7 redenen waarom je altijd te laat komt
Ben jij zo iemand die de neiging heeft om te laat te komen? Je ziet er misschien uit als het witte konijn in Alice in Wonderland, rennend met een horloge in je hand op weg naar een belangrijke afspraak. Er wordt vaak gezegd dat dit gedrag te wijten is aan een slechte organisatie en een gebrek aan waardering voor andermans tijd. De redenen waarom je altijd te laat komt, zijn echter niet alleen beperkt tot dergelijke oorzaken.
Wat er schuilgaat achter mensen die te laat komen voor hun afspraken, varieert van een slechte perceptie van tijd tot een mogelijke aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD). Elke persoon kan bijzonderheden vertonen die dit ongemakkelijke gedrag verklaren.
Veel mensen die vaak te laat komen, doen dat niet opzettelijk en negeren ook niet de gevoelens van anderen . Het is een gegeven dat hun leven beïnvloedt en dat ze niet altijd weten te beheersen.
Systematisch te laat komen: waarom ben je altijd te laat?
Sommige mensen komen te laat omdat ze erg optimistisch zijn bij het inschatten van de tijd die ze nodig hebben om een activiteit uit te voeren, zelfs een alledaagse, zoals douchen.
Ze zeggen tegen zichzelf: “Ik heb tijd genoeg”. Maar nog voordat ze de deur uit zijn, hebben zich al gebeurtenissen voorgedaan die voor hen onvoorzien zijn en voor de rest van de wereld “verwacht” worden.
Het is duidelijk dat uitstellers verschrikkelijke vaardigheden hebben op het gebied van tijdmanagement. Bovendien zijn de meesten van hen niet bewust te laat om een effect te bereiken, zoals zichzelf in een superieure positie plaatsen ten opzichte van de ander. Helemaal niet.
Dit is een eigenschap met mentale en gedragsmatige triggers die, hoewel gevarieerd, uitgebreid door de wetenschap zijn bestudeerd. In die volgorde van ideeën zouden de volgende redenen zijn voor de frequente vertragingen.
1. Problemen in het werkgeheugen
Het werkgeheugen definieert die competentie waarmee je informatie in je bewustzijn kunt houden en kunt manipuleren. Je gebruikt het bijvoorbeeld tijdens een mentale berekening. Dit geheugen kan verzadigd raken, zoals het RAM van een computer, en dit zou beïnvloeden waarom je altijd te laat komt.
Hoe doet dit fenomeen zich voor? De persoon bewaart onnodige gedachten in dit type geheugen die hem of haar afleiden tijdens het uitvoeren van taken, waardoor hij/zij op zijn beurt vertraagt en te laat komt.
Een van de beste strategieën om het werkgeheugen te ontladen is het instellen van routines en, voor complexere processen, het schrijven van lijsten; zodat papier de ondersteuning is die helpt om cognitieve bronnen vrij te maken voor snellere acties.
2. Chronische problemen met timemanagement
De Universiteit van Washington (Engelse link) benadrukte dat de reden waarom sommige mensen die systematisch uitstellen liggen in hun slechte timemanagement en prospectieve geheugen, d.w.z. het cognitieve vermogen om toekomstige acties te onthouden en te plannen. Deze laatste eigenschap heeft te maken met het organiseren van komende taken.
Er zijn mensen die een duidelijke vooringenomenheid vertonen als het gaat om het structureren van zichzelf, het berekenen van tijd en het onthouden van activiteiten die binnen een paar minuten of uren moeten worden uitgevoerd.
Wellicht vind je dit artikel ook interessant: De opvallende link tussen te laat komen en creativiteit
3. Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD)
Als je jezelf herhaaldelijk afvraagt “waarom ben ik te laat”, kan het antwoord liggen in een aandachtstekort. Het is een feit om bij stil te staan. Het is mogelijk om een late diagnose ADHD te krijgen. Wanneer dit gebeurt, wordt de reden voor veel alledaagse problemen duidelijk. Niet op tijd kunnen zijn voor afspraken en verplichtingen kan deze trigger hebben.
De Universiteit van Florida (Engelse link) benadrukt in onderzoek hoe studenten met een ADHD-stoornis vaak zulke moeilijkheden vertonen in het zelf managen van taken en tijd. Hun academische en sociale leven ondervindt veel schade van deze eigenschap.
Vaak liggen ADHD, sociale angst en angst om bepaalde situaties onder ogen te zien ten grondslag aan te laat komen.
4. Onpunctualiteit en het chronisch te laat zijn-syndroom
Dr. Diana DeLonzor, een specialist in timemanagement en laatkomgedrag, schreef een zeer interessant boek met de titel Never Be Late Again: 7 Cures for the Punctually Challenged (2003). Daarin legt hij uit dat onpunctualiteit voortkomt uit een syndroom dat vrij wijdverspreid is.
Het is chronische laatheid, het syndroom dat de persoon definieert die plezier of een adrenalinestoot voelt bij de ervaring van te laat komen. Ze zien het niet als onverantwoordelijkheid, maar als een manier van leven. Het zijn mensen die meer proberen te doen dan de tijd toelaat, alles tot het laatste moment overlaten.
