Iemand loslaten, hoe doe je dat?

Iemand loslaten, hoe doe je dat?

Laatste update: 28 september, 2017

Je partner verbreekt de relatie en voor jou voelt het alsof hij een deel van jou heeft meegenomen dat je nooit meer terug zal krijgen. Een familielid of vriend komt te overlijden en je hebt het gevoel alsof niets ooit nog hetzelfde zal zijn omdat je deze persoon verloren hebt. Je moet loslaten, dat weet je. Maar iemand loslaten, hoe doe je dat? 

Als je echt van iemand houdt, weet je dat deze persoon een deel van jou met zich mee zal nemen als hij je leven ooit zou verlaten. Een klein deel van je hart verdwijnt, om nooit meer terug te komen. Hierdoor ontstaat er een gevoel van leegte dat alleen de tijd weer op kan vullen.

Het is moeilijk om ‘dag’ te zeggen wanneer je eigenlijk ‘blijf’ wilt zeggen

We zijn van nature emotionele wezens en hoewel het vrij lastig is om een bepaalde emotie te vermijden, is het wel mogelijk om de duur en intensiteit van deze emotie te handhaven, door gebruik te maken van je emotionele intelligentie.

“Liefde is één stap, vaarwel is de andere, en beide zouden stevig moeten zijn. Niets in het leven is voor altijd.”

-Chavela Vargas-

Emotioneel intelligente mensen weten wat hun krachten en vermogens zijn, en ze hebben geleerd om naar anderen te luisteren en gebruik te maken van empathie om ze te begrijpen. Daarom hebben deze mensen, ondanks het verdriet dat ze voelen wanneer ze iets of iemand verloren zijn, toch nog vertrouwen in de toekomst en weten ze dat ze met een beetje tijd alles kunnen overwinnen.

Meisje Op Stoel In Een Veld Met Klaprozen

Wanneer iemand van wie je houdt overlijdt, zit er helaas niets anders op dan dit verlies te leren accepteren. Wanneer je relatie tot een einde komt, is het belangrijk om de situatie te accepteren zoals deze is, ook al is alles nu anders, wees realistisch en ga op zoek naar een manier om de emoties die je hart binnen proberen te dringen te handhaven.

Overgave en gehechtheid

Er zou een grens moeten zijn om te bepalen in hoeverre je jezelf in je relaties met anderen over zou moeten geven om situaties van emotionele gehechtheid te vermijden. In zijn boek ‘Letting Go Without Anesthesia’ (Loslaten zonder verdoving), beweert Walter Riso dat afhankelijke relaties vereisen dat je je ziel overgeeft in ruil voor een vals gevoel van zekerheid en genot.

Riso definieert gehechtheid als een obsessieve band met een object, idee of persoon die gebaseerd is op vier valse overtuigingen: dat de band permanent is, dat de band jou gelukkig zal maken, dat de band jou een gevoel van zekerheid zal geven en dat de band betekenis aan je leven zal geven.

“De kern van al het lijden is gehechtheid.”

-Walter Riso-

Als je deze vorm van gehechtheid ervaart, zul je nooit voorbereid zijn op het verlies en zul je nooit in staat zijn om dit verlies te accepteren. Het verlies zal ervoor zorgen dat je je leeg voelt, doelloos.

Gehechtheid verderft. Het zorgt ervoor dat je ongelukkig wordt en dat je niet in staat bent om jezelf en je eigen waarden te respecteren. Je bent bang om hetgeen je bewondert te verliezen en je ervaart helemaal geen geluk meer, omdat je al je energie en middelen investeert in iemand anders en je eigen leven en alles wat je leuk vindt op de achtergrond plaatst.

Iemand loslaten, hoe doe je dat?

Gedurende je leven maakt jouw vermogen om te geven en vrijgevig te zijn deel uit van de persoon die je bent. Het is echter ook belangrijk om over de middelen te beschikken om integer om te kunnen gaan met verlies en te kunnen accepteren dat verandering nu eenmaal bij het leven hoort.

Afscheid nemen van een persoon, een baan of een relatie is iets dat we waarschijnlijk allemaal ooit zullen moeten meemaken, en daarom is het belangrijk om deze momenten dapper en intelligent onder ogen te komen. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet te veel onder het verlies lijdt en dat het geen negatieve invloed op je zal hebben.

“Acceptatie. Het is geen overgave, maar niets zorgt ervoor dat je meer energie verspilt dan wanneer je weerstand biedt en vecht tegen een situatie die je niet kunt veranderen.”

-Dalai Lama-

Laat je pijn los. Er zijn genoeg mensen die zich nog altijd schamen om te huilen in het openbaar, die hun gevoelens en woorden onderdrukken. Om los te kunnen laten is het echter belangrijk om eerst de pijn los te laten. Huil zo veel als nodig is, maar zonder jezelf te isoleren. Praat met je vrienden, vertel hen hoe je je voelt, en luister naar hun advies.

Meisje Die Haar Paraplu Probeert Vast Te Houden

Richt je op jezelf. Wees eens een keer iets egoïstischer en neem voldoende de tijd om in jezelf te kijken zonder een last op je geweten te voelen. Waar houd je nu echt van? Wat vind je leuk om te doen? Door na te denken over je behoeften en wat echt belangrijk voor je is, buiten die persoon of situatie die je los hebt moeten laten om, zal je meer zekerheid ervaren en het vertrouwen in jezelf vergroten.

Zorg voor jezelf. Je op jezelf richten zou ook in moeten houden dat je jezelf soms beloont en dat je voor jezelf zorgt. Als je behoefte hebt aan een vakantie, dan is nu het moment. Dit zal je helpen om een nieuw perspectief op de zaak te krijgen, om jezelf even terug te trekken en om de dingen vanuit een nieuw licht te bekijken. Onthoud dat nieuwe situaties gepaard gaan met nieuwe dingen, en dat er altijd iets te behalen valt: vrijheid, kennis, het vermogen om obstakels te overwinnen etc.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.