Scopolamine: de drug die je vrije wil ontneemt

Je hebt vast wel in het nieuws of via een kennis gehoord over diefstallen of misdaden waarbij deze stof is gebruikt. Wat is het? Waarom is het gevaarlijk? Lees verder voor enkele antwoorden.
Scopolamine: de drug die je vrije wil ontneemt
Sergio De Dios González

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Laatste update: 21 augustus, 2023

Scopolamine, ook wel duivelsadem of burundanga genoemd, is een krachtige substantie die bijna altijd geassocieerd wordt met criminaliteit. In tegenstelling tot andere soortgelijke stoffen is er geen bekend probleem met verslaving en slechts een klein aantal mensen consumeren het voor recreatieve doeleinden. In plaats daarvan is het een gevaarlijke stof die voornamelijk wordt gebruikt om anderen schade te berokkenen.

Er zijn echter ook enkele medische toepassingen. Klinisch wordt het gebruikt om trillingen veroorzaakt door ziekten zoals multiple sclerose te behandelen. Het heeft ook antispasmodische toepassingen, werkt tegen Parkinson en werkt als lokale pijnstiller.

“Drugs zijn de vijanden van ambitie en hoop – en als we vechten tegen drugs vechten we voor de toekomst.”

Bob Riley

De naam burundanga heeft een Caribische en Colombiaanse oorsprong. Het woord komt van het woord ‘morondanga’, dat op zijn beurt van ‘morondo’ komt, wat ‘kaal of bloot’ betekent. Dit is weer afgeleid van het Latijnse woord ‘mundus’ , wat ‘schoon’ betekent plus het achtervoegsel ‘anga’, dat denigrerend is. Dus burundanga betekent ‘iets dat de geest schoon of leeg laat.’

De oorsprong van scopolamine of duivelsadem

Scopolamine is eigenlijk een extract van verschillende planten, bijna allemaal afkomstig uit de nachtschadefamilie. Er zijn verwijzingen naar scopolaminegebruik in de Middeleeuwen. We weten dat ze het toen als een manier gebruikten om meer te weten te komen over liefde of relaties, maar ook bij ondervragingen. Vele zagen een verband tussen dit en de ‘mandragora’, een plant die door artsen werd gebruikt.

Mandragora plant

Er zijn ook referenties van in pre-Colombiaanse tijden in Amerika, zowel voor ceremonies als genezingsrituelen. Er zijn ook aanwijzingen dat het een rol speelde in voodoo-rituelen en andere ceremonies.

Deze drug wordt slechts zelden een langere tijd achter elkaar gebruikt. In Colombia begonnen echter strafzaken te verschijnen waar scopolamine was gebruikt om een misdrijf te plegen. Dit begon in de jaren 70. Helaas heeft deze praktijk zich verspreid naar andere landen.

Wat is dit hallucinogeen en hoe werkt het?

Naast de namen burundanga of duivelsadem, is scopolamine ook bekend onder andere namen. Men noemt het ‘hyoscine’, “robotdrug”, ‘zombiedrug’ of ‘Colombiaanse duivelsadem’. Deze negatieve associaties zinspelen op de vreselijke manieren waarop het gebruikt wordt, evenals de verschrikkelijke effecten ervan.

Scopolamine is een tropische alkaloïde, een stof die het centrale zenuwstelsel onderdrukt. In Amerika wordt het gewonnen uit een plant die in de volksmond bekend staat als ‘borrachero’ of ‘dronken bomen’. De naam van de vrucht is ‘cacao sabanero’. Elke vrucht bevat ongeveer 30 zaden. Slechts één zaadje is genoeg om een volwassene te vergiftigen.

Momenteel is het zeldzaam om plantaardige scopolamine te zien. Nu is het mogelijk om het na te maken in een laboratorium. De moleculen zijn chemisch vervaardigd en hebben hetzelfde effect als natuurlijke. Op de zwarte markt wordt het vaak gecombineerd met allerlei soorten stoffen. Soms voegen ze benzodiazepines toe om het effect te verbeteren.

