Radicale aanvaardingsoefeningen voor het omgaan met lijden

Het accepteren van de realiteit van een uitdagende en ongunstige gebeurtenis maakt het niet minder pijnlijk. Het stelt je echter in staat om de situatie vanuit een meer ontspannen houding te observeren en je bewust te worden van de aspecten waarover je wel controle hebt.
Radicale aanvaardingsoefeningen voor het omgaan met lijden
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 26 april, 2023

“Dit kan mij niet overkomen.” Hoe vaak heb je dit niet tegen jezelf gezegd als er plotseling tegenslag in je leven verschijnt. Ongetwijfeld vele malen. Op deze moeilijke momenten activeren je hersenen onmiddellijk een heftig ontkenningsmechanisme om te proberen je overeind te houden. Het wil dat je hoe dan ook doorgaat en aanvaardingsoefeningen kunnen je helpen dit makkelijker te maken.

Het ontkennen van een ongemakkelijke en stressvolle werkelijkheid kan een tijdje werken. Het is bijvoorbeeld nuttig voor de persoon die nu zijn vader, die voorheen alles aankon, moet zien als gedesoriënteerd en niet in staat de mensen in zijn omgeving te herkennen.

Het is ook nuttig voor de persoon die zichzelf voorhoudt dat de verwaarlozing van zijn partner tijdelijk is en dat het over een paar dagen weer normaal wordt.

Maar soms, als gebeurt wat je nooit wilde dat er zou gebeuren en het is echt, is het zinloos om te doen alsof het er niet is. Dat komt omdat het geleidelijk aan duidelijker wordt en er komt een tijd dat je moet weten hoe je ermee om moet gaan.

De eerste stap, de meest beslissende, is het accepteren van de aanwezigheid van deze ongemakkelijke dimensie. Hiervoor zijn er enkele nuttige technieken die je kunt uitvoeren zoals de radicale aanvaardingsoefeningen die we vandaag gaan bespreken.

“Acceptatie is de enige weg uit de hel.”

-Marsha M. Linehan-

Vrouw aan zee
Elk bestaan heeft zijn grijze delen. Door ze te accepteren kun je vooruit om in de toekomst van mooiere momenten te genieten.

Accepteer tegenslag om je emoties beter te reguleren

Marsha Linehan is een gerenommeerd psycholoog. In feite introduceerde zij dialectische gedragstherapie in de klinische setting. Ze ontwikkelde dit model aanvankelijk speciaal voor patiënten die leden aan een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPD). Later ontdekte ze echter dat het geldig en effectief was bij de behandeling van vele andere psychische stoornissen. In haar boek,

DBT Skills Training Manual, leert ze ons dat we vaak meer dan één helse periode in ons leven doormaken. Volgens haar is de enige manier om aan deze realiteiten te ontsnappen het doormaken van een periode van aanhoudende ellende. In feite zullen we, als we die gebeurtenissen en tijden waarin alles pijn doet niet accepteren, nog dieper wegzakken in helse ervaringen.

Radicale acceptatie is een hulpmiddel waarmee we beter kunnen begrijpen wat ons overkomt. Het helpt ons om ongunstige werkelijkheden te accepteren, evenals de moeilijke emoties die daaruit voortkomen.

Dr. Linehan ontwikkelde dit hulpmiddel met een specifiek doel. In feite is het een ideale strategie om onnodig lijden te verminderen en het vermogen van de patiënt om moeilijke momenten te doorstaan te vergroten. Het richt zich op die dimensies die onder hun controle staan.

Onderzoek (Engelse link), uitgevoerd door de Universiteit van Heidelberg (Duitsland), stelt dat radicale acceptatie het beheer verbetert van emotionele toestanden die verband houden met trauma’s als gevolg van misbruik in de kindertijd. Gevoelens van schaamte, angst, schuld, angst en walging werden inderdaad aanzienlijk verminderd.

Als iemand zijn moeilijkheden, uitdagingen, tegenslagen en trauma’s niet accepteert, zal hij een grote emotionele kwetsbaarheid ontwikkelen, slechte beslissingen nemen, en het gevoel hebben dat hij niets kan controleren wat hem overkomt.

Vrouw met een zon in haar hoofd
Als we de dingen accepteren zoals ze zijn, kunnen we meer doordachte en logische beslissingen nemen.

Hoe je radicale aanvaardingsoefeningen kunt inzetten

Aanvaardingsoefeningen in radicale acceptatie kunnen zowel nuttig als verrijkend zijn. Bovendien helpen ze je een ‘wijze geest’ te vormen. Dit betekent dat je een meer reflectieve mentale benadering ontwikkelt en in staat bent de werkelijkheid te filteren vanuit een plaats van kalmte, niet van catastrofe.

In feite kun je alleen op die manier reflectief omgaan met je dagelijkse moeilijkheden. Hier lees je hoe je dit gezonde proces uitvoert.

