Laat je niet te gemakkelijk beïnvloeden door lof of beledigingen

Het is gemakkelijk om je te laten beïnvloeden door lof of beledigingen van anderen. Het is echter niet aan te raden.
Laat je niet te gemakkelijk beïnvloeden door lof of beledigingen

Laatste update: 10 september, 2022

Naarmate je ouder werd, werd je onafhankelijk. Binnen een paar maanden na je geboorte kon je kruipen, tien jaar later kon je op eigen kracht naar bepaalde plekken en in nog eens tien jaar ging je het huis uit. Het was een geleidelijk proces, waarin je een goede verzameling complimenten en beledigingen hebt verzameld. Je leert hiervan en wordt verantwoordelijk.

Maar hoe ver je ook komt op het pad van onafhankelijkheid, je zult je nooit volledig losmaken van de invloed van anderen. Deze invloed kan opzettelijk zijn, zoals wanneer je baas je een taak toewijst, of het kan discreter zijn, zoals wanneer ze subtiel complimenten gebruiken om je motivatie en gedragsstijl te versterken.

Het verhaal van Luis en de dennenappel

Op een dag kwam een kleine jongen genaamd Luis erg overstuur thuis van school. Zijn moeder, die zijn verdriet zag, vroeg hem wat er aan de hand was. Luis vertelde haar bedroefd dat zijn klasgenoten hem hadden verteld dat hij nutteloos was omdat hij niet had geweten hoe hij een probleem moest oplossen dat zijn leraar op het bord had gezet.

Dat weekend gingen Luis en zijn moeder wandelen in het dennenbos bij hun huis. Ze zei tegen Luis dat hij een dennenappel van de grond moest pakken en hem alle slechte dingen moest vertellen die in hem opkwamen. De jongen was geïntrigeerd. Toch pakte hij die zaterdag, tussen het trappen van zijn bal door, een dennenappel van de grond en sprak er een hoop grove woorden tegen.

‘s Avonds, terwijl ze aan het eten waren, vroeg zijn moeder hem of hij met de dennenappel had gepraat. Louis zei ja. De volgende zaterdag vertelde zijn moeder hem dat hij dezelfde dennenappel moest ophalen, maar deze keer zou hij er aardige dingen tegen zeggen. Luis deed dat en nogmaals, daarna ondervroeg zijn moeder hem.

Meer specifiek, deze keer vroeg ze of hij verschil had opgemerkt tussen de dennenappel op de twee zaterdagen. De jongen zei nee.

De moeder vertelde hem dat hetzelfde gebeurt met mensen. Dat lof of beledigingen niets veranderen aan wie we zijn. Bovendien vertelde ze hem dat we een fundamenteel voordeel hebben ten opzichte van dennenappel. Dat is het feit dat we kunnen leren.

Laat je niet meeslepen door lof of beledigingen

We zijn allemaal zoals Luis

Je hebt ongetwijfeld al vaak een ervaring als Luis gehad en zult dat blijven doen. Dat komt doordat de woorden of beledigingen van anderen tot je doordringen en hun invloed achterlaten. Je kunt dit waarschijnlijk niet vermijden, maar wat je wel kunt doen, is de berichten die je ontvangt, beschouwen met het perspectief dat ze verdienen.

Bijvoorbeeld, alleen omdat iemand iets over jou zegt vanuit hun eigen gezichtspunt, ongeacht of ze je willen beledigen of niet, betekent niet dat ze noodzakelijkerwijs gelijk hebben. Voordat Luis die kwetsende woorden van zijn klasgenoten hoorde, vond hij zichzelf zeker niet nutteloos, ook al wist hij dat hij het probleem niet op het bord kon oplossen.

Vrouw met bloemen

Praat tegen jezelf

Als je met dit soort woorden wordt geconfronteerd, is het altijd een goed idee om een vraag in je innerlijke dialoog te introduceren (Engelse link). Vraag jezelf af waarom anderen het recht hebben om de criteria te bepalen en niet jij.

Onthoud dat ze maar een deel van de dag bij je zijn en zich maar een klein deel bewust zijn van wat je doet of denkt. Of je het nu leuk vindt of niet, dit is niet altijd het geval bij jou, zoals je bij jezelf bent.

Begrijp dat de persoon die je vandaag complimenteert, je morgen kan beledigen. Bovendien kan dat andersom ook gebeuren. Wees niet als een schip dat overgeleverd is aan de golven van vleierij, noch als een blad voor de grillen van de wind die waait in de vorm van een belediging.

Haal alle informatie die je wilt uit wat ze je vertellen, maar wat betreft hoe je gedefinieerd bent, jij hebt hier het laatste woord. Het is een geweldige kracht om te hebben. Leg het niet in de handen van anderen en vertrouw het alleen toe aan de mensen die echt van je houden. Hecht dus niet te veel waarde aan lof of beledigingen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.