we dingen weer samen kunnen doen.”
Pratend stel

Ga de uitdaging aan

Kwaad zijn is een uitdaging die je moet leren. Het kost veel inspanning en oefening, maar het is de moeite waard. Je zult je beter gaan voelen en je zult in staat zijn om je relaties te verbeteren, zowel met jezelf als met iedereen. Wacht dus niet langer: ga deze uitdaging aan. Weet je hoe je kwaad moet zijn?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.