Het belangrijkste kenmerk van scopolamine is dat het de wil van een persoon remt en hun geheugen en gedrag beïnvloedt. Het blokkeert bepaalde neurotransmitters en zorgt ervoor dat het slachtoffer alle gegeven bevelen mechanisch volgt. Om exact deze reden is het gebruikt bij overvallen, ontvoeringen en verkrachtingen.

Hoe scopolamine werkt

Scopolamine veroorzaakt veel reacties in het lichaam, waaronder:

  • Verwarring en slaperigheid
  • Droge mond
  • Pupilverwijding
  • Verhoogde bloeddruk
  • Hartritmestoornis
  • Wazig zicht
  • Pijn bij blootstelling aan licht
  • Vasthouden van urine
Persoon die scopolamine gebruikt

De meest voorkomende manieren waarop scopolamine wordt ingenomen

Scopolamine wordt op verschillende manieren in het lichaam opgenomen. Eén van de meest voorkomende is oraal. Gewoonlijk is scopolamine een fijn, wit, kristallijn poeder. Het is geurloos en heeft een bittere smaak. Het wordt vaak opgelost in een drankje dat ze dan aan het slachtoffer geven.

In Colombia zijn de meeste gevallen wanneer jonge vrouwen in gesprek gaan met mannen in dure bars. De mannen bieden aan om een drankje voor ze te kopen en bij de minste onzorgvuldigheid van het slachtoffer giet de man het poeder in de drank. Vervolgens krijgt de dader de credit cards en wachtwoorden van het slachtoffer om hun bankrekeningen leeg te halen.

Er zijn ook gevallen geweest waarin de substantie, in zijn vloeibare vorm, in frisdranken of sappen wordt geïnjecteerd die commercieel worden verkocht. De werking is hetzelfde: de dader wint het vertrouwen van het slachtoffer en zorgt ervoor dat ze het drinken.

Gevaar voor scopolamine in een club

Andere manieren waarop scopolamine wordt ingenomen

Nu zien we ook vaak gevallen waarin mensen scopolamine hebben geïnhaleerd. De persoon inhaleert een ander element dat ook scopolamine bevat. In deze gevallen werkt de drug sneller en is het ook gevaarlijker.

Een manier om dit te doen, is door een dosis scopolamine in een sigaret te doen en het slachtoffer te laten roken. Tijdens het inhaleren beginnen de effecten. Er zijn ook verschillende gevallen waarbij iemand het slachtoffer eenvoudig benadert met scopolamine op een stuk papier en het naar hun neus blaast. Dat is alles wat het slachtoffer nodig heeft om het in te ademen en onder invloed te zijn.

Vrouw die inademt

Scopolamine kan ook door de huid worden toegediend. Mensen kunnen worden misleid om de dader toe te staan het in een crème op hun huid aan te brengen. De dader zou bijvoorbeeld doen alsof hij stalen van op straat verkochte lotions weggeeft. Het zo nemen levert geen onmiddellijke effecten op maar ze zijn net zo krachtig als het slachtoffer de stof heeft opgenomen.

De autoriteiten raden aan voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van deze soort vergiftiging:

  • Ten eerste, accepteer geen maaltijden of drankjes van vreemden.
  • Ten tweede, houd nooit je ogen van je drankje af wanneer je op openbare plaatsen bent.
  • Tot slot, koop geen eten of sigaretten op straat. Het is veiliger om die dingen te kopen in winkels die je goed kent.

Een groeiende plaag

Alles lijkt erop te wijzen dat misdaden gerelateerd aan scopolaminevergiftiging toenemen. Veel slachtoffers melden de misdaad niet omdat ze zich dom voelen of beschaamd zijn omdat ze misleid zijn. Desondanks zijn misdaden met scopolamine niet ongewoon.

Het meest zorgelijke is dat gevallen van seksueel misbruik waarbij scopolamine betrokken is, in opkomst zijn. Nog ernstiger, veel slachtoffers zijn minderjarig.

Vrouw die scopolamine heeft gebruikt

Criminelen gebruiken de stof om ervoor te zorgen dat kinderen akkoord gaan om seks te hebben, maar ook om pornofilmpjes op te nemen of om naaktfoto’s van hen te maken. Dossiers geven ook aan dat sekswerkers scopolamine hebben gebruikt om van hun klanten te stelen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.