De top tien van positieve emoties volgens Barbara Fredrickson

De emotionele wereld lijkt een beetje op een toneelstuk. Elke emotie is nodig om het goed te laten verlopen. Aan de andere kant kan een slechte acteur (emotie) de hele productie verpesten.
De top tien van positieve emoties volgens Barbara Fredrickson
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 28 februari, 2023

Als je één positieve emotie zou moeten kiezen, welke zou je dan kiezen? Voor velen is de meest voedende, krachtige en transformerende emotionele toestand ongetwijfeld liefde. Voor anderen is het kalmte, de ervaring van evenwicht en absolute tevredenheid als het leven, heel even, niet moeilijk of stressvol is.

Maar in werkelijkheid is het hele spectrum van emoties fundamenteel, bepalend en belangrijk voor jou als mens. Die met positieve valentie fungeren als je dagelijkse motor en het licht dat je motivatie, hoop en verbinding met je omgeving verlicht. Emoties als passie, inspiratie, nieuwsgierigheid en vreugde. Wie zou daar niet voor altijd mee willen knuffelen?

Natuurlijk is dat niet mogelijk en kun je dagelijks te maken krijgen met verdriet, angst en teleurstelling om je aanpassingsvermogen op de proef te stellen. Dat gezegd hebbende, leert het begrijpen van de essentie van de meest bevredigende emotionele toestanden je hoe je ze in je kunt bevorderen en opwekken om positief geestelijk welzijn te bereiken.

“Net zoals daglelies zich terugtrekken wanneer het zonlicht vervaagt, zo doet onze geest dat ook wanneer positiviteit vervaagt.”

-Barbara Fredrickson-

Knuffelend ouder stel
Liefde, nieuwsgierigheid en inspiratie zijn de emoties die het psychologisch welzijn het meest bevorderen.

De top tien van positieve emoties volgens Barbara Fredrickson

Een van de belangrijkste deskundigen op het gebied van de positieve psychologie is Barbara Fredrickson. In feite zou je kunnen zeggen dat het aan haar onderzoek te danken is, dat het gebied van positieve emoties voor het eerst op een wetenschappelijke en objectieve manier aan de orde kwam. Fredrickson is hoogleraar aan de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill (VS),

Inderdaad had tot het begin van de jaren negentig niemand de functies en doelstellingen van deze positieve emoties bestudeerd. Dr. Fredrickson toonde aan dat ze de sleutel zijn tot het ontwikkelen van nieuw leren, het vestigen van nieuwe kennis en gedrag, en het consolideren van onze relaties.

Positieve emoties zijn de vonk die het leven mogelijk maakt en die welzijn en menselijke groei consolideert. Ze fungeren als een cognitieve impuls die de kracht om de werkelijkheid op te bouwen en te transformeren vergemakkelijkt.

In een in 2021 gepubliceerde studie (Engelse link) werden de belangrijkste positieve emoties gedetailleerd, die welke bevorderd zouden moeten worden. Ze zijn als volgt:

1. Vreugde, het vermogen om plezier te ervaren

Wat geeft je plezier, genot, genot en voldoening? Vreugde. Het is het tegenovergestelde van pijn en is de emotionele toestand die je voldoening en geluk brengt.

Het is echter een korte toestand, eerder zoals het gevoel dat een kind ervaart bij het eten van een ijsje. Of, het soort dat je ervaart bij het lezen van een boek of het hebben van seks. Dit zijn eenvoudige, basale en verrijkende activiteiten die je een dankbaar gevoel van welzijn doen ervaren.

2. Dankbaarheid, een boog naar welzijn

Het komt misschien als een verrassing, maar dankbaarheid is een primaire vaardigheid voor het ontwikkelen en handhaven van optimale niveaus van tevredenheid, levenskwaliteit en emotioneel welzijn. Dankzij deze ervaring waardeer je alles, van de kwaliteit van je relaties tot je eigen bestaan in de wereld.

Vraag jezelf dus af…. Waar voel je je vandaag dankbaar voor?

“Positieve emoties openen onze harten en geesten, maken ons ontvankelijker en creatiever.”

-Barbara Fredrickson-

3. Sereniteit, innerlijke rust

We noemden al eerder sereniteit. Het is zeker een van de belangrijkste positieve emoties. Het is een gevoel geladen met harmonie, een gemoedstoestand waarin niets van buiten of binnen je verandert of leed brengt.

Deze emotie is een van de meest verlangde, want de serene geest is degene die weet om te gaan met angst, degene die niet lijdt onder de verstoring van overmatige zorgen.

4. Interesse in de wereld, het leven en jezelf

Barbara Fredrickson belicht in haar werk het belang van deze emotie als sleutel tot onze ontwikkeling en evolutie. Geen enkel leerproces zal worden geconsolideerd als er eerder geen belangstelling was om bepaalde gebieden of nieuwe informatie te ontdekken.

