Je eigen seksuele verlangen begrijpen

De menselijke seksualiteit is een fascinerende wereld. Je seksuele verlangen is een van de motoren van ons privéleven. Hoe moeten we ervoor zorgen?
Je eigen seksuele verlangen begrijpen
Andrea Pérez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Andrea Pérez.

Laatste update: 11 december, 2022

Sommigen van ons ervaren hun eigen seksuele verlangen als iets vreemds voor onszelf en geloven dat het als magie is. Als het verschijnt weten we daarom niet wat er gebeurd is of hoe het verscheen, maar we genieten er gewoon van. Anderen ervaren het op een vergelijkbare manier als een wonder.

Ze hebben erover gehoord van andere mensen, maar hebben weinig hoop dat het hen ooit zal overkomen. Dus als ze het op een dag zelf ervaren, prijzen ze de hemel en zingen ze “Halleluja!”

Door de hele geschiedenis heen is seksueel verlangen (vooral vrouwelijk verlangen) uitgekozen en beoordeeld. Vrouwen is verteld wat, hoe, wanneer, waar en met wie ze verlangen moeten voelen. Sommigen hebben zelfs geprobeerd hen te corrigeren en hen de ‘juiste’ weg te wijzen met betrekking tot hun seksualiteit.

Enkele van de zinnen die vrouwen door de geschiedenis heen hebben moeten aanhoren zijn bijvoorbeeld:

  • “Je moet je niet seksueel aangetrokken voelen tot die persoon”
  • “Je seksuele verlangen is verkeerd, het moet gecorrigeerd worden” 
  • “Het is verkeerd dat je geen seksueel verlangen voelt, er moet iets mis zijn met je”
  • “Je moet dit doen als je meer plezier wilt ervaren”
Genietende vrouw

De vergeefse poging om het spontane te forceren

Een van de oplossingen die mensen vaak proberen als ze geen seksueel verlangen voelen, is om zichzelf te pushen en opzettelijk te proberen het uit te lokken. Hoe meer ze echter proberen het probleem op te lossen, hoe meer ze zich van de oplossing verwijderen. Bovendien voelen ze zich daardoor gefrustreerd en zijn ze de situatie zat.

Maar als het om andere gevoelens gaat, vecht niemand of probeert hij dingen te forceren die spontaan zouden moeten gebeuren. We accepteren bijvoorbeeld dat we onze eetlust of de drang om naar het toilet te gaan niet kunnen beheersen.

We accepteren dat we niet kiezen op wie we verliefd worden en dat we bepaalde ervaringen niet kunnen vergeten. Dat geldt ook voor zaken zoals dat we niet naar believen kunnen lachen van geluk of huilen.

Als het echter om je seksuele verlangen gaat, staan sommige mensen erop te proberen het te veranderen en naar believen te hanteren. In feite proberen ze verwachtingen te bereiken die weinig met de werkelijkheid te maken hebben. Ze vechten tegen zichzelf en zoeken naar oplossingen. In plaats van te helpen, maakt dat het probleem vaak groter dan het aanvankelijk was.

Je seksuele verlangen komt niet uit de lucht vallen

Voor de meesten van ons is seksueel verlangen niet iets dat statisch, passief, onbeweeglijk en totaal vreemd is aan wat we doen, denken en voelen.  Aan het andere eind van het spectrum staan degenen die vertrouwen op magische formules of goddelijke ingrepen om hun verlangen op te wekken.

Een pil die automatisch het libido verhoogt is nog niet uitgevonden. In feite moeten we op onze hoede zijn voor degenen die ons magische remedies verkopen om alle problemen op te lossen, van welke aard dan ook, niet alleen seksuele. Menselijke seksualiteit is niet zwart of wit.

Het betekent niet het innemen van een eisende houding of het beheersen van het verlangen. Evenmin betekent het wachten op een wonder. Het verlangen van elk individu is uniek en exclusief. Het werkt anders, afhankelijk van hun leven, hun omgeving, wat ze op dit moment ervaren, en hoe oud ze zijn (Spaanse link).

Vrijend stel

Leer je eigen seksuele verlangen kennen en zorg ervoor

Je seksuele verlangen leren kennen en erin geïnteresseerd zijn, zonder te proberen het te beoordelen of te controleren, is de eerste stap om te begrijpen hoe je lichaam werkt. Er is geen ideale frequentie of intensiteit te bereiken. Ieder mens heeft zijn eigen ‘normale’ niveau. Dit is afhankelijk van wat er in zijn leven speelt en zijn kenmerken of biologische stadium.

Hoewel dit artikel vooral betrekking heeft op je seksuele verlangen, kan verlangen ook verwijzen naar de behoefte aan intimiteit, liefde, genegenheid en medeplichtigheid met een ander. Het kan ook gaan om de behoefte aan seksuele relaties met jezelf of met andere mensen.

Zoals we al eerder zeiden, is het niet iets dat los van jou staat, noch gebeurt het bij toverslag en het kan zeker niet naar believen worden afgedwongen. In feite is het meer als een tuin vol planten. Hij moet dagelijks gecultiveerd en verzorgd worden om hem gezond te houden. Wellicht ook interessant voor jou

Waarom denken sommige mensen dat seksualiteit taboe is?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Waarom denken sommige mensen dat seksualiteit taboe is?

Sommige mensen denken dat seksualiteit taboe is. Dit is bijna altijd te wijten aan een gebrek aan informatie of negatieve ervaringen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Moreno, Eva (2019). Mi deseo depende de mí. Claves para estimular el deseo sexual. Grijalbo.
  • Moreno, H. (1995). Relaciones sexuales. debate feminista11, 5-16.
  • Sierra, J. C., Díaz, G., Álvarez-Muelas, A., Calvillo, C., Granados, R., & Arcos-Romero, A. I. (2019). Relación del deseo sexual con la excitación sexual objetiva y subjetiva. Revista de Psicopatología y Psicología Clínica24(3), 173-180.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.