5 sleutels tot het omgaan met gedragsproblemen in de klas

Leerlingen die de leerkracht uitdagen, die vaak conflicten veroorzaken met sommige klasgenoten... Is het mogelijk om hier effectief mee om te gaan? Er zijn enkele fundamentele sleutels.
5 sleutels tot het omgaan met gedragsproblemen in de klas

Laatste update: 26 maart, 2024

Omgaan met gedragsproblemen in de klas is niet altijd gemakkelijk. Het grote aantal leerlingen in elke klas maakt het moeilijk om de orde te herstellen als een leerling aanwijzingen niet wil opvolgen of opstandig is. Wanneer dit gebeurt, is het belangrijk om kalm te blijven om de situatie zo goed mogelijk te beheersen.

Soms is dit echter niet genoeg. Niemand bereidt een leerkracht voor op het omgaan met dit soort situaties en vaak kunnen zenuwen of wanhoop ervoor zorgen dat de leerkracht ongepast handelt, zoals schreeuwen of dreigen met schorsing van de leerling die het probleem in de klas veroorzaakt. Om te voorkomen dat je de controle verliest, kunnen deze tips helpen.

1. Zelfvertrouwen is belangrijk

Zelfvertrouwen is een belangrijke factor die misschien niet aanwezig is wanneer er zich een onverwachte conflictsituatie voordoet in de klas. Er zijn echter enkele tips die je altijd in gedachten kunt houden om te voorkomen dat je de controle verliest en om zelfverzekerd en kalm over te komen. Verhef hiervoor nooit je stem en gebruik nooit een dreigende toon. De toon moet normaal, maar standvastig zijn.

Verder moet je in gedachten houden dat, zelfs als het een compleet nieuwe situatie is voor de leerkracht, overdreven reageren alleen maar een nog negatievere reactie van de leerling zal opwekken. Daarom moet je kalm blijven, diep ademhalen en het vertrouwen tonen waar we het over hebben gehad.

leraar met zijn klas

2. Reageer niet altijd

Om effectief om te gaan met gedragsproblemen in de klas, hoef je niet altijd te reageren. Als een leerkracht merkt dat een leerling de neiging heeft om zich agressief te gedragen (omdat ze niet weten hoe ze hun emoties moeten beheersen) of situaties forceert om te zien of de leerkracht van streek is of niet, is het belangrijk om niet te reageren op klein wangedrag.

Bijvoorbeeld met een lage stem tegen de klasgenoot naast je praten. In dit geval kan de leerling weliswaar onder de aandacht worden gebracht. De leerkracht moet echter inschatten of de leerling hiervan gebruik zal maken om de harmonie in de klas te verstoren.

In ernstige gevallen, zoals geweld of verbale agressie, moet de leerling echter uit de klas worden verwijderd om hem/haar te isoleren, zodat hij/zij, wanneer hij/zij gekalmeerd is, terug kan keren naar de klas.

3. Spreek positieve verwachtingen uit

Een van de meest effectieve manieren om om te gaan met gedragsproblemen in de klas is het uitspreken van positieve verwachtingen. Als een leerling vaak gedrag vertoont dat het normale verloop van de les belemmert, neemt de leerkracht vaak een houding aan van berispen en opletten op dit gedrag om er de aandacht op te vestigen.

Naast niet te veel aandacht besteden aan kleine acties die een reactie van de leerkracht vragen, is het belangrijk om positieve verwachtingen uit te spreken. Dit betekent dat de leerkracht moet aangeven wat hij/zij verwacht. Niet alleen van de individuele leerling, maar van de klas als geheel. Dit moet worden aangevuld met positieve bekrachtiging.

4. Stimuleer groepsreflectie

Het aanmoedigen van groepsreflectie is een andere manier om gedragsproblemen in de klas aan te pakken. Dit omdat het een uitstekende manier is om oplossingen te bedenken voor verschillende dynamieken die zich in deze ruimte kunnen voordoen. Dit kan worden gedaan als een soort spel waarbij leerlingen groepjes vormen en nadenken over mogelijke oplossingen.

Groepswerk kan helpen. Soms zal het niet alleen gedragsproblemen in de klas verminderen, maar zullen de leerlingen zelf ook leren om hun eigen problemen op te lossen als die zich voordoen. Soms lokt die leerling die de leerkracht uitdaagt ook conflicten uit met sommige klasgenoten.

Niños trabajando en grupo

5. Creëer dynamische klassen

Dynamische klassen zijn een van de laatste sleutels om effectief om te gaan met gedragsproblemen in de klas. Het doel is om te voorkomen dat leerlingen zich gaan vervelen. Daarom is het nodig om theorie af te wisselen met praktijk of een groepsactiviteit die meer dynamiek in de klas brengt. Als dit wordt bereikt, kunnen gedragsproblemen worden verminderd.

Omgaan met gedragsproblemen in de klas is niet altijd gemakkelijk. Soms zal het moeilijk zijn om ermee om te gaan. Vooral als het een nieuw probleem is waar de leerkracht nog nooit mee te maken heeft gehad.

De bovenstaande sleutels kunnen echter een grote hulp zijn. Het is van fundamenteel belang om ze in de praktijk te brengen zodra het eerste conflict zich voordoet. Ze kunnen echter ook worden gebruikt als een vorm van preventie.

Leren is het meest effectief als het een actief in plaats van een passief proces is.

~ Kurt Lewin ~


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Alonso, J. D., & Juste, M. R. P. (2008). Las conductas problemáticas en el aula: propuesta de actuación. Revista complutense de educación19(2), 447-457.
  • Broch Torres, M. (2019). Intervención Psicosocial para Problemas de Conducta en Educación Primaria.
  • Juárez Romero, I. L. (2020, March). La mediación escolar como herramienta para paliar los problemas de conducta en el aula. In Congreso Internacional de Investigación e innovación en educación infantil y primaria..

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.