Steeds over dezelfde steen struikelen

Steeds over dezelfde steen struikelen

Laatste update: 03 september, 2016

Elk individu heeft vast een aantal gewoontes die eerder schadelijk zijn voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Je hebt  misschien deze  uitdrukkingen al eens  gehoord:  “De mens is het enige levende wezen dat zich twee maal aan dezelfde steen stoot .” Maar wat  gebeurt er eigenlijk als we gehecht raken aan deze steen ?

Ik maak altijd dezelfde fouten “, “ Waarom gebeurt dit altijd bij mij ?”, “ Ik zweer dat dit de laatste keer is, maar ik bezwijk altijd door de  verleiding “. We hebben allemaal weleens  een van deze uitspraken gebruikt tijdens bepaalde periodes in ons leven .

Mensen zijn namelijk gewoontedieren. Misschien is hetgeen wat eigenlijk niet zo goed voor jou is een gewoonte geworden  e n is dat de reden waarom de spreekwoordelijke steen in je zak belandde en je hem  meedraagt waar je ook gaat .

A ls je jezelf  hebt voorgenomen  om te stoppen met liegen , waarom doe je het dan steeds opnieuw ? Als je jezelf bezworen had om niet meer terug te gaan naar je ex na die laatste , hevige ruzie, w aarom lig je dan opnieuw in  zijn armen nadat hij je voor de zoveelste keer opbelde om zijn excuses aan te bieden ? Misschien nam je het klassieke goede voornemen om te stoppen met roken, m aar ben je opnieuw op weg naar de winkel om dat schadelijke pakje  sigaretten te kopen…

Ik was me er niet van bewust “, “ Deze keer gaat het lukken “, “ Ik heb alles volledig onder controle “. Op deze manier reageren we meestal op gewoontes die schadelijk zijn voor ons . We gaan niet graag buiten onze comfortzone, omdat we ons veilig voelen in een bekende situatie, zelfs als deze ons ongelukkig maakt . We houden van het comfort dat stabiliteit ons geeft . We verbergen ons in de schaduw van die steen waar we  telkens opnieuw over struikelen .

Het is als opgesloten zitten in een grote kooi, goed afgesloten en zonder vrijheid, m aar wel met de stabiliteit waar we zo vaak naar verlangen .

We beseffen echter niet dat de tijd voorbij vliegt, terwijl de ene na de andere kans onbenut blijft . Vrijwel iedereen loopt in de val van dezelfde routine. O pstaan , ontbijten , naar het werk vertrekken , thuis komen , nog wat televisie kijken , douchen en dan naar bed gaan . Raak jij ooit tot op het punt dat je zegt : nu is het genoeg geweest?

We hebben niet in de gaten dat ons leven vervalt in een opsomming van vrijwel identieke momenten. Vaak gaat de alarmbel rinkelen als we door iemand of iets gekwetst worden of we in een oncomfortabele situatie  terecht komen . Dan wordt ineens de vraag gesteld : hebben we dit niet eerder meegemaakt ?

Het is net een magneet die ons steeds naar dezelfde problemen toetrekt . Altijd weer opnieuw . Spijtig genoeg zijn het meestal de schadelijke gewoontes en situaties die deze aantrekkingskracht op ons uitoefenen.

Heb je het   gemerkt dat je vaak terecht komt in hetzelfde conflict? M et dezelfde persoon , in een gelijkaardige  baan of sociale situatie ? Waarom gebeurt dit steeds opnieuw ? Psychologen ontdekten dat deze patronen meestal gelinkt zijn aan gebeurtenissen uit de vroege jeugdjaren.

Als kind leerden we voornamelijk nieuwe handelingen aan door volwassenen om ons heen te imiteren . We zien hoe onze ouders de tanden poetsen en we k opiëren elke handeling . We kijken op naar onze oudere zusjes  en broertjes en leren rijden op de fiets . We imiteren de letters die de leraar vooraan in de klas op het bord schrijft . En zo leerden we waarschijnlijk ook hoe niet lief te hebben.  T e huilen en te roepen als we onze zin niet  krijgen. Om  in oeverloze discussie te gaan als we er niet dezelfde gedachten op nahouden .

Elke interactie met iemand uit de nabije omgeving wordt opgeslagen en vormt ons tot de personen die we worden als volwassene. Er ontstaan patronen van reactie en handelingen  die we uitvoeren zonder erbij na te  denken of ze nog in twijfel te trekken.

Dus raken we gehecht aan de steen waar we zo vaak over struikelen, enerzijds door de angst om onze comfortzone te verlaten en anderzijds door de gewoonte routineus door de dag heen te gaan,  z oals we als kinderen  aanleerden door de volwassenen rondom ons .

Verlang je ernaar met deze negatieve gewoontes te doorbreken?  B esef dan allereerst dat het leven niet afgelijnd wordt door de grenzen van een kooi . Nadien ga je zien dat er duizenden verschillende  manieren zijn om dezelfde taken uit te voeren.  Je zal zelfs merken dat de resultaten beter zullen zijn dan voorheen.

Wees niet bang om je aanpak te wijzigen als je wilt gaan voor verandering . Steeds dezelfde routine zal geen zoden aan de dijk zetten . Doorbreek  de grenzen van de kooi en kies voor een  frisse  aanpak!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.