Sleutels voor weerstand: ben jij van plastic, glas of staal gemaakt?

Sleutels voor weerstand: ben jij van plastic, glas of staal gemaakt?

Laatste update: 02 februari, 2019

Ben jij van plastic, glas of staal gemaakt? De manier waarop we met dagelijkse problemen omgaan, is bepalend voor het materiaal waaruit we bestaan. De sleutels voor weerstand vertellen ons dan dat we de elementen die ons vormgeven altijd kunnen veranderen. Op deze manier zal je een beter materiaal worden. Het zal iets tussen bamboe en grafeen zijn.

Om te kunnen genieten van een goede geestelijke en emotionele gezondheid speelt een bepaald aspect een beslissende rol. We moeten begrijpen welk mechanisme we gebruiken om met de hindernissen in het leven om te gaan.

Dit zijn de reacties die het meeste voorkomen. We maken gebruik van vermijdingsgedrag en van onbeweeglijkheid of ‘niet-weerstand’.

“De weerstand die overwint, is de meest waarachtige meetbaarheid van elke kracht.”

-Stefan Zweig”

Wanneer we last hebben van stress, weten we niet hoe we een alternatief kunnen vinden. We geven onszelf dan de schuld. Dit gebeurt ook wanneer derde partijen ons overweldigen of wanneer we merken dat we in een tunnel zonder uitweg zitten. Op dat moment is het nodig dat we aan een belangrijk aspect aandacht schenken.

De drang om te vluchten of te blijven zijn nog steeds voorgeprogrammeerde reacties in onze hersenen. Het zijn verdedigingsmechanismen die eigen zijn aan ons basisontwerp.

We hebben ze ook nog steeds niet bijgewerkt. Het zijn goedaardig ontworpen vormen van weerstand die ons eigenlijk helpen om te overleven. Toch dragen ze zelden bij tot ons geluk.

In deze betekenis zijn de sleutels voor weerstand op een rechtstreekse manier verbonden met ons welzijn. Dit betekent dat het inzicht in de sleutels voor weerstand ons enorm kan helpen.

De weerstand van de hersenen tegen emotionele stress

Hersenen die meer of minder bestand zijn tegen emotionele stress

De meeste mensen hebben zich waarschijnlijk ooit deze vraag gesteld. Waarom zijn sommige mensen in staat op een indrukwekkende manier met tegenslag om te gaan? We bewonderen hun zelfbeheersing en hun optimisme.

Ze bezitten een manier van kijken waardoor ze mogelijkheden zien waar anderen alleen maar muren en omheiningen zien. Hebben deze mensen zich vooraf voorbereid? Hebben ze lessen gevolgd? Bezitten ze misschien een aangeboren wijsheid of is er iets in hun hersenen dat anders is?

Wel, het geheim zit inderdaad in dit laatste aspect, hun hersenen. Dit lijkt wellicht vreemd. Er zijn echter mensen die hersenen hebben die veel meer bestand zijn tegen stress. Het zijn persoonlijkheden met grotere emotionele hulpbronnen. Hiermee kunnen ze ongerustheid tot rust brengen en in uitzonderlijke situaties irrationele gedachten vermijden.

Het Weill Cornell Medical College in New York heeft over dit onderwerp een interessant onderzoek uitgevoerd. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat er een rechtstreeks verband bestaat tussen een opvoeding op basis van een gezonde hechting en een grotere vaardigheid om op stress en angstgevoelens te reageren.

Ben jij van plastic, glas of staal gemaakt

Onvoldoende aandacht en een opvoeding die gekenmerkt is door emotionele tekorten, veranderen de hersenontwikkeling van kinderen. Een specifieke vaststelling is dat de amygdala de hersenstructuur is die het meest beïnvloed wordt.

De amygdala is het neurologisch controlecentrum dat verantwoordelijk is voor de sturing van angst en emoties. Een kind dat een opvoeding gehad heeft met één of ander tekort, heeft het moeilijker om zijn emoties te sturen.

Ben jij van plastic, glas of staal gemaakt?

