Vijf soorten nederigheid

Ben jij het soort persoon dat denkt dat nederigheid de beste deugd is van mens zijn? Als dat zo is, zult u blij zijn te weten dat er veel manieren zijn om deze broodnodige mooie en inspirerende oefening uit te voeren.
Vijf soorten nederigheid
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 08 februari, 2023

Wat betekent nederigheid voor jou? Zie jij het als een essentiële houding? In feite denken sommige mensen dat het uitvoeren van deze praktijk weinig meer is dan een bedreiging voor hun eigen ego.

In feite wordt nederigheid, in een sterk concurrerende maatschappij waar het gebruikelijk is om onszelf boven anderen te stellen, vaak gezien als een vorm van zwakte. Het wordt gezien als het toestaan dat we deurmatten zijn waar iedereen overheen stapt en niemand respecteert.

Maar wie van dit idee uitgaat, heeft het mis. Nederigheid is meer dan een menselijke deugd. Het is een cognitieve kracht die psychologisch welzijn kan bevorderen. Inderdaad, deze dimensie gaat verder dan meelevend en eerlijk zijn om jezelf op een eenvoudige en oprechte manier te laten zien. Het is ook een prachtig mentaal vermogen.

Iemand is nederig als hij afstand doet van bepaalde denkpatronen die gevaarlijke waardeoordelen voeden. Het betekent weten hoe je je kunt bevrijden van de inertie van een mentale benadering die, bijna zonder dat je het beseft, irrationele overtuigingen en negatieve mentale patronen versterkt.

Er zijn vele manieren om nederigheid in praktijk te brengen en ze kunnen allemaal hun voordeel doen.

“Het geheim van wijsheid, macht en kennis is nederigheid.”

Ernest Hemingway

Hersenen met een hart erin
Intellectuele nederigheid is een dimensie die we allemaal zouden moeten integreren in onze aanpak en ons gedrag

Soorten nederigheid

Religieuze en spirituele tradities, zoals het boeddhisme, benadrukken dat de manier om verlichting te bereiken is om nederig te zijn. Op de een of andere manier heeft de mens deze term geïntegreerd als een vorm van altruïstisch gedrag, het soort waarbij er een voortdurende belangstelling is voor het welzijn van anderen. Maar nederig zijn impliceert ook voor jezelf zorgen zonder dat het zich vertaalt in egoïsme of narcisme.

Psychologisch gezien leidt nederigheid je tot emotionele neutraliteit. Bijvoorbeeld niet beter hoeven te zijn dan een ander of jezelf niet boven (of onder) anderen stellen. Het is een proces van geleidelijke zelfverbetering waarbij je concurrentiereflex wordt losgekoppeld en je reflectiereflex wordt geactiveerd.

De psychotherapeut, Fritz Perls, zei: “Ik doe mijn ding en jij doet jouw ding. Ik ben niet in deze wereld om aan jouw verwachtingen te voldoen, en jij bent niet in deze wereld om aan de mijne te voldoen”. Het aannemen van deze benadering kan zowel louterend als bevrijdend zijn, en een die je in staat stelt de verschillende soorten nederigheid in praktijk te brengen.

1. Intellectuele nederigheid: De waarde van het hebben van een open geest

Intellectuele nederigheid is het vermogen om gebruik te maken van de flexibiliteit van kennis, je eigen fouten toe te geven en duidelijk te zijn dat je niet alles weet. Alleen wie openstaat voor nieuwe ideeën kan wijsheid bereiken. Alleen wie begrijpt dat er geen universele waarheid bestaat, is in staat om met anderen tot overeenstemming te komen.

De Universiteit van Cambridge (VK) heeft een onderzoek (Engelse link)  uitgevoerd waarin ze aantoonden dat intellectuele nederigheid essentieel is om vooringenomenheid te vermijden bij het evalueren van onze overtuigingen.

Zij stelden dat bekwaamheid niet alleen een deugd van karakter is. In feite vereist het een constante cognitieve inspanning waarmee we erkennen dat we feilbaar zijn en dat we altijd kunnen verbeteren.

