Drie redenen waarom communicatie mislukt

Je communiceert vaak op manieren die, in plaats van begrip te bevorderen, bijdragen aan verwarring. In dit artikel bespreken we drie manieren waarop communicatie mislukt.
Drie redenen waarom communicatie mislukt
Sergio De Dios González

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Laatste update: 25 augustus, 2023

In De Kleine Prins, het prachtige werk van Antoine de Saint Exupéry, zei de hoofdpersoon dat “Taal de bron is van misverstanden.” Hij verwees naar de moeite die wij mensen hebben om onder woorden te brengen wat we echt voelen of denken. Dit zijn de momenten waarop communicatie mislukt.

Je hebt de neiging om aan te nemen dat je vrij duidelijk bent als je onder woorden brengt wat je echt voelt of denkt. Maar in werkelijkheid kan jezelf uitdrukken veel moeilijker zijn dan je denkt.

Soms besluit je bijvoorbeeld om alleen maar te suggereren, in de overtuiging dat de rest van je onuitgesproken boodschap wel begrepen zal worden. Het kan ook gebeuren dat degene die naar je luistert, wat je zegt op zijn of haar eigen manier begrijpt, zelfs als je je duidelijk hebt uitgedrukt.

In feite is communicatie veel meer dan alleen woorden. Bovendien is het gemakkelijk om in de valkuil van misverstanden te trappen. Hier bekijken we een aantal situaties waarin communicatie mislukt.

Stel snapt elkaar niet

Zwijgen als vervanging voor een schreeuw

Dit is een mechanisme dat je gebruikt als je boos of verontwaardigd bent. In plaats van duidelijk te zeggen wat je dwars zat, kies je voor een ernstige en harde stilte. Als ze je vragen “Wat is er met je?” antwoord je rustig, “Niets,” ook al is het duidelijk dat dit niet het geval is.

In dit geval is je communicatie mislukt. Dat komt omdat je ervan uit bent gegaan dat de ander zich uit zichzelf had moeten realiseren dat hij of zij iets heeft gedaan dat jou heeft beledigd. Misschien zijn ze vergeten je iets te vertellen, of begrepen ze niet dat je wilde dat ze aanhankelijker waren, of hebben ze iets over het hoofd gezien dat belangrijk voor je was.

In werkelijkheid leidt zwijgen nooit tot begrip. Communiceren is de enige geldige optie om met dit soort situaties om te gaan. Zeg rustig en duidelijk wat je van streek maakt. Alleen op die manier kun je een gezonde en volwassen communicatie met anderen tot stand brengen.

De subtiliteiten

Soms kies je ervoor om dingen indirect te zeggen of bepaalde ‘aardigheden’ te gebruiken. Deze vorm van communicatie draagt echter niets bij aan je relatie met anderen. Als je iets te zeggen hebt, moet je het voor eens en altijd zeggen. Als het niet belangrijk is, laat het dan voor wat het is en zeg niets.

Het enige dat indirect spreken bereikt, is dat er een moeilijke sfeer ontstaat. Bovendien kan de ander je woorden op veel verschillende manieren interpreteren. Daardoor kan er gemakkelijk verwarring ontstaan en kan een meningsverschil of conflict lang aanslepen. Dit zou opgelost kunnen worden als je je gewoon zou uitspreken.

Communicatie

Om de hete brij heen draaien

Soms draai je om de hete brij heen in plaats van direct ter zake te komen en zeg je uiteindelijk niet wat je wilde zeggen. Stel bijvoorbeeld dat je boos bent op je partner omdat hij of zij te veel aandacht besteedde aan iemand anders tijdens een etentje of een feestje.

Je uit je ergernis niet direct tegen hem of haar uit angst om als jaloers of bezitterig te worden bestempeld. In feite uit je je boosheid door kritiek te leveren op hun fysieke verschijning, hun slordigheid of andere irrelevante zaken. In dit geval, net als in de andere gevallen, leidt het niet duidelijk zeggen van dingen tot fouten in je perceptie van de ander. En dus mislukt je communicatie.

Een belangrijk onderdeel van volwassen zijn is weten hoe je tijdig kunt zeggen wat je voelt en denkt, en aan wie je dat vertelt. Alleen op deze manier kun je gezonde en volwassen relaties met anderen opbouwen.

Uitgelichte afbeelding met dank aan loungerie


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.