Stoppen met roken: kan het lichaam volledig herstellen?

Stoppen met roken: kan het lichaam volledig herstellen?

Laatste update: 01 augustus, 2017

Stoppen met roken is echter altijd een goed idee, zelfs al is het maar voor korte tijd. In dit artikel zal ik daarom een poging doen om de voordelen en bijwerkingen als gevolg van het stoppen met roken uit te leggen, en enkele van de mythen die we continu horen ontkrachten. Dus als je erover nadenkt om te stoppen, lees dan hier wat je kunt verwachten.

De voordelen van stoppen met roken

Wanneer je stopt met roken zullen zich veel veranderingen voordoen in je lichaam, en je gezondheid zal al binnen enkele minuten na het stoppen beginnen te verbeteren. Met elk jaar dat je niet gerookt hebt, nemen deze voordelen toe.

  • Enkele minuten nadat je gestopt bent zal jouw bloeddruk en hartslag beginnen te dalen, wat de bloedtoevoer doet toenemen en de bloedsomloop verbetert.
  • Ongeveer acht uur nadat je gestopt bent, begint het gehalte aan koolmonoxide in je bloed af te nemen en wordt het zuurstofgehalte weer normaal.
  • Binnen de eerste 24-48 uur na het stoppen zal je reuk en smaak weer normaal beginnen te worden. Alle koolmonoxide is inmiddels uit je lichaam. Een slechte adem als gevolg van het roken verdwijnt, evenals de gelige vlekken op de vingers.
  • Na twee tot twaalf weken is de bloedsomloop en de longfunctie verbeterd. Lichamelijke ontwenningsverschijnselen beginnen te verdwijnen en je denkt soms urenlang niet aan een sigaret.
Stoppen Met Roken

  • Na één tot negen maanden beginnen symptomen zoals hoesten, verstoppingen in de neus, vermoeidheid en moeite met ademhalen te verbeteren. Ook verkoudheid en astma-aanvallen doen zich minder vaak voor.
  • Een jaar na het stoppen is je risico op hart- en vaatziekten gehalveerd. Ook je risico op andere ziekten neemt de komende jaren steeds verder af.
  • Na vijf jaar is het risico op een beroerte gelijk aan dat van een niet-roker. Na tien jaar, is je verhoogde risico op longkanker gehalveerd en je risico op mond-, keel-, slokdarm-, baarmoederhals- en blaaskanker verminderd.
  • Na vijftien jaar is je risico op hart- en vaatziekten gelijk aan dat van een niet-roker.
  • Ook je huid verbetert, omdat het verouderingsproces vertraagd wordt. Je vruchtbaarheid verbetert, en herstel na operaties zal je minder tijd kosten omdat je bloedsomloop en zuurstoftoevoer verbeterd is.

Naast al deze gezondheidsvoordelen, heeft stoppen met roken natuurlijk ook financiële voordelen. Je bespaart niet alleen geld omdat je geen sigaretten meer koopt, maar verkleint ook het risico dat je veel geld zult moeten uitgeven aan medicatie of dat je andere gezondheidsgerelateerde kosten zult moeten maken.

Stoppen met roken: negatieve bijwerkingen

Net als met elke andere drug, zijn er ook aan het stoppen met roken bijwerkingen en ontwenningsverschijnselen verbonden, zowel lichamelijk als geestelijk, die het proces onaangenaam maken. Laten we deze bespreken.

Een toename van angstgevoelens is een van de symptomen die de meeste zorgen veroorzaken. Rokers zijn geneigd te zeggen dat roken hen helpt te ontspannen, maar eigenlijk is dit niet waar, nicotine, het hoofdbestanddeel in sigaretten, werkt namelijk stimulerend.

Waarom werkt roken dan ontspannend? Omdat tijdens het roken diep adem wordt gehaald, eigenlijk net als bij verschillende ontspanningstechnieken. Als je dus wilt voorkomen dat je je angstig voelt na het stoppen met roken, beoefen dan ontspanningstechnieken.

Stoppen Met Roken

Een andere bijwerking waar mensen bang voor zijn is gewichtstoename. Stoppen met roken hoeft echter niet per se gewichtstoename in te houden. Er zijn drie redenen waarom mensen geneigd zijn aan te komen na het stoppen: omdat ze zich angstig en nerveus voelen, wat kan worden opgelost door middel van ademhalingstechnieken; omdat ze geneigd zijn te roken na elke maaltijd, wanneer ze stoppen mist er dan ook ineens een oude gewoonte; of omdat de spijsvertering langzamer wordt nu het stimulerende effect van nicotine ontbreekt.

Een eenvoudig dieet dat een duidelijk einde van de maaltijden aangeeft en de hoeveelheid geconsumeerd voedsel beperkt, zal je er zowel van weerhouden om aan te komen als om honger te lijden.

De derde bijwerking is gerelateerd aan veranderingen in het humeur. Humeurschommelingen en irritatie zijn ontzettend gewoon tijdens het stoppen met roken. Deze symptomen zijn tijdelijk, en zullen tot slechts maximaal drie maanden na het stoppen aanwezig zijn.

Ontspanningstechnieken en lichaamsbeweging kunnen je helpen om te ontstressen. Communicatie en strategieën om gericht problemen op te lossen zijn tevens belangrijk om woordenwisselingen te vermijden op momenten dat je je geïrriteerd voelt.

Het vierde effect omvat een reeks lichamelijke symptomen, waaronder constipatie, misselijkheid, hoesten en hoofdpijn. Deze symptomen zijn tijdelijk en doen zich over het algemeen alleen in de eerste maand voor. Je ervaart deze symptomen omdat je lichaam zichzelf aan het reinigen is van de gifstoffen die sigarettenrook in zich draagt.

Symptomen als hoesten en misselijkheid doen zich vaak voor in de ochtend en maken deel uit van de reiniging van het ademhalingssysteem. Constipatie en hoofdpijn kunnen we ervaren omdat de spijsverteringsfunctie vermindert naarmate de spijsvertering langzamer wordt en de bloedtoevoer en het zuurstofgehalte in de hersenen toeneemt.

Als je erover nadenkt, zijn de negatieve bijwerkingen van het stoppen met roken wel vervelend, maar wegen ze toch echt niet op tegen de voordelen ervan. De bijwerkingen zijn tenslotte slechts tijdelijk en kunnen zelfs worden vermeden door middel van een goed dieet en psychologische technieken, zoals diep ademhalen, technieken om gericht problemen op te lossen en technieken om de sociale vaardigheden te verbeteren. Dus wacht niet langer, het is wel je gezondheid die hier op het spel staat!

Steeds over dezelfde steen struikelen


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.