Vergeet niet dat als je van alle bestaande waarheden er maar bij één blijft en die met hand en tand verdedigt, je een fanaticus wordt en waarschijnlijk een onwaarheid verdedigt. Alleen intellectuele nederigheid en flexibiliteit van kennis beschermen ons tegen zulke stompzinnige benaderingen.

2. Culturele nederigheid: Je sociale identiteit is niet de enige soort en ook niet de beste

Culturele nederigheid is een van de belangrijkste soorten. Het bepaalt je vermogen om vooroordelen en discriminatie te vermijden door te begrijpen dat jouw ras, cultuur, identiteit of religie niet beter is dan enig ander. Bovendien voorkomt cultureel nederig zijn dat je racisme in al zijn vormen ontwikkelt.

3. Intergenerationele nederigheid: Je leeftijd maakt je niet nuttiger of beter

Men zegt vaak dat de wereld aan de jongeren toebehoort. Of het nu is vanwege hun kracht, schoonheid of vermeende capaciteiten, er wordt aangenomen dat alleen zij de moeite waard zijn op bijna elk gebied. Dit veroorzaakt het ontstaan van dynamieken als ageism (discriminatie van ouderen) en adult-centrism (discriminatie van kinderen en adolescenten).

Intergenerationele nederigheid stelt ons in staat aan te nemen dat ieder mens, ongeacht zijn leeftijd, belangrijk en geldig is, en het waard om gewaardeerd en beluisterd te worden.

4. De nederigheid van vaardigheden: je weet niet hoe je alles moet doen

Je hebt misschien buitengewone bekwaamheid en een uitstekend talent op meer dan één gebied. Dit maakt je echter niet beter dan een ander. Sterker nog, er kan ergens iemand zijn die jou overtreft in zowel vaardigheden als capaciteiten. Dit feit erkennen dwingt je om je trots te verminderen en te begrijpen dat je soms, zelfs als je een expert bent, nog steeds een leerling bent op de reis van het leven.

Nederig zijn in je vaardigheden stelt je in staat om te begrijpen dat je niet weet hoe je alles moet doen en dat er altijd iets nieuws te leren valt.

“Nederigheid, zo heb ik geleerd, mag nooit verward worden met zachtmoedigheid. Nederigheid is openstaan voor de ideeën van anderen.

-Simon Sinek-

Blije vrienden
Nederigheid wordt getoond in de manier waarop we anderen behandelen.

5. De nederigheid van verwondering

Dit is een van de soorten nederigheid die het meest bijdraagt aan geluk. Wanneer was de laatste keer dat je ergens verbaasd over was? Verwondering is het vermogen om de schoonheid van het dagelijks leven waar te nemen.

Om te genieten van elke buitengewone nuance en elk ongewoon detail. In feite is het pas wanneer je leert te genieten van al het goede dat je omringt, hoe eenvoudig het ook is, dat je werkelijk geluk bereikt.

Alleen zij die rondkijken vanuit het filter van nederigheid staan versteld van de wonderen die hen omringen. Om dit te bereiken moet je letten op wat je omringt, zonder te denken aan winst, belang of concurrerend verlangen. Je moet gewoon waarderen wat er voor je is, in het hier en nu. Niet meer en niet minder. Waarom zou je het niet eens proberen?


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Exline, J. J., & Geyer, A. L. (2004). Perceptions of humility: A preliminary study. Self and Identity3(2), 95-114.
  • Tangney, J. P. (2000). Humility: Theoretical perspectives, empirical fingings and directions for future research. Journal of Social and Clinical Psychology19(1), 70.
  • Zmigrod, Leor & Zmigrod, Sharon & Rentfrow, Peter & Robbins, Trevor. (2019). The psychological roots of intellectual humility: The role of intelligence and cognitive flexibility. Personality and Individual Differences. 141. 200-208. 10.1016/j.paid.2019.01.016.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.