Een voorbeeld hiervan zijn mensen die de dag voor het examen studeren, gedreven door een hoge piek van adrenaline en motivatie. Maar dit gedrag is niet altijd succesvol.
Lees ook dit artikel: De tijdmanagementmatrix van Stephen Covey
5. Je tijd loopt anders ( timebenders)
“Waarom ben ik altijd te laat, wat is de reden voor mijn laattijdigheid?” Er is nog een interessante factor en dat is het feit dat voor sommige mensen de tijd op een alternatieve manier loopt. Dr. Grace Pace bedacht de term tijdbedervers om te verwijzen naar degenen die de neiging hebben om dit gedrag en deze overtuigingen te vertonen. Dit zijn hun kenmerken:
- Ze zijn optimistisch en denken dat ze altijd tijd over hebben.
- Ze vertonen dwangmatig gedrag (bijvoorbeeld meerdere keren controleren of alles dicht is voordat ze van huis gaan).
- Ze denken dat onpunctualiteit deel uitmaakt van hun persoonlijkheid en niet iets is wat ze kunnen veranderen. Daarom is er een overheersende weerstand tegen het verbeteren van hun gewoonten.
6. Uitstelgedrag
Er is nog een reden waarom je altijd te laat komt; het is uitstelgedrag. Misschien ben jij een van die mensen die alles tot het laatste moment uitstellen en, bijna zonder te weten hoe, altijd tijd tekort komen. Achter chronisch uitstelgedrag kan verborgen angst of ongerustheid schuilgaan.
Het kan dus zijn dat je onpunctualiteit te wijten is aan die latente ongerustheid die ontstaat als je naar bepaalde plaatsen gaat en sociale scenario’s onder ogen moet zien. Dit komt vaak voor bij mensen die lijden aan een sociale fobie.
Een manier om met te laat komen om te gaan is om technieken voor tijdmanagement aan te leren.
7. Gewoonten geërfd van je omgeving en waarom je te laat komt
Opvoedingsvormen en verzorgers zijn die figuren van wie gedrag en gewoonten worden geïmiteerd. Het is mogelijk dat stiptheid thuis niet op prijs werd gesteld, dat je als kind al te laat naar school werd gebracht, om maar een voorbeeld te noemen. De omgeving is de eerste sociale omgeving van waaruit veel gewoonten en overtuigingen worden aangeleerd, die later op volwassen leeftijd worden herhaald.
Misschien vind je dit artikel ook interessant: De Pomodorotechniek: een geweldige methode voor tijdmanagement
Hoe deactiveer je de gewoonte om te laat te komen?
Te laat komen met taken en niet stipt zijn voor afspraken en verplichtingen brengt gevolgen met zich mee; ook meer dan eens ruzie en misschien zelfs ontslag.
Een “chronische laatkomer” zijn is niet goed voor je, zelfs als je denkt dat het deel uitmaakt van je persoonlijkheid, is het mogelijk om te veranderen. Er zijn heel eenvoudige strategieën die bijdragen aan het verbeteren van je gewoonten, productiviteit en samenleven.
Een aanbevolen methode om erachter te komen waarom je altijd te laat komt, is het raadplegen van een gespecialiseerde professional. Zoals gezegd is het mogelijk dat deze eigenschap wordt veroorzaakt door een angststoornis of ADHD. Het hebben van een diagnose is een goed startpunt. Andere van toepassing zijnde sleutels staan hieronder:
- Stel niet uit.
- Vermijd multitasking.
- Train geheugen en aandacht.
- Maak er een gewoonte van om routines te hebben en je daaraan te houden.
- Oefen tijdmanagementtechnieken.
- Leer vooruit te plannen.
- Technieken toepassen om stress en angst te beheersen.
- Plan 10 minuten eerder op afspraken.
- Door je omgeving netjes te houden voorkom je tijdverspilling.
- Houd altijd in gedachten dat er onverwachte dingen kunnen gebeuren.
Tot slot, hoewel het waar is dat veel mensen te laat komen voor een afspraak, zijn ze niet allemaal te laat als regel of gewoonte. In deze gevallen is het een goed idee om veranderingen in gang te zetten die in dit opzicht voor je sociale kring zorgen; dit zal zelfs de manier waarop je jezelf ziet verbeteren.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Kreider CM, Medina S, Slamka MR. Strategies for Coping with Time-Related and Productivity Challenges of Young People with Learning Disabilities and Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder. Children (Basel). 2019 Feb 13;6(2):28. doi: 10.3390/children6020028. PMID: 30781837; PMCID: PMC6406620. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6406620/
- Waldum ER, McDaniel MA. ¿Por qué llegas tarde? Investigar el papel de la gestión del tiempo en la memoria prospectiva basada en el tiempo. J Exp Psychol Gen. 2016 agosto; 145 (8): 1049-61. doi: 10.1037/xge0000183. Epub 23 de junio de 2016. PMID: 27336325; PMCID: PMC4961552. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27336325/
- Weissenberger S, Schonova K, Büttiker P, Fazio R, Vnukova M, Stefano GB, Ptacek R. Time Perception is a Focal Symptom of Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder in Adults. Med Sci Monit. 2021 Jul 17;27:e933766. doi: 10.12659/MSM.933766. PMID: 34272353; PMCID: PMC8293837. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8293837/