Slapen de hersenen eigenlijk ook?

Ontdek in dit artikel of de hersenen slapen!
Slapen de hersenen eigenlijk ook?

Laatste update: 07 september, 2019

Slapen de hersenen ook? Vaak zeggen mensen dat je ze moet “uitzetten” en de activiteit van de hersenen moet verminderen. Je moet weten dat zelfs wanneer je in een rustige toestand bent, als je mediteert of zelfs wanneer je ‘s nachts slaapt, dit geweldige orgaan nooit stopt met werken. De elektrische golven en de neuronale verbindingen hebben echter de neiging om te variëren.

Elk levend organisme functioneert voortdurend. Elke cel voert continue metabolische veranderingen uit, dus het woord “slaap” geldt zeker niet voor alle levende organen. Als cellen stoppen met werken, gaan ze dood. En toch kun je je soms afvragen of je hersenen ooit een pauze inlassen.

Deze vraag kan om vele redenen opduiken. Een daarvan is dat mensen meestal denken dat ze absolute controle over hun hersenen hebben. Als de entiteit waar je gedachten, projecten, verlangens en beslissingen zich manifesteren, zou je de neiging kunnen hebben om te geloven dat je er een zekere mate van macht over hebt. Dat is echter niet het geval.

Als jij slaapt, slapen je hersenen niet. In feite blijven ze heel actief. Hoewel het misschien vreemd lijkt, verbreken ze in tijden van stress en angst het vaakst de verbinding, omdat ze niet kunnen reageren op zoveel stimulatie. Daarom kan het zijn dat je geheugenproblemen krijgt.

Als onze hersenen eenvoudig genoeg waren om ze kunnen te begrijpen, zouden wij zo eenvoudig zijn dat we dat niet konden.

-Ian Stewart-

Afbeelding van hersenen die slapen op een kussen

Slapen de hersenen wel eens?

De hersenen hebben een vitale functie, net als al je cellen, weefsels, organen en systemen. Naast de eenvoudige metabolisme-gerelateerde taken, eiwitproductie, zuurstofverbruik en andere essentiële functies, hebben de hersenen nog vele andere functies.

Het slaat al die “krachtcentra” op waar cognitie, bewustzijn en alle onbewuste processen waar je geen controle over heb ontstaan. Je hersenen zijn voortdurend bezig, zowel als je wakker bent als wanneer je slaapt. En als je in de remfase komt, neemt de elektrische activiteit ervan toe, wat gewoon een andere herinnering is dat het nooit slaapt.

De donkere energie van de hersenen en onbewuste activiteit

Dr. Marcus E. Raichle van de Washington University School of Medicine in Saint Louis, Missouri, noemde “donkere energie” de processen en beslissingen die we vaak maken zonder ons volledig bewust te zijn. Bijvoorbeeld, wanneer je slaapt en er plotseling een vlieg op je neus zit. Zonder er zelfs maar over na te denken, sla je hem weg met je hand. Het is een automatische reactie.

David Eagleman legt in zijn boek Incognito: The Secret Lives of the Brain uit dat je een eenvoudig aspect moet begrijpen om te weten of je hersenen rusten. Als je hersenen rusten, zou je niet meer zijn wie je bent. In feite wordt je gedwongen om aan te nemen dat er inderdaad een donkere kant van je hersenen is, een andere dimensie waar je geen controle over hebt.

Een vrouw glimlacht met de ogen dicht

Je hersenen terwijl je slaap en de compartimentering van synapsen

Nu je weet dat je hersenen ‘s nachts niet slapen, wordt het tijd dat je leert hoe ze werken. Ze staan namelijk toe dat sommige cellen rusten. Giulio Tononi, een expert op het gebied van bewustzijns- en slaapstoornissen aan de Universiteit van Wisconsin-Madison, heeft een interessant onderzoek uitgevoerd waarbij hij een aantal feiten heeft aangetoond.

  • De hersenen slapen ‘s nachts niet. In plaats daarvan zijn ze elektrisch actief, maar ze sturen ze een commando naar bepaalde cellen en hersengebieden om te rusten.
  • Dit is bekend als “compartimentering“. In dit onderzoek legden de onderzoekers uit dat de hersenen bepaalde synapsen die ‘s nachts niet bruikbaar zijn “uitschakelen.” De volgende dag activeren ze opnieuw op een meer intense en gezonde manier.
  • Deze compartimentering maakt het makkelijker om andere hersengebieden te activeren die informatie in ons langetermijngeheugen integreren.

De hersenen slapen niet, maar je kunt ze helpen beter te werken

Naast de klassieke vraag of je hersenen al dan niet slapen, zijn mensen ook vaak nieuwsgierig naar hoe je ze beter kunt laten werken. Het eerste dat je moet weten is dat hyperstimulatie je ergste vijand is. Als je voortdurend gestrest of bezorgd bent of lange tijd naar een beeldscherm kijkt, kan dat de gezondheid van je hersenen sterk beïnvloeden.

Daarom moet je jezelf aanmoedigen om activiteiten te doen die de harmonie in je hersenen vergroten. Hier zijn een aantal dingen die in balans kunnen brengen, de functies ervan kunnen versterken en stimuleren:

  • mediteren
  • naar buiten gaan om te wandelen
  • dagdromen
  • dutjes van twintig minuten
  • leuke dingen doen zoals lezen, tekenen en interessante gesprekken voeren met je vrienden

Het feit dat je hersenen nooit slapen betekent niet dat je niet moet rusten. Volg elke dag een zorgvuldig op maat gemaakte routine, zorg voor je slaaphygiëne en manage je emoties om een gezond brein en lichaam te garanderen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Eagleman, David (2015). El cerebro. Madrid: Anagrama

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.