Goede dingen hebben tijd nodig

Goede dingen hebben tijd nodig

Laatste update: 15 mei, 2017

Sommige mensen zouden zeggen dat je om succes te kunnen bereiken, in staat moet zijn om geduldig te kunnen wachten op de beloning. Soms komen goede dingen ons echter vrijwel plotseling aanwaaien, zonder dat we erop hadden gerekend. Toch heeft succes natuurlijk niet altijd te maken met geluk, maar juist met onze inspanning.

Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. Weten hoe je het moment kunt aangrijpen is echter nog belangrijker. Maar onze ware deugdzaamheid zit verborgen in ons vermogen om te kunnen wachten op al het goede dat ons uiteindelijk door middel van hard werk zal toekomen.

We weten allemaal dat het absoluut niet makkelijk is om erop te vertrouwen dat al onze dromen en aspiraties op een dag werkelijkheid zullen worden. Toch is het belangrijk om te weten dat factoren als een positieve en realistische houding, samen met de juiste strategieën ons al enorm op weg kunnen helpen. Wij nodigen je uit hier even op te reflecteren.

De kunst van het wachten

We brengen een groot deel van onze tijd wachtend door, of het nu in de rij is bij de supermarkt, in de kou op de bushalte of gewoon thuis op de bank. En terwijl we wachten raken we alsmaar meer gefrustreerd dat het leven ons nog steeds geen goede kansen heeft geboden. De kunst van het wachten draagt echter wel een geheim in zich: tijdens het wachten kunnen we onze hele werkelijkheid opbouwen.

In de jaren zestig voerde psycholoog Walter Mischel, werkzaam aan Stanford University, een interessant onderzoek uit, waarmee hij probeerde te achterhalen welke vaardigheden doorgaans geassocieerd kunnen worden met het bereiken van doelen en, als gevolg ook, met het bereiken van succes.

Het idee van dit onderzoek was om deze vaardigheden uit te kunnen lijnen en ze vervolgens al van jongs af aan op kinderen over te brengen. Om dit te kunnen doen zette Mischel het volgende experiment in elkaar:

  • Hij liet een groepje kinderen van vier jaar oud samen aan een tafel zitten, met voor hen op tafel een grote pot snoep. De psycholoog zei tegen de kinderen dat ze als ze twintig minuten konden wachten zonder het snoep aan te raken, van iemand anders een nog veel grotere beloning zouden krijgen.
  • Slechts drie van de kinderen konden het wachten volhouden: interessant genoeg waren deze kinderen ook op academisch vlak succesvoller.
  • Aspecten als het vermogen om frustratie te kunnen tolereren, emoties onder controle te houden, jezelf te blijven motiveren en niet meteen toe te geven aan ‘dreigende honger’, waren de aspecten die het succes van deze kinderen bepaalden. En deze aspecten kunnen we ook terugvinden bij volwassenen.

Goede dingen komen voor degenen die geduldig zijn

Goede dingen komen voor degenen die wachten, degenen die weten wat de waarde van geduld is… Lees meer.

Goede Dingen Wachten

Goede dingen vereisen inspanning, toewijding en passie

‘Zo gewonnen, zo geronnen’. Dit spreekwoord heb je vast wel eens eerder gehoord. Soms ontmoeten we iemand die eigenlijk alleen uit is op tijdelijke bevrediging, waardoor de relatie die we met deze persoon opbouwen kwetsbaar, egoïstisch en belangeloos zal zijn en we uiteindelijk zelfs gebroken of hopeloos achter kunnen blijven.

De dingen die werkelijk de moeite waard zijn vereisen inspanning, moed en toewijding. We moeten onze wegen met eigenliefde en enthousiasme bewandelen om ervoor te zorgen dat we met al dat wachten ons doel kunnen bereiken: geluk

Als het een tijdje duurt voordat iets goeds ons weet te bereiken, dan zouden we hier niet hopeloos door moeten worden. Dit moeizame dagelijkse proces kan ons namelijk ook verrijken, doordat we nieuwe rollen aan moeten nemen en vaardigheden moeten ontwikkelen waarmee we onszelf steeds meer kunnen ontdekken.

Goede Dingen Wachten

Als het wachtproces dus een kans is om beter om te leren gaan met het grotere proces en ons zal helpen ons doel te bereiken, dan is het belangrijk om te reflecteren op de volgende aspecten:

  • De behoefte om onze eigenliefde te versterken. Als je het gevoel hebt alsof er in je persoonlijke relaties sprake is van dezelfde kwetsbaarheid, onthoud dan dat je alleen met krachtig zelfvertrouwen in staat zal zijn om het felle individualisme dat ons soms omringt te confronteren.
  • Probeer niet alleen ‘in contact te komen’ met je werkelijkheid, maar probeer er ook ‘op in te werken’. Neem geen passieve rol aan, jouw werkelijkheid ontvouwt zich voortdurend en biedt jou continu nieuwe mogelijkheden. Ga niet alleen op zoek naar een tijdelijke en vluchtige vorm van bevrediging, het is belangrijk om ook tijd, inspanning en hoop te investeren.
  • Het belang van vrijheid en zekerheid. Je hebt de vrijheid om zelf te kiezen welk pad je wilt bewandelen. Niemand zou dit voor jou mogen beslissen, en je bent ook niet verplicht om erkenning van buitenaf te krijgen om je eigen waarde in te kunnen schatten. Goede dingen zullen komen als je veilig vooruit blijft gaan en je bewust bent van je eigen waarde, grenzen en krachten.
  • Leer onzekerheid te accepteren. Het is belangrijk om frustratie te leren tolereren en onmiddellijke genoegdoening te weerstaan. Daarnaast moeten we ook leren dat het leven nu eenmaal onzekerheid inhoudt. Niemand kan voorspellen wat er morgen zal gebeuren, en of onze projecten succesvol zullen zijn.

Het is altijd beter om iets te anticiperen zonder te overdrijven en om te accepteren dat we nu eenmaal geen absolute controle hebben over de dingen om ons heen. Onzekerheid accepteren houdt niet in dat we ons overgeven, maar juist dat we kijken naar wat we werkelijk kunnen veranderen om te krijgen wat we willen.

Word niet moe van het wachten, alles dat de moeite waard is vereist geduld, enthousiasme en een strijdlustige houding.

Goede Dingen Wachten

De kracht voor verandering zit van binnen

Soms kan het leven ons langs een negatief pad leiden. We voelen ons gefrustreerd, ontmoedigd, alsof niks goed lijkt te gaan… Lees meer.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.