Hoe kun je jouw niveau van optimisme verhogen?

Je optimisme heeft invloed op hoe je jouw leven leidt. Hier geven we je enkele tips om het te vergroten.
Hoe kun je jouw niveau van optimisme verhogen?

Laatste update: 10 september, 2022

De manier waarop je jouw doelen bereikt, uitdagingen aangaat en mislukkingen overwint, hangt grotendeels af van je niveau van optimisme. Hoewel niet iedereen het leven op dezelfde manier ziet, kun je altijd je geest trainen om optimisme te genereren of te behouden.

Je hersenen zijn een orgaan dat je moet trainen. Net zoals je sport om een gezond hart of longen te behouden, hebben je hersenen bepaalde veranderingen nodig om het volledige potentieel te benutten. Je hebt echter de neiging om meer aandacht te besteden aan of meer negatieve informatie vast te houden.

Toch is dit niet allemaal slecht. Want door rekening te houden met je mislukkingen en deze onder ogen te zien, verwerf je de vaardigheden om in de toekomst betere oplossingen te vinden. Aan de andere kant, als deze ideeën al je aandacht in beslag nemen, verval je weer in pessimisme en negatieve ideeën.

Vrouw weerspiegelt optimisme

Verhoog bewust je niveau van optimisme

Je hebt de neiging om onbewust te focussen op negatieve aspecten. Daarom is het belangrijk dat je eraan werkt om dit te veranderen. De volgende drie tips zullen je helpen om je perspectief te veranderen.

1. Verander je negatieve gedachten

Je geest neemt negatieve herinneringen op en maakt ze groter en belangrijker dan ze in werkelijkheid zijn. Daarom moet je elke keer dat je een negatieve gedachte hebt, deze tegengaan met een positieve. Om je negatieve gedachten te bagatelliseren, moet je ze bovendien objectiever analyseren en bekijken.

De volgende stap is om ze te verminderen door ze te vergelijken met verwante of soortgelijke herinneringen die prettiger zijn. Zo verander je ze radicaal en selecteer je nieuwe gedachten. Dit vereist een leerproces dat enige tijd nodig heeft om te oefenen. Met geduld bereik je echter de gewenste resultaten.

2. Druk dankbaarheid uit

Negatieve gebeurtenissen worden verergerd door je geest, tenzij je ze bewust in evenwicht brengt. Als je voor een uitdaging staat, is het raadzaam om te inventariseren wat er goed gaat. Door hier de tijd voor te nemen, sta je jezelf toe om de positieve aspecten die je ervaart te registreren.

Om je hersenen te helpen deze positieve gebeurtenissen op te slaan, moet je elke week de tijd nemen om te analyseren waar je dankbaar voor zou moeten zijn. De volgende stap is om je dierbaren te laten weten dat je van hen houdt en dat je hen dankbaar bent.

Blije vrouw

3. Herhaal positieve affirmaties

Een belangrijk element voor het verhogen van je niveau van optimisme dat je met de vorige twee stappen krijgt, zijn positieve bevestigingen. In feite zijn deze boodschappen die je jezelf het vaakst herhaalt degene waarin je gelooft en die je visie op het leven bepalen. Ze moeten met echte overtuiging worden herhaald en een constante zijn in je dagelijks leven.

Je kunt beginnen met een of twee affirmaties die de waarden vertegenwoordigen waarnaar je wilt leven en de doelen die je wilt bereiken.

Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: “Elke dag verbeter ik” of “Ik beleef mijn beste moment.” De herhaling van soortgelijke zinnen zal je geest in staat stellen negatieve gebeurtenissen anders te interpreteren. Bovendien zal het je sterker maken in het gezicht van hen en je zult je optimisme behouden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.