Sluit je ogen en open je hart

Soms moet je je ogen sluiten en je hart openen om te zien wat echt belangrijk is.
Sluit je ogen en open je hart
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Sluit je ogen en open je hart. Soms is dat nodig om te zien en alleen dan kun je ontdekken wat echt belangrijk is. Want pas als je je innerlijke visie aanzet en je ziel bevredigt, verbreedt je horizon en ontstaan er nieuwe mogelijkheden.

Zoals neurologen uitleggen, genereren we ongeveer 50.000 gedachten per dag. De meeste zijn echter mechanisch en repetitief. Er is ook veel ‘hyperinformatie’, nieuwe technologieën en eisen van de omgeving. Daardoor krijg je steeds meer last van mentale vermoeidheid. In feite ben je zo gefocust op de buitenkant dat je je innerlijke wereld volledig hebt verwaarloosd.

En nu is hier mijn geheim, een heel eenvoudig geheim: alleen met het hart kan men goed zien, wat essentieel is, is onzichtbaar voor het oog.”

Antoine de Saint-Exupéry (De kleine prins)-

Soms word je zo meegesleept door dit soort obsessieve en slopende gedachtegang dat je je losmaakt van je prioriteiten. Je weet niet meer hoe je naar jezelf moet luisteren. Je hebt je ogen zo intens op de buitenkant gericht dat je nu bijna emotioneel bijziend bent en op zoek bent naar de bril van geluk. Denk er maar eens over na.

Ogen

Wanneer je ogen moe worden van het kijken en er mentale ruis verschijnt

Je geest, geloof het of niet, is extreem vatbaar voor interne conflicten. Dat komt omdat het een vitale behoefte heeft om zich voortdurend aan te passen aan verschillende contexten en elke stimulus die je ontvangt.

Bijvoorbeeld de werkdruk, gezinsproblemen, je ambities en sociale relaties. Inderdaad, er zijn altijd twijfels die moeten worden opgelost, angsten om te kalmeren, leegten om te vullen en ‘vuren’ om te blussen.

Dit mentale geluid kan onophoudelijk en onaangenaam worden. Dat is wanneer stress in je hersenen verschijnt en je ogen gewoon de weg kwijtraken. Ze vergeten te rusten en te zien wat echt belangrijk is.

Interessant is dat als je lange periodes ervaart die worden gedomineerd door stress en angst, je amygdala, krimpt. Dit is het gebied van je hersenen dat wordt geassocieerd met angst en emotie. De verandering in zijn structuur zal direct van invloed zijn op je prefrontale cortex, die op zijn beurt wordt geassocieerd met hogere hersenfuncties zoals bewustzijn, concentratie en besluitvorming.

Vrouw in de ruimte

Dit verklaart waarom, wanneer je complexe momenten ervaart die worden gedomineerd door zorgen, stress of vervelende mentale ruis, het moeilijk voor je is om contact met jezelf te maken. Omdat je die onzichtbare band met je bewustzijn hebt verbroken door deze kleine verandering in je hersenstructuur.

We mogen echter de kracht van neuroplasticiteit en je subtiele vermogen om deze interne architecturen van je bewustzijn te herstructureren niet vergeten. Dankzij oefeningen zoals meditatie, mindfulness of andere strategieën kun je je ogen inderdaad naar binnen richten.

Een dankbare geest is een uitgeslapen geest

Een dankbare geest is een uitgeslapen geest, een geest die je in staat stelt te zien wat echt belangrijk is. Je zou kunnen denken dat deze zin nogal poëtisch of uit de context klinkt… Tenslotte, hoe kun je ergens dankbaar voor zijn als je je op dit moment zo ontevreden, troosteloos of verdrietig voelt? Het is duidelijk dat de eerste stap is om jezelf te bevrijden van alle interne conflicten.

Zodra je je emotionele gevechten hebt gedoofd, zal er een serene soort energie naar boven komen die je in staat zal stellen om jezelf te bevrijden van alle externe beperkingen. Vervolgens zullen we uitleggen hoe je dit kunt bereiken.

Iedereen wil geluk zonder pijn, kalmte als er een storm is, of welzijn als er alleen wrok bestaat. Er is echter iets dat je moet begrijpen. Je kunt geen regenboog hebben zonder een beetje regen

Meisje mediteert

Sluit je ogen zodat je kunt zien

Het eerste dat je moet leren, is hoe je je denken kunt beheersen. Je moet niet vergeten dat een gedachte een directe aanjager is van een emotie. Dit vormt op zijn beurt de manier waarop je de werkelijkheid waarneemt. Houd daarom rekening met de volgende punten:

  • Sluit je ogen en zeg tegen jezelf dat je vanaf nu geen voorwaardelijke tijden meer in je gedachten zult gebruiken. Bijvoorbeeld: “Als ik daar was geweest,” “Als ik dat had gedaan,” “Als hij me vertelt dat hij van me houdt, zal ik gelukkig zijn” of ” Als ik dat heb, zal ik me beter voelen,” enz..
  • Beloof met je ogen dicht dat je in de tegenwoordige tijd met jezelf gaat communiceren. Bijvoorbeeld door te zeggen “Ik wil,” “Ik kan,” “Ik zal” enzovoort.
  • Als je je ogen sluit en te kunnen zien wat belangrijk is in je leven, moet je je geest niet leeg laten. Behalve dat het onmogelijk is, is het ook niet nuttig. Je moet je geest ‘bevruchten’ met positieve, inspirerende en heilzame gedachten.
  • Bewust en positief reflecteren. Stel je niet voor dat door op deze manier te denken je je ogen sluit voor de realiteit of de waarheid. Het gaat simpelweg om het revitaliseren van je geest en ziel om je zelfvertrouwen te bevorderen. Zo kun je die negatieve of beperkende gedachten te doorbreken.

Grijp je kans en doe het. Durf je ogen te sluiten zodat je kunt zien, doe het licht van je hart aan en zorg voor die behoeften die je zo vaak weggooit en verwaarloost, bijna alsof het oud en kapot speelgoed is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.