Een geïnteresseerde geest zet het individu aan tot exploratie. Het motiveert hen en brengt hen in beweging om hun perspectieven en kennis te verruimen.

5. Hoop, het vertrouwen in morgen

Hoopvolle harten en geesten zijn niet naïef. Hoop gaat verder dan optimisme. Als je je vastklampt aan hoop en die dagelijks cultiveert, betekent dat niet dat je verwacht dat alles wat het lot op je pad brengt positief zal zijn. Het doet je geloven dat wat er ook komt zinvol zal zijn en dat je het aankunt. In feite vertrouw je erop dat, ondanks het feit dat de wereld een onzekere plek is, morgen beter zal zijn.

6. Trots, het gevoel waardevol te zijn

Een van de belangrijkste positieve emoties die je zou moeten cultiveren en bevorderen is trots. Verre van het te zien als de negatieve emotie waaruit egoïsme of narcisme voortkomt, moet het begrepen worden vanuit een meer aangepast perspectief. Er is immers niets opschepperigs aan iemand die trots is op zijn prestaties, zijn vaardigheden erkent, en ze effectief laat dienen.

In feite geeft deze emotie spierballen aan het gevoel van eigenwaarde door te fungeren als een validator van het zelf.

7. Amusement, de kracht van humor

Je ervaart amusement als je iets humoristisch vindt. Het kan een grap zijn of gewoon bedenken hoe vreemd de wereld is waarin we leven. Bovendien helpt humor je om contact te maken met anderen en een gedeeld gevoel van amusement helpt je om je sociaal te binden. Het betekent dat je het leven niet te serieus neemt. In feite is het kunnen lachen om je eigen fouten een van de sleutels tot geluk.

8. Inspiratie, de reden om te leven

Inspiratie is het vermogen om doelen, concepten en referenties te vinden die je nieuwsgierigheid en passie inboezemen. Het geeft je ook het verlangen om te experimenteren, te leren, te imiteren en zelfs te overstijgen. Het beweegt je tot actie en geeft energie, kracht en nieuwe interesses door waarmee je jezelf bijwerkt en vooruit blijft gaan.

Onderzoek (Engelse link) van de psychologen Todd M. Thrash en Andrew J. Elliot beweert dat inspiratie fungeert als een doorslaggevend construct voor welzijn.

9. Ontzag, de waardering voor creativiteit

Je voelt ontzag als je iets magisch ziet, zoals een prachtige zonsondergang of landschap. Of, als je naar een prachtig schilderij kijkt en je verwondert over de vaardigheid van de kunstenaar. Ontzag is de waardering van creativiteit, Het kan ook een spiritueel element hebben als je je verwondert over het universum.

Het betekent openstaan voor nieuwe ervaringen. Van nadenken over de wereld om je heen en je volledig overweldigd voelen door de schoonheid ervan.

“Positieve emoties, zoals liefde, vreugde en dankbaarheid, bevorderen nieuwe en creatieve acties, ideeën en sociale banden.”

-Barbara Fredrickson-

Hands pointing to the sky symbolizing the most important positive emotions
Een positieve gemoedstoestand kan relaties en gezondheid verbeteren, en de geest verruimen.

10. Liefde, de motor die de wereld beweegt

Wat is volgens jou de belangrijkste positieve emotie? Als laatste op Fredrickson’s lijst staat liefde, niet omdat het het minst relevant is, maar integendeel zelfs. Liefde is de energie die je hart doet kloppen, en je doet groeien, en je sterk en waardevol doet voelen. Zonder deze vitale kracht zou je verloren zijn. Bovendien is het niet genoeg om het te ontvangen, je moet ook weten hoe je het moet aanbieden.

Liefde is de sociale lijm die je relaties consolideert. Het is ook het glas van waaruit je de wereld en al haar details bekijkt. Alleen wie het leven waarneemt vanuit een positie van liefde is in staat altijd het beste van zichzelf te geven. Dit heeft, zoals je heel goed weet, een directe invloed op je fysieke en emotionele welzijn.

Dus, wat als je je wat meer zou gaan richten op het bevorderen van je positieve emotionele toestanden? De voordelen zullen onmiskenbaar zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Fredrickson BL. The role of positive emotions in positive psychology. The broaden-and-build theory of positive emotions. Am Psychol. 2001 Mar;56(3):218-26. doi: 10.1037//0003-066x.56.3.218. PMID: 11315248; PMCID: PMC3122271.
  • Fredrickson, B. L. (1998). What good are positive emotions? Rev. Gen. Psychol. 2, 300–319. doi: 10.1037/1089-2680.2.3.300
  • Fredrickson, B. L. (2013). “Positive emotions broaden and build,” in Advances in Experimental Social Psychology. Vol. 47. eds. P. Devine and A. Plant (Academic Press), 1–53.
  • Fredrickson, B. L., and Losada, M. F. (2005). Positive affect and the complex dynamics of human flourishing. Am. Psychol. 60, 678–686. doi: 10.1037/0003-066X.60.7.678

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.