Relatiemythes die we zouden moeten vergeten

Relatiemythes die we zouden moeten vergeten

Laatste update: 02 februari, 2017

We ontvangen veel boodschappen over hoe een romantische relatie er uit hoort te zien. We krijgen voortdurend informatie binnen, vanuit allerlei hoeken, over hoe je in een relatie hoort te zijn; via literatuur, films, muziek, televisie, reclames etc. Veel van deze ideeën raken geworteld in onze overtuigingen en als gevolg ook in ons gedrag. Deze ideeën zorgen er mede voor dat we valse verwachtingen creëren en gefrustreerd raken.

1. Onze andere helft loopt ergens rond en we zullen ons alleen volledig voelen als we hem vinden

Het komt tegenwoordig steeds vaker voor dat mensen erin geloven dat we allemaal een zielsverwant hebben, een persoon die ons zal ondersteunen en bij wie we altijd een gevoel van welzijn en vervulling kunnen vinden.

Het is echter een grote vergissing om op zoek te gaan naar iemand anders om jezelf volledig te voelen. Door dit te doen zadel je die ander namelijk op met een grote verantwoordelijkheid, met het idee dat hij jou heel moet maken.

Perfecte liefde bestaat niet en door ons te gedragen alsof dit wel een bereikbaar doel is, zullen we gefrustreerd raken en ongelukkigheid en problemen binnen onze relaties te creëren. Wanneer er dan conflicten en tegenstrijdigheden ontstaan binnen onze relaties, denken wij gelijk dat we dan waarschijnlijk niet met de juiste persoon zijn. We voelen ons gelijk anders ten opzichte van onze partner. We gaan de relatie zien als een probleem en grijpen meteen naar de snelste oplossing: de relatie verbreken.

Wanneer we niet meer weten wat we aan het doen zijn, storten we in elkaar en passen we deze tactiek toe, terwijl onze relatie in werkelijkheid misschien alleen een beetje moeite en toewijding vereist.

Een relatie op een gezonde manier in stand houden betekent niet deze relatie ons voortdurend gelukkig zal maken. Je zal ongetwijfeld lastige situaties meemaken waarin jouw toewijding en communicatieve vaardigen op de proef worden gesteld. Dit is namelijk de enige manier waarop een relatie rijp kan worden.

Stel op Bankje

2. Mijn partner zou moeten weten wat ik wil zonder dat ik dit uit hoef te spreken

Ook dit is een wijdverspreid idee waar velen van ons steevast in geloven, terwijl het eigenlijk natuurlijk hartstikke absurd en onrealistisch is.

Soms hebben we de neiging om te denken dat onze partner paranormale gaven heeft en dat hij altijd zou moeten weten wat we nodig hebben, wat we willen en wat we van hem verwachten, zonder dat wij dit met woorden hoeven laten weten. Vaak is het dan ook zo dat we boos worden wanneer onze partner niet uit zichzelf doorheeft wat we precies voelen. Hierdoor ontstaan er een hoop conflicten die onze relatie zullen ondermijnen.

We vergiftigen onszelf langzaamaan door niet aan te geven wat we nodig hebben en door te verwachten dat onze partner onze gedachten kan lezen.

3. Seksualiteit zou spontaan moeten zijn

Ook de boodschappen en beelden die we ontvangen via films, boeken en social media hebben invloed op de ideeën en verwachtingen die we hebben van de seksuele ervaringen die we binnen een relatie zullen hebben.

De romantische mythe dat alles perfect in elkaar over moet vloeien op precies het juiste moment is een sprookje dat niets te maken heeft met de realiteit. Om een goede seksuele communicatie in stand te houden is het belangrijk om aan te geven waar je van houdt, wat je smaak is en hoe je over seks denkt.

Binnen een gezonde relatie is het belangrijk om te praten over hoe de seksuele relatie tussen de twee partners evolueert. Het is belangrijk om nieuwe voorstellen te doen, te innoveren en de vlam van passie in je partner aan te wakkeren, waarbij je respect opbrengt voor het tempo en de behoeftes van die andere persoon.

Er zijn genoeg situaties waarin twee partners letterlijk afspraken moeten maken over wanneer ze seks zullen hebben; of dit nu komt door vermoeidheid, te weinig vrije tijd of doordat ze het te druk hebben met hun gezin.

Stel op Strand

4. Liefde zelf is genoeg om alle problemen binnen mijn relatie op te lossen

Liefde is noodzakelijk, maar het is helaas niet voldoende om een relatie voor altijd goed in stand te houden; hier zijn meerdere factoren voor nodig. De voornaamste factor is zonder twijfel dat beide partners voor de liefde en de relatie zorgen.

Conflicten maken een natuurlijk deel uit van de relatie tussen twee mensen en deze beginnen zich voor te doen naarmate de relatie vordert. Conflicten kunnen echter ook gezond zijn, als ze op een respectvolle en eerlijke manier worden aangepakt.

Er bestaan ook relaties waarin er sprake is van een heleboel liefde, maar waarin er om verschillende redenen niet goed voor deze liefde wordt gezorgd, waardoor de relatie uiteindelijk ten onder gaat. Een relatie kan er niet goed tegen als deze niet voor beide partners even belangrijk is en als er geen sprake is van een oprechte betrokkenheid, waarbij die andere persoon jouw prioriteit is.

Deze relatiemythes maken deel uit van onze diepst liggende overtuigingen over hoe een relatie er uit zou moeten zijn. Hierdoor kan het zelfs nog na het lezen van dit artikel moeilijk zijn om je er volledig overheen te zetten. Het vereist een hoop moeite, toewijding en zelfverbetering om deze manier van denken en leven los te laten, maar ik ben ervan overtuigd dat je het kunt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.