We hebben er al op gewezen dat het niet uitmaakt welk soort mechanisme we gebruiken om op moeilijkheden, stress of tegenslag te reageren.

Het maakt niet uit of wij de personen zijn die vluchten of de mensen die onbeweeglijk blijven, net als een mast in het midden van een storm. We kunnen allemaal nieuwe strategieën leren. Dit is te danken aan de plasticiteit van onze hersenen.

We kunnen de hersenen trainen en stimuleren om nieuwe benaderingen en hernieuwde strategieën toe te passen. De hersenen worden dan een machine met meer weerstand, vaardiger en verfijnder.

Het doel is ervoor te zorgen dat de hersenen ons niet alleen helpen om te overleven. Wat we werkelijk willen, is dat de hersenen ons begeleiden in onze pogingen om gelukkiger te zijn.

Dit zijn de drie meestvoorkomende reactievormen op stress en de sleutels voor weerstand die ze meestal gebruiken.

De reactie van staal

Stress ketst af op mensen die van staal gemaakt zijn. Dit soort aanpak is helemaal niet gezond. Het zorgt daarentegen voor vele risico’s. Volledig bestand zijn tegen stress heeft immers als gevolg dat we niet in staat zullen zijn uit stress te leren. Bovendien is niemand totaal ongevoelig. Niemand is immers gemaakt van staal want onze beschermlaag is zuiver emotioneel.

De reactie van staal

Wat is dan in deze zin de sleutel die we moeten begrijpen? Het is allesbehalve een muur optrekken tegen problemen en proberen om ze op ons te laten ‘afketsen’. We moeten ons echter bewapenen met vaardigheden om de problemen beter te kunnen sturen en om te vormen…

De reactie van plastic

Interessant om te weten is dat de meesten van ons deze strategie gebruiken. Dit zijn de kenmerken van deze aanpak:

  • We hebben verschillende blessuren die een gevolg zijn van stress en tegenslag.
  • Tegelijkertijd zijn we flexibel en veerkrachtig. Daardoor hebben we vaak het gevoel alsof we zullen breken. Het is net alsof we op een strak koord leven.

De reactie van glas

Zoals we al kunnen raden, is de reactie van glas niet de meest geschikte. Eigenlijk is het zelfs de slechtste aanpak. Het bezit immers de minste hulpbronnen. Dit betekent dat het de reactie is waarbij je uiteindelijk breekt. Je hebt dan alle inspanningen geleverd om resultaten te halen en aanpassingen te bewerkstelligen. Het wordt opgelegd of volledig vernietigd.

Sleutels voor weerstand: wat is dan de gezondste reactie?

Wat zeggen de sleutels voor de gezondste weerstand ons? Je moet een middenweg vinden tussen kracht en flexibiliteit, een ruimte waar je op een volwassen manier in staat bent om dingen te sturen, prioriteiten te stellen en veranderingen door te voeren.

Als we onze aangeboren psychologische verdedigingsmechanismen in actie laten komen, dan zullen we voor de aanpak van de minste weerstand, met name glas, kiezen.

Kiezen we anderzijds voor de lijn van de grootste weerstand, dan zullen we al onze energie gebruiken om iets tegen te werken. We richten dan een muur op om onszelf tegen het leven te beschermen. Dit is uiteraard de stalen strategie.

De sleutels voor de gezondste weerstand

Als geen enkel van deze twee antwoorden de meest correcte is, welke aanpak moeten we dan toepassen? De sleutel tot de gezondste weerstand is ons zelfvertrouwen sterker maken. We moeten dus weten dat we iets beter waard zijn. We zullen ook niet toelaten dat iets ons overweldigt.

Laten we onszelf omvormen in een materiaal dat zich ergens tussen veerkrachtig plastic en bamboe bevindt. Een buigzaam maar sterk materiaal dat het ons mogelijk maakt om mee te bewegen met de problemen en eruit te leren.

Ook al buigt het materiaal, toch zal het naar zijn oorspronkelijke positie terugkeren. We kunnen dus vandaag al beginnen en werken aan deze cruciale strategie. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.