Het belang van een psychologische verbanddoos op je werk
Elk bedrijf onderkent het belang van productieve werknemers die goed werk leveren en hun emoties kunnen reguleren. We mogen niet vergeten dat werknemers vaak met enorme hoeveelheden stress kampen. Soms kan al deze stress tot grotere problemen buiten de werkplek leiden. Daarom is het ontzettend belangrijk om een psychologische verbanddoos op je werkplek te hebben.
Een psychologische verbanddoos is niks meer dan een beschikbaar middel dat gebruikt kan worden om de mentale gezondheid van werknemers te waarborgen.
Net zoals we een normale verbanddoos hebben om mogelijke verwondingen te behandelen (sneeën, schrammen, brandwonden enzovoort), is het ook van belang om eentje te hebben die psychologische wonden kan behandelen.
Op die manier kan men ervoor zorgen dat ze het goed maken, dat ze gezond zijn en dat ze hun werk goed doen.
Houd wel in gedachten dat dit onder geen enkele voorwaarde een vervanging is voor een psycholoog. De psychologische verbanddoos betreft middelen om werknemers helpen om te gaan met oppervlakkigere kenmerken van stress. Bij diepgaande, aanhoudende problemen zullen we altijd therapie aanraden.
Een psychologische verbanddoos op de werkplaats zal gezonde en productieve werknemers garanderen, wat uiteraard ook goed is voor de samenleving.
Het belang van de psychologische verbanddoos op je werk
Wat zit eigenlijk in zo’n psychologische verbanddoos? Hoe werkt het? Om te beginnen is deze figuurlijke verbanddoos geschikt voor iedereen in het bedrijfsleven: managers, directeuren, partners en assistenten. Het is voor iedereen beschikbaar.
Wanneer een werknemers lijdt onder stress en besluit naar de psychologische verbanddoos te grijpen, zouden de volgende stappen moeten worden ondernomen:
- Identificeer de risicofactoren. Welke situaties veroorzaken bepaalde emoties of problemen? Zijn er andere momenten waarop deze zich kunnen voordoen?
- Evaluatie. Evalueer de situatie aan maak een prioriteitenlijst. Het voornaamste probleem dat de werknemers beïnvloedt, zou als eerste moeten worden opgelost. Dit geldt echter niet wanneer het een enorm probleem betreft dat niet kan worden aangepakt zonder eerst aan andere elementen te werken.
- Tref maatregelen. Wanneer het probleem eenmaal is opgelost en de situatie opnieuw geëvalueerd is, zullen maatregelen getroffen moeten worden. Deze horen ervoor te zorgen dat de werknemer weet wat hij bij een volgende soortgelijke situatie moet doen.
- Nabehandeling. Nabehandelingen zijn in elk bedrijf nodig wanneer iemand de psychologische verbanddoos gebruikt heeft. Op die manier kunnen we toekomstige problemen ten gevolge van de risicofactoren vermijden.
Wanneer stress tot ziekte leidt
Al deze stappen kunnen ook worden omgezet in een onderzoek om de situatie van de werknemers te beoordelen, zelfs al hebben ze niet om hulp gevraagd.
Mensen geloven dat constante stress normaal is totdat ze er depressief of angstig door worden. Op dat moment worden ze minder productief en worden ze ongelukkig op hun werkplek. Deze beide dingen vallen dus onder het wenselijke niveau.
Stress is gunstig wanneer het ons productief maakt. Als stress ons echter verlamt, ons verzuipt en ons overrompelt, kan de psychologische verbanddoos ons helpen.
Een jaarlijkse analyse zoals hier boven beschreven kan veel van zulke uitschieters ten gevolge van ongemak, stress en angst besparen. Dit is niet alleen in het voordeel van de werknemer maar ook van het bedrijf. Het kan zodoende bijdragen aan bedrijfsresultaten, motivatie en werktevredenheid.
Een geschikte werkomgeving
Het doel van een psychologische verbanddoos op het werk, is om een geschikte werkomgeving te creëren. Werknemers behalen zo niet alleen hun werkdoelen, maar voelen zich ook beter, zijn enthousiast en kunnen hun emoties goed hanteren. Ook deze dingen vallen onder de verantwoordelijkheden van het bedrijf.
De psychologische verbanddoos van het bedrijf zal helpen garanderen dat de werknemers autonoom kunnen handelen wat betreft hun tijdmanagement.
Bovendien zal de verbanddoos iedereen ook van heldere en beknopte richtlijnen voorzien. Dit zal mensen ontdoen van twijfel omtrent hoe psychische problemen aangepakt moeten worden.
Om dit te bereiken is het nodig dat iemand aangeeft wanneer hem iets dwars zit, en dat het bedrijf dit in de gaten houdt met behulp van de eerder genoemde nabehandeling. Op die manier voorkomen de richtlijnen dat werknemers zich gedesoriënteerd voelen. Ze zullen beter weten waar hun prioriteiten horen te liggen.
Bijkomende uitlokkende factoren
Zo is het ook belangrijk om elke vorm van intimidatie of geweld te identificeren. Denk hierbij aan pesterijen, dreigementen, chantage en seksuele intimidatie.
We mogen niet vergeten dat een goede relatie tussen werknemers onderling tot meer succesvolle projecten zal leiden. In die zin is een goede werkomgeving vaak de voornaamste reden dat iemand bij zijn huidige werkgever blijft.
Ook pakt het vaak gunstig uit wanneer werknemers kunnen participeren in de keuzes omtrent hun rol in een bedrijf. Als een werknemer het gevoel heeft dat verantwoordelijkheden gelijk worden verdeeld en de een niet meer werk krijgt dan de ander, zal hij zich goed voelen. Open communicatie en erkenning zijn dus ook erg belangrijk.
Met al deze elementen kunnen we een betere werkomgeving maken die geschikt is voor iedereen.
Een goed bedrijf zal zich altijd zorgen maken over de gezondheid en het welzijn van zijn werknemers, want dankzij hun kan het bedrijf voortbestaan en zich verder ontwikkelen.
Met een psychologische verbanddoos kunnen stressvolle situaties, intimidatie, onbegrip, onhanteerbare werkladingen en andere dingen die de motivatie en productiviteit ondermijnen worden voorkomen.
We moeten proberen het welzijn van de werknemers te waarborgen. Ze zijn immers geen slaven, maar onderdelen van de motor die het bedrijf vooruit helpt.