Slaapproblemen tijdens de coronacrisis

Veel mensen hebben momenteel slaapproblemen als gevolg van de huidige pandemie van het coronavirus. Onzekerheid, angst, lijden en niet weten wat er zal gebeuren kan dit veroorzaken. Deze strategieën kunnen je helpen!
Slaapproblemen tijdens de coronacrisis

Laatste update: 21 mei, 2020

Een van de gevolgen van de huidige pandemie van het coronavirus is een toename van slaapproblemen. Veel mensen hebben moeite om in slaap te vallen of een goede nachtrust te krijgen zonder plotseling angstig wakker te worden. Dit is slechts één van de gevolgen van deze pandemie.

Je moet je realiseren dat een goede nachtrust net zo essentieel is als een uitgebalanceerd dieet. Bovendien zal slapeloosheid die weken aanhoudt je immuunsysteem verzwakken, wat je kwetsbaarder kan maken voor het coronavirus. Als je eerdere ziekten hebt gehad, dan kan slecht slapen alles nog slechter maken.

Onze levensstijl is veranderd. We zijn de routines kwijtgeraakt, die vroeger onze leidraad waren. Deze verandering in gewoonten kan ook op de een of andere manier de slaap beïnvloeden. Dus naast de voor de hand liggende bezorgdheid, voeg je nog andere factoren toe die je zeven of acht uur ononderbroken slaap kunnen verstoren.

Je bent daarom verplicht om kleine veranderingen en geschikte strategieën te introduceren om voor dit gedeelte van je leven te zorgen. Naast het handhaven van goede handhygiëne, is het essentieel dat je voor je slaaphygiëne zorgt. Laten we eens kijken hoe.

Man heeft slaapproblemen

Slaapproblemen in tijden van zorgen en crisis

Slaapproblemen tijdens deze dagen van onzekerheid, quarantaine en angst manifesteren zich op verschillende manieren. Mensen vertonen bepaalde symptomen die niet altijd hun slaap beïnvloeden. Dit zijn de volgende:

  • Sommige mensen hebben last van bruxisme. Dit kan het klassieke tandenknarsen zijn, of het tegenovergestelde, het zo stevig van de kaken op elkaar klemmen dat ze de volgende dag met hoofdpijn wakker worden.
  • Andere mensen gaan naar bed met een overactieve geest. Ze liggen wakker, denken, piekeren, stellen zich voor wat de volgende dag gaat brengen en anticiperen op allerlei negatieve scenario’s. Al die mentale overbelasting maakt het erg moeilijk om in slaap te vallen.
  • Daarnaast kunnen er andere effecten optreden. Een daarvan is midden in de nacht plotseling wakker worden, mogelijk met tachycardie of zweten.
  • Nachtmerries komen ook veel voor.
  • Misschien vind je het moeilijker om REM-slaap te krijgen. Dit is wanneer de hersenen en het lichaam echt ontspannen. Als je dus alleen licht slaapt geeft dit je het gevoel alsof je helemaal geen rust hebt gehad. Hierdoor ervaar je waarschijnlijk vermoeidheid of heb je concentratieproblemen.

Zoals we in het begin al opmerkten, kan een slechte nachtrust je immuunsysteem verzwakken. Je angstgevoelens en stress zullen hierdoor toenemen.

Als je lichaam moe is en je geest verzadigd, dan zal je emotionele kwetsbaarheid toenemen en zal je reactievermogen afnemen. Je hele vermogen om met situaties om te gaan, zal ernstig worden aangetast.

Probeer te ontspannen

Sleutels om de slaap te verbeteren tijdens de coronacrisis

Als het gaat om slaapproblemen tijdens de huidige crisis, moet je een belangrijke factor begrijpen. Niet alle suggesties werken voor iedereen hetzelfde. Het is in wezen een kwestie van proberen kleine veranderingen in je dagelijkse leven aan te brengen om te ontdekken wat voor jou het beste werkt.

Een duidelijke routine hebben

De thuis-isolatie die je ervaart, heeft je routines veranderd. Daarom heb je tijd nodig om nieuwe te definiëren om je lichaam en geest eraan te laten wennen. Dit houdt in dat je gedisciplineerd moet zijn bij het naar bed gaan en bij het opstaan. Je moet proberen om als dit mogelijk is dezelfde uren aan te houden.

Pas op voor infoxicatie als je slaapproblemen hebt

Een van de grootste bronnen van stress en angst is de overvloed aan informatie waarmee we worden bestookt, met de laatste cijfers over geïnfecteerde mensen en sterfgevallen.

Probeer dus de tijd die je besteed aan het kijken naar het nieuws te verminderen. Ja, je moet jezelf op de hoogte houden, maar raak niet geobsedeerd. Als je dat wel doet, vergroot dit namelijk de kans dat je je te veel zorgen maakt en last hebt van slapeloosheid.

Zet je digitale apparaten een uur voor het slapengaan uit

Je bent er waarschijnlijk aan gewend geraakt om je vrije tijd door te brengen met het kijken naar tv-programma’s en films op verschillende digitale platforms. Ja, dit is natuurlijk een uitstekende manier om je te vermaken.

Als je echter moeite hebt om in slaap te vallen, moet je je apparaten ten minste een uur voor het slapengaan uitschakelen om blootstelling aan blauw licht te voorkomen. Onthoud dat de golven die deze apparaten uitzenden de hersenen kunnen overstimuleren en het moeilijk maken om een goede nachtrust te krijgen.

Laat na het avondeten positieve emoties stromen

Het is belangrijk dat je ‘s avonds probeert positieve emoties en een goed humeur te behouden. Het is een goed idee om je vrienden of familie te bellen en een goede tijd te hebben door over van alles en nog wat te praten, herinneringen over die goede tijden op te halen en plannen te maken voor wanneer dit allemaal voorbij is.

Ook is het een goed idee om activiteiten te doen waar je echt van geniet, zoals een spelletje spelen met je gezin, naar muziek luisteren, in een goed boek duiken of een ontspannen bad nemen. Het belangrijkste is om met een rustige geest naar bed te gaan en niet te worden verstikt door gedachten over COVID-19.

Meditatie als je slaapproblemen hebt

Probeer meditatie om je slaapproblemen op te lossen

Het is waar dat je enkele weken nodig hebt om echt van de voordelen van meditatie te profiteren. Nu zou het echter een goed moment zijn om je erin te verdiepen. Het helpt je om:

  • Je lichaam te ontspannen.
  • Je geest te kalmeren.
  • De controle te nemen over je emoties en gedachten.
  • Te focussen op het hier en nu.

Het is het waard om te proberen om de voordelen ervan te ontdekken. Om af te sluiten, als je door de huidige situatie je slaapproblemen begint te krijgen, pas dan deze strategieën eens toe. Je gezondheid hangt ervan af!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.