Zeven sleutels tot het ontwikkelen van zelfeffectiviteit

Zelfeffectiviteit verwijst naar het vertrouwen dat je hebt in je mogelijkheden om je eigen doelen te bereiken. Het is een basisdimensie die een groot deel van de toekomst bepaalt van de plannen die je maakt of de projecten die je onderneemt.
Zeven sleutels tot het ontwikkelen van zelfeffectiviteit
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 13 november, 2023

Toen Albert Bandura (1925-2021) overleed, verloren we een van de belangrijkste sociaal psychologen uit de geschiedenis. Door zijn ideeën leerden we hoe we zelfeffectiviteit konden ontwikkelen.

In feite leerde hij ons dat, in een steeds veranderende wereld, geloven in onszelf en in ons vermogen om onze doelen te bereiken de enige manier is om stabiliteit te bereiken. Toch is dit geen gemakkelijke taak.

Zelfeffectiviteit is een van de pijlers die de menselijke persoonlijkheid opbouwen. Het geeft je de mogelijkheid om te zijn wie je echt wilt zijn. Het was Bandura die dit vermogen voor het eerst definieerde. In feite beweerde hij dat alles, van je leren tot je overtuigingen, die je op elk moment kunt versterken, allemaal mediërend zijn voor je welzijn.

Jezelf vertrouwen, weten dat je in staat bent om bepaalde dingen te bereiken en werken in overeenstemming met je verlangens, waarden en capaciteiten zijn wat je in staat stelt om ver te komen in het leven. In dit artikel kun je een aantal eenvoudige strategieën ontdekken om dit te doen.

“De overtuigingen van mensen over hun capaciteiten hebben een diepgaand effect op die capaciteiten.”

Albert Bandura

Radertjes die heel hard nadenken

Hoe je zelfeffectiviteit kunt ontwikkelen

Zelfeffectiviteit wordt gedefinieerd als het vertrouwen dat je hebt in je vermogen om bepaalde acties uit te voeren en zo een doel te bereiken (Bandura, 1977, 1986, 1997). Belangrijk is dat het niet alleen gaat over “geloven dat je het kunt.” Het is niet gewoon “zelfvertrouwen.”

In feite is zelfeffectiviteit gebaseerd op de assimilatie en toepassing van een reeks competenties. Het is een bewustzijn van succes via een proces dat je hoop om effectief te zijn ondersteunt. Zoals je je kunt voorstellen, is het vooral doorslaggevend in de kindertijd en adolescentie.

In dit verband voerde de Jaume 1 Universiteit in Castellon (Spanje) een onderzoek (Engelse link) uit naar het verband tussen zelfeffectiviteit en academische prestaties.

We weten dat wanneer studenten vertrouwen hebben in hun vaardigheden en geloven dat ze goede resultaten zullen behalen, ze die ook eerder zullen behalen. Bovendien gaf Bandura zelf aan dat het een prioriteit is om zelfeffectiviteit te ontwikkelen tijdens de kindertijd.

Als volwassene heb je de neiging om minder goed in staat te zijn om zelfeffectiviteit te ontwikkelen, maar het is nooit te laat om veranderingen aan te brengen.

Hier zijn zeven tips om zelfeffectiviteit in de praktijk te brengen.

1. Als je competent wilt zijn op een bepaald gebied, leer en werk er dan in

Niemand kan effectief zijn als arts als hij of zij geen medicijnen heeft gestudeerd. Zoveel is duidelijk. Daarom moet je, als je je echt competent wilt voelen in welk vakgebied dan ook, hoe onbeduidend ook, oefenen en leren. Ten eerste betekent dit dat je moet erkennen wat je niet weet en open moet staan voor verandering, om nieuwe perspectieven en domeinen te creëren.

2. Het ontwikkelen van zelfeffectiviteit is een voortdurend evoluerend proces in jezelf

Bandura zei dat elke puzzel stukje bij beetje en op een doordachte manier wordt voltooid. Hetzelfde gebeurt met zelfeffectiviteit. Het is een evolutieproces dat kleine vorderingen en dagelijkse overwinningen met zich meebrengt.