1. Waar vecht je tegen?

Waartegen verzet je je? Velen van ons ontwikkelen complexe weerstand tegen moeilijke gebeurtenissen die voor ons moeilijk te accepteren zijn. Niet willen zien wat pijn doet, frustreert of tegenspreekt, doet het echter niet verdwijnen, maar versterkt het.

Hartzeer, ziekte, verlies, teleurstelling en de niet geheelde pijn van gisteren zullen nog steeds aanwezig zijn, hoe hard je ook probeert het niet te herkennen.

Daarom is de eerste stap om de oefening van radicale acceptatie uit te voeren, te accepteren wat je stoort en je gevoel van welzijn vermindert.

2. Accepteer dat de werkelijkheid onaangenaam is, je kunt het niet veranderen

Je bent machteloos tegen het lot. Je kunt de onaangename gebeurtenis die je is overkomen niet uit je gedachten wissen. Inderdaad, niemands leven of relaties lopen precies zoals hij of zij wil. Als gevolg daarvan kunnen de onaangename delen van je bestaan niet veranderd worden, ze zijn wat ze zijn.

Acceptatie begeleidt je om het huidige moment te integreren zoals het is, zonder erover te oordelen of in een val van angst te trappen die je blokkeert. Of, door slachtoffer te worden van het soort angst waardoor je alles als catastrofaal ziet.

3. Zoek je eigen emotionele acceptatiebronnen

Radicale aanvaardingsoefeningen doen de pijn niet verdwijnen, maar ze maken hem hanteerbaar. Ze stellen je in staat om beter te denken, effectiever te beslissen, en je te richten op wat echt belangrijk is. Daarvoor moet je de dagelijkse emotionele regulatie- en acceptatietechnieken vinden die het beste bij jouw behoeften en kenmerken passen.

Hier volgen enkele voorbeelden:

  • Ontspannings- en ademhalingstechnieken.
  • Mindfulness.
  • Vormgeven aan een meer compassievolle interne dialoog.
  • Sociale steun ontvangen uit je omgeving.
  • Lichamelijke oefening
  • Kunst gebruiken als een mechanisme van emotionele catharsis

4. Maak een lijst van wat je zou doen als de nare gebeurtenis niet

bestond
Wat zou je vandaag willen doen als je niet gediagnosticeerd was met die ziekte? Hoe zou je leven eruit zien als je zou accepteren dat je partner niet van je houdt? En, welke plannen zou je maken als je je traumatische verleden zou gaan accepteren?

Maak een lijst. Schrijf alles op wat je zou willen doen als tegenslag niet in je leven aanwezig was. Doe het dan.

5. Erken dat het leven, ondanks alles, het verdient om geleefd te worden

Geloof het of niet, niemand heeft een idyllisch leven. Geloof niet wat je op sociale media ziet. Denk niet dat iedereen een beter leven heeft dan jij. In feite wordt ieders bestaan bepaald door zowel licht als duisternis. Ondanks dit feit is het leven altijd de moeite waard.

Je lijden, ook al is het op dit moment overweldigend, is tijdelijk. Er zal een moment komen waarop je verdriet en angst zullen beginnen te zakken en je uit de diepte zult herrijzen. Daarvoor moet je accepteren wat je verstoort en ongelukkig maakt. Onthoud dat er, ondanks de zwarte wolken, goede tijden in het verschiet liggen.

Je moet er gewoon voor zorgen dat je hulp vraagt aan vertrouwde professionals om je te helpen genezen.

Ontken je lijden niet, probeer het te accepteren

Als je je innerlijke stem hebt toegestaan om je te vertellen dat “Je geen tijd hebt om na te denken over wat je nu pijn doet“. Ontken het. Het bestaat niet. Het is nooit gebeurd”, stop dan. Met die donkere bril op kom je niet ver.

Het is waar dat genieten en camouflerende filters tegenwoordig de overhand hebben in het leven. Het aankleden van lijden maakt ons echter tot een zieke samenleving, een die niet weet wat ze met de pijn van het dagelijks leven aan moet. Met deze aanvaardingsoefeningen van radicale acceptatie kun je jezelf bekrachtigen in de gezonde competentie van zelfzorg.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Görg N, Priebe K, Böhnke JR, Steil R, Dyer AS, Kleindienst N. Trauma-related emotions and radical acceptance in dialectical behavior therapy for posttraumatic stress disorder after childhood sexual abuse. Borderline Personal Disord Emot Dysregul. 2017 Jul 13;4:15. doi: 10.1186/s40479-017-0065-5. PMID: 28717512; PMCID: PMC5508787.
  • Linehan, MM (2014). Folletos y hojas de trabajo de capacitación de habilidades DBT . Prensa Guilford.
  • Linehan, MM (2014). Manual de entrenamiento de habilidades DBT . Prensa Guilford.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.