Prikkelbaarheid: waarom komt het voor en hoe ga je ermee om?

"Alles irriteert me, stoort me en maakt me zelfs boos." Als jij je de laatste tijd zo voelt, moet je weten dat deze gemoedstoestand soms emoties verbergt die je misschien verwaarloost. Laten we het analyseren.
Prikkelbaarheid: waarom komt het voor en hoe ga je ermee om?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 17 oktober, 2024

Alles maakt een berg van een molshoop, je ergert je aan bijna alles en het ontbreekt je aan geduld…. Je vraagt jezelf waarschijnlijk af: “Waarom voel ik me de laatste tijd zo prikkelbaar? Veel mensen hebben dezelfde vraag meer dan eens: waar komt die prikkelbaarheid vandaan?

Want er zijn momenten waarop de emoties hoog oplopen en je gewoon dat slechte humeur hebt dat bijna alles doordringt. Niemand draagt graag elke dag het masker van slechte stemmingen en prikkelbaarheid. Hoe komt dat?

Verlies je de controle, word je misschien gek? Helemaal niet. Wat jemoet begrijpen is dat stemmingen variëren, net als het weer. We gaan allemaal door ups en downs, er zijn dagen dat je alles aankunt en andere dagen dat alles je overvalt.

Dit is normaal, maar het probleem ontstaat als deze malaise langer duurt dan nodig is. Het feit dat de dagen voorbijgaan en die onweerswolk boven je hoofd blijft hangen en het hele panorama filtert, is verontrustend en zorgwekkend. Laten we eens uitzoeken waarom.

Oorzaken van prikkelbaarheid

Prikkelbaarheid is de neiging om boos te worden. Als je je afvraagt waar het vandaan komt, moet je weten dat er zowel emotionele als organische oorzaken kunnen zijn.

Dat wil zeggen, deze toestand waarin slecht humeur, uitputting en gebrek aan geduld door elkaar heen lopen, kan de oorsprong zijn van een psychologische toestand waar we niet mee omgaan, maar ook van een gezondheidsprobleem.

J.D. Salinger zei in zijn beroemde boek The Catcher in the Rye dat als we ons niet aanpassen aan een juiste gemoedstoestand, niets goed voor ons zal gaan. Eén manier om dit te bereiken is door ons beter bewust te worden van wat er met ons gebeurt.

Want prikkelbaarheid is vaak maar een buitenste laag, de poort naar iets diepers dat we verwaarlozen. Dus laten we die onderliggende dimensies leren kennen.

Het verborgen verdriet, als niets gaat zoals we verwachten

In de kelder van prikkelbaarheid huist vaak verdriet. Die toestand die lagen opbouwt wanneer dingen misgaan, wanneer de laatste weken alleen teleurstelling en ontgoocheling tot ons komen.

In situaties waarin we deze emotie verwaarlozen, is het heel gebruikelijk om er frustratie en boosheid overheen te gooien, totdat ons karakter plotseling prikkelbaar wordt. Het is belangrijk om je er altijd van bewust te zijn dat stemming vaak een combinatie is van vele emoties.

Ze op een rijtje zetten, ze identificeren en begrijpen wat ze betekenen is altijd de beste strategie.

Wilskracht en mentale uitputting

“Ik moet alles aankunnen. Mijn familie, mijn baas of mijn partner verwacht veel van me. Ik moet dit probleem overwinnen. Ik moet mijn best doen in deze situatie…”. “. Laten we eerlijk zijn, soms behandelen we onszelf streng en stellen we hoge eisen aan onszelf.

Wilskracht heeft een grens en het is heel gemakkelijk om dat punt van uitputting te bereiken waarop alles uiteindelijk instort, de geest, het verlangen, de kracht… Studies (Engelse link) zoals die van de psycholoog Roy Baumesteir van de Princeton University geven aan dat wilskracht inderdaad een beperkte hulpbron is.