Natuurlijk zullen er tegenslagen zijn. Maar dat is wat leren is. In feite integreer je fouten om ze op te lossen. Op deze manier ben je in staat om je gevoel van competentie te verbeteren.

3. Herinner je de ervaringen van meesterschap en prestatie

Een sleutel tot het ontwikkelen van zelfeffectiviteit is het herinneren van al die keren dat je succesvol was toen je bepaalde acties ondernam. Het betekent ontspannen in de wetenschap dat je toen succesvol was en dat weer kunt zijn. We zien dit fenomeen veel bij kinderen.

Soms twijfelen kinderen inderdaad aan zichzelf als ze bepaalde taken uitvoeren. Naarmate ze er echter in slagen om taken onder de knie te krijgen en succes te boeken, vertrouwen ze veel meer op zichzelf totdat ze uiteindelijk volledig autonoom worden.

4. Reguleer je emoties en beheers je gedachten

Als je zelfeffectiviteit volledig en effectief wilt ontwikkelen, moet je je emoties beheersen. Dat komt omdat dimensies als angst of onzekerheid je hoop de grond in boren.

Als je bang bent om te falen en geobsedeerd bent door fouten, is de kans groot dat je zult falen. En als je geest niet aan jouw kant staat en je alleen maar negatieve gedachten ervaart, zal je competentie je volledig in de steek laten.

Daarom is het essentieel dat je leert om alles wat er in je geest gebeurt te reguleren. Zelfeffectief zijn betekent dat je je vaardigheden afstemt op adequate emotionele harmonie.

5. Social modeling: kijk naar degenen die succesvol zijn

Wat doen succesvolle mensen in jouw branche? Als je ervan droomt om een bepaalde discipline onder de knie te krijgen, is het altijd een goed idee om te kijken naar degenen die uitmuntendheid hebben bereikt. Social modeling (Engelse link), het proces van leren door het observeren en imiteren van experts, is hier een geschikte vorm van actie.

6. Ga uitdagingen aan

Mensen die erin slagen om zelfeffectiviteit te ontwikkelen en die de hoogste niveaus in hun vakgebied hebben bereikt, zullen grote uitdagingen zijn aangegaan. In feite is het opzettelijk en moedig aanpakken van moeilijke taken een manier om jezelf uit te dagen. Bovenal laat je jezelf zien dat je meer kunt bereiken dan je denkt.

Vrouw, vermoeid van het hardlopen

7. Accepteer feedback: of het nu positief of negatief is

Niemand komt ver als hij geen advies kan accepteren of geen ruimte laat voor feedback van buitenaf. Niemand wordt als expert geboren. Sterker nog, experts worden geboren met de nederigheid om te weten dat ze niet alles weten. Daarom moet je je fouten accepteren en je laten leiden door iemand die meer weet dan jij.

Daarnaast is het ook belangrijk om positieve versterking te accepteren. Een compliment werkt namelijk als een stimulans om je zelfeffectiviteit te versterken en het laat je weten dat je op de goede weg bent. Niet meer en niet minder.

Eigenlijk zou je elke dag moeten werken aan de dimensie van zelfeffectiviteit. Het zal je leven verbeteren en je zult ver kunnen komen. In feite overal waar je verwachtingen (en vaardigheden) je brengen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Doménech-Betoret, F., Abellán-Roselló, L., & Gómez-Artiga, A. (2017). Self-Efficacy, Satisfaction, and Academic Achievement: The Mediator Role of Students’ Expectancy-Value Beliefs. Frontiers in psychology8, 1193. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2017.01193
  • Yusuf, Muhammed. (2011). The impact of self-efficacy, achievement motivation, and self-regulated learning strategies on students’ academic achievement. Procedia – Social and Behavioral Sciences. 15. 2623-2626. 10.1016/j.sbspro.2011.04.158.
  • Wilde, N., Hsu, A. The influence of general self-efficacy on the interpretation of vicarious experience information within online learning. Int J Educ Technol High Educ 16, 26 (2019). https://doi.org/10.1186/s41239-019-0158-x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.