Lees deze prachtige Perzische wijsheden over de liefde

Lees deze prachtige Perzische wijsheden over de liefde

Laatste update: 30 december, 2018

Sommige Perzische wijsheden over de liefde dateren van duizend jaar geleden. Dat is geen verrassing aangezien de Perzische cultuur uit vele culturen samengesteld is. Elk van deze culturen heeft zijn eigen wijsheid meegebracht. De combinatie ervan heeft een schitterende en interessante samenleving geschapen.

Perzische wijsheden maken deel uit van de volkscultuur. Toch bezitten ze een onmiskenbare filosofische inhoud. Het Perzische rijk bloeide even spectaculair als het ten val kwam. Dit gaf zeker aanleiding tot diepe reflectie.

Er bestaan heel weinig Perzische wijsheden over de liefde. Deze cultuur concentreerde zich meer op existentiële onderwerpen. Toch hebben ze enkele prachtige uitspraken over deze complexe emotie. We geven je in dit artikel vijf van die Perzische wijsheden over de liefde.

“Wat je eet, zal rotten. Wat je geeft, zal een roos worden.”

-Perzische wijsheid-

Perzische wijsheden over de liefde

Liefde en eenzaamheid

Eén van de bekendste Perzische wijsheden over de liefde zegt het volgende. “De dorst van het hart wordt niet met een druppel water gelest.” Dit betekent dat wanneer iemand naar liefde verlangt en geliefd wil worden, ze meer nodig hebben dan een klein gebaar van genegenheid of een voorbijgaande ontmoeting.

Mensen met een gebrek aan genegenheid hebben op een specifieke manier lief. Meestal doen ze het op een obsessieve manier. Ze voelen zich zo leeg dat ze hun eigen gevoelens gaan overdrijven. Een eenzaam en “dorstig” hart heeft meer dan een druppel water nodig. Het moet echter ook voorzichtig zijn dat het niet te veel drinkt.

Liefde en eenzaamheid

Eén leider op elk schip

Een andere Perzische wijsheid waarschuwt ons over iets dat in relaties vaak gebeurt. In een poging om democratisch te zijn proberen beide partners het schip te sturen. Dit kan echter een vergissing zijn.

Het gezegde klinkt zo. Twee kapiteins zullen het schip laten zinken.”  Het betekent dat als twee leiders tegelijkertijd handelen, de dingen in een ramp kunnen eindigen. In plaats van te proberen het roer te delen, moet je met je partner afwisselen.

Twee mensen met verschillende ideeën die tegelijkertijd proberen de route te bepalen, heeft een averechts effect. Probeer integendeel te delen en te overwinnen of deel de tijd voor het leiderschap evenredig.

Herinnering en hoop

Dit is één van de Perzische wijsheden met de volgende woorden. “Laat je herinneringen niet zwaarder wegen dan je hoop.” In de liefde is het verleden ten goede of ten kwade vaak heel aanwezig. Soms slagen we er niet in om oude geliefden te vergeten. We houden dan vast aan mislukkingen en kunnen onze pijn niet loslaten.

In de liefde en in het leven is het een wijze keuze om niet vast te blijven zitten aan het verleden. Laat alles stromen en klamp je niet vast aan situaties of emoties. Laat het leven zijn verloop nemen. Als je wil verder blijven gaan, dan mag je jezelf niet vastbinden aan een moment dat al voorbij is.

Herinnering en hoop

Liefde en vriendelijkheid

De oorsprong van het woord vriendelijkheid bevindt zich in het woord  liefde. Vriendelijk zijn is liefde verdienen. We gebruiken dit bijvoeglijk naamwoord ook om een persoon te beschrijven die aardig, open en respectvol tegenover anderen is. Dit omvat de essentie van vriendelijkheid.

Eén van de Perzische wijsheden gaat als volgt. “Met een zoete tong en vriendelijkheid kan je een olifant aan een haartje meeslepen.” Goede manieren zijn met andere woorden krachtiger dan agressiviteit of lompheid. Iedereen die van anderen houdt, moet dit onthouden.

Parels zijn zeldzaam

Parels zijn zeldzaam

We maken allemaal momenten in ons leven mee waarop alles lijkt te bloeien, ook de liefde. In ons leven zijn er echter ook perioden waarin alles precies het tegenovergestelde is. Niets groeit dan en niets bloeit. Soms zorgen deze momenten ervoor dat we de hoop verliezen. Onze manier van de de wereld bekijken verandert dan.

Eén van de Perzische wijsheden over de liefde heeft het over hoe belangrijk het is om dit niet te laten gebeuren. Deze wijsheid zegt “Als je in de zee duikt en je vindt geen parels, trek dan niet de conclusie dat er geen parels in de zee zijn.” Als je op zoek gaat naar parels, vind je ze soms niet. Dat komt gewoon omdat je op de verkeerde plek zoekt.

Al deze prachtige Perzische wijsheden over de liefde herinneren ons dat de liefde een heel ingewikkeld gevoel is. Alles hangt af van hoe je het benadert. Het kan je geluk of lijden brengen. Je hebt het vermogen om te ontdekken wat de beste manier is om liefde te ervaren, te ontwikkelen en het tot een positieve kracht in je leven te maken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.