Soms is het vermoeiend en frustrerend om voortdurend te moeten beslissen en handelen bij uitdagingen.  Daarom komt het vaak voor dat je je geïrriteerd voelt.



Depressie en humeurigheid, een veelvoorkomend verband

“Waarom voel ik me de laatste tijd geïrriteerd, waarom zit alles me al een tijdje dwars, waardoor ik me hopeloos en ongemotiveerd voel? Een oorzaak die deze toestand vorm kan geven is een stemmingsstoornis.

Sommige symptomen van depressie zijn juist prikkelbaarheid en humeurigheid. Het komt vaak voor dat veel mensen zich niet bewust zijn van deze latente stoornis omdat ze nog steeds functioneel zijn.

Soms wordt depressie uitsluitend geassocieerd met dat verdriet dat iemand in de duisternis van zijn kamer inkapselt, terwijl dit in werkelijkheid niet altijd het geval is.

De angst van onzekerheid

Mensen willen zekerheid, de hersenen hebben dat gevoel nodig dat ze alles onder controle hebben om rust en evenwicht te ervaren. Dus als de horizon vol onzekerheden is, is het gebruikelijk dat de prik van angst verschijnt en ook dat alarm dat de amygdala activeert wanneer het bedreigingen voelt.

Je prikkelbaarder voelen dan normaal is een gevolg van die onzekerheid die we zo moeilijk kunnen beheersen.

Biologische oorzaken om te overwegen

Een andere oorzaak waarom ik me de laatste tijd prikkelbaar voel, kan met mijn gezondheid te maken hebben. Een verandering in stemming kan soms het gevolg zijn van een verstoring in het lichaam. Laten we eens kijken naar enkele mogelijke oorzaken:

  • Te veel dagen met te weinig slaap.
  • Schildklieraandoeningen, een veel voorkomende factor die stemmingswisselingen in de hand werkt.
  • Hormonale veranderingen, zoals premenstrueel syndroom.
  • Chronische pijn, fibromyalgie of een andere chronische ziekte.
  • Tekorten aan voedingsstoffen, zoals ijzer, vitamine D, vitamine B?

Wat te doen als je wordt geconfronteerd met deze toestand van prikkelbaarheid

? Zoals vaak wordt gezegd, zijn slechte stemmingen en prikkelbaarheid geen goede plek om te leven. Het beste wat je in deze situaties kunt doen, is je er bewust van zijn en dit ongemak niet laten toenemen, anders wordt de kwaliteit van leven ernstig aangetast. Hoe? Laten we eens kijken naar enkele sleutels.

  • Identificeren. Probeer de emoties te identificeren die dit ongemak veroorzaken. Zoals we al hebben aangegeven, kan prikkelbaarheid slechts de stop in de fles zijn. Het is heel goed mogelijk dat er binnenin ook verdriet, frustratie, angst zit? Geef deze emoties een naam.
  • Wat voor gedachten zitten er deze dagen in mijn hoofd? Word je ervan bewust, vooral van die gedachten die zeer negatief en irrationeel zijn. Draai ze om en creëer meer nuttige en geldige gedachten.
  • Verander ze. Als we ons prikkelbaarder voelen dan normaal, zitten we meestal vast in routines die het ongemak nog erger maken. Breng veranderingen aan. Doe iets nieuws.
  • Deel. Praat met iemand die je vertrouwt, lucht je gedachten en draag je lasten niet alleen. Je kunt je problemen bespreken met iemand die je vertrouwt of naar een psychotherapeut gaan.
  • Stimuleer gezonde gewoonten. Slaapgebrek, slechte voeding en overmatig gebruik van cafeïne en alcohol veranderen onze emotionele toestand aanzienlijk en verhogen het risico op langdurige prikkelbaarheid.

Tot slot, als deze toestanden van onbehagen te lang worden, aarzel dan niet om deskundige hulp te zoeken. Slechte stemmingen roesten het leven en zijn vaak een van de gezichten van depressie.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.