De Pomodorotechniek: een geweldige methode voor tijdmanagement

De Pomodorotechniek: een geweldige methode voor tijdmanagement

Laatste update: 24 augustus, 2017

Hoewel er veel methoden en technieken zijn die beweren dat ze tijd optimaliseren en de productiviteit verhogen, zijn er slechts enkele zo makkelijk te gebruiken als de Pomodorotechniek. Deze techniek werd in de jaren tachtig gecreëerd door de Italiaan Francesco Cirillo, en vele mensen hebben er voordeel mee behaald.

We zijn allemaal wel eens vol enthousiasme aan een project begonnen, alleen maar om er vervolgens achter te komen dat het gedoemd was te mislukken nog voordat we het konden afmaken. In de meeste gevallen komt dit door een gebrek aan planning. Met andere woorden, we slagen er niet in om de taken die we af moeten maken en de tijd die we nodig hebben om deze uit te voeren te organiseren.

De Pomodorotechniek dient om tijdmanagement te optimaliseren en doet dit voornamelijk door gebruik te maken van … een klok. Werk wordt opgebroken in perioden van tijd die ‘pomodoros’ genoemd worden. Een pomodoro staat gelijk aan vijfentwintig minuten van ongestoord werken en vijf minuten rust.

“Net zoals we ons het niet kunnen veroorloven om belangrijke tijd aan onbelangrijke dingen te besteden, kunnen we het ons niet veroorloven om onbelangrijke tijd aan belangrijke dingen te besteden.”

-Jim Ron-

De wetenschappelijke basis van de Pomodorotechniek

De Pomodorotechniek heeft een wetenschappelijke basis. Gevorderde onderzoeken bevestigen dat de menselijke hersenen zich gemiddeld slechts vijfentwintig minuten lang echt kunnen concentreren. Vanaf dat punt koppelt het brein zich ‘los’, ofwel raakt afgeleid, en vermindert het prestatievermogen zichtbaar.

Pomodorotechniek

Een pauze van vijf minuten is dan ook een poging om de hersenen te laten rusten, dit door je even te richten op een andere activiteit dan de activiteit waar je zojuist mee bezig was. Op deze manier zul je optimaal en consistent kunnen presteren wanneer je je weer op de originele taak stort. Ter verduidelijking is het goed om te weten dat deze pauze na elke vier achtereenvolgende pomodoros verhoogd moet worden tot twintig minuten.

Het is belangrijk om een basisplan te creëren voor het werk dat je van plan bent uit te voeren. Het maken van een lijst van taken die je moet afmaken zou onderdeel van dit plan moeten zijn. Creëer vervolgens een hiërarchie waarin je de belangrijkheid van elke taak bepaalt of stel een andere logische orde vast om de uitvoering van je taken te bepalen. Je zou dit moeten toepassen op zowel dagelijkse activiteiten als activiteiten op de langere termijn.

Het optimaliseren van tijd

Wat interessant is, is dat je door het toepassen van deze methode precies kunt zien hoeveel pomodoros elke taak vereist. Dit lijkt misschien niet zo belangrijk, maar dat is het wel. Na verloop van tijd kun je perioden van lege tijd detecteren. Je zult bijvoorbeeld opmerken dat een taak die jou eerder vijf pomodoros kostte eigenlijk wel had kunnen worden voltooid in vier pomodoros.

Pomodorotechniek

Dit betekent dat je tijdens het toepassen van deze techniek niet alleen je tijd kunt optimaliseren, maar ook de vaardigheden kunt ontwikkelen om je tijd zelfs nog meer te optimaliseren. Het is zelfs zo dat de Pomodorotechniek de creatie van software en applicaties voor verschillende platformen en apparaten gemotiveerd heeft.

Hoewel de methode oorspronkelijk werd ontworpen voor individuele vooruitgang, heeft deze na verloop van tijd bewezen net zo effectief te zijn wanneer zij wordt toegepast in groepen. De techniek zorgt niet alleen voor het tevreden gevoel van iets gepresteerd te hebben, het bevordert tevens het gebruik van technologie in haar meest simpele vorm: papier, een potlood en een klok.

Om de Pomodorotechniek toe te passen volg je simpelweg de volgende stappen:

  • Maak een lijst met taken en kies de volgende taak die je wilt voltooien.
  • Stel een alarm in op vijfentwintig minuten (één pomodoro).
  • Richt je vervolgens volledig op je taak en werk vijfentwintig minuten lang aan een stuk door.
  • Wanneer de tijd voorbij is, zet je een vinkje naast de taak.
  • Neem vijf minuten pauze.
  • Ga weer vijfentwintig minuten aan het werk, zet weer een vinkje naast de taak, neem weer vijf minuten pauze, en ga zo door tot de taak is voltooid.
  • Elke keer dat je vier pomodoros hebt afgerond, neem je twintig minuten pauze

Trucs om de Pomodorotechniek te verbeteren

Het is belangrijk om je gedurende elke pomodoro zoveel als je kunt te richten op de taak die je aan het voltooien bent. Het is belangrijk om jezelf af te schermen van eventuele afleiding.

Weten hoeveel pomodoros het kost om elke taak af te ronden is ontzettend behulpzaam, omdat het je in staat stelt om je tijd efficiënter in te delen en meer tijd te hebben om andere activiteiten te voltooien.

Na verloop van tijd, en vooral wanneer je vergelijkbare taken afrondt, kun je het je tot doel stellen om deze in minder tijd af te ronden of om hun kwaliteit te verbeteren, zodat je efficiënter kunt zijn en kunt genieten van meer vrije tijd.

Pomodorotechniek

De wet van Parkinson: waarom verspillen we zoveel tijd