Ontdek deze 12 groepsintegratiedynamieken
Het gevoel erbij te horen en het creëren van een gezonde en samenhangende sociale omgeving zijn twee van de belangrijkste doelstellingen van groepsintegratiedynamieken. Daarom is het belangrijk om te weten welke strategieën werken in een klas of een groep werknemers.
In dit artikel presenteren we een aantal eenvoudige activiteiten die je kunt uitvoeren als begeleider, manager of docent. Mis niets, want hiermee bereik je zeer gunstige effecten voor degenen die je aanstuurt.
Wat zijn groepsintegratiedynamieken?
Voordat je de activiteiten organiseert, moet je weten dat groepsintegratiedynamieken oefeningen zijn die helpen om de cohesie en motivatie te verbeteren. Ze worden ook gebruikt als een manier om groepen te evalueren, om uit te zoeken hoe individuen zich tot elkaar verhouden en hoe de omgeving is.
Deze strategieën helpen om positieve interacties te creëren door middel van ervaringsgerichte ervaring. Volgens het boek Group Dynamics and the Learning Process, “heeft een geschikte techniek de kracht om individuele impulsen en motivaties te activeren, om zowel interne als externe dynamiek te stimuleren, zodat krachten beter kunnen worden geïntegreerd en gericht op groepsdoelen.”
De onderstaande zijn weliswaar ingedeeld op basis van de doelgroep, maar kunnen worden aangepast aan verschillende leeftijden en contexten.
Leuke groepsintegratiedynamieken voor kinderen en adolescenten
Het creëren van een prettige en coöperatieve sfeer is essentieel in groepen met minderjarigen, omdat het hen helpt de basis te leggen voor een goede psychosociale ontwikkeling. Aan de andere kant kun je interacties bestuderen om toekomstige problemen, zoals pesten, te voorkomen. Kijk eens naar de strategieën die we je laten zien.
1. Mijn naam is… en mijn voorkeuren zijn…
Dit is een ideale activiteit als snelle introductiemethode. Omdat het niet erg complex is, is het niet alleen geschikt voor kinderen, maar ook voor verlegen mensen, omdat de interventies snel zijn.
Het bestaat uit het zeggen van de eigen naam en een specifieke smaak, vaardigheid, hobby… De begeleider begint en de deelnemers volgen. Aan het einde wordt nog een ronde geldig om te zien hoeveel elk van de deelnemers zich herinnert.
2. De spiegel
Hoewel deze oefening kan worden aangepast voor volwassenen, werkt hij het beste met kinderen op de basisschool. De oefening is eenvoudig: vorm tweetallen en de ene partner beweegt terwijl de andere hem/haar imiteert. Vernederende of gewelddadige gebaren en handelingen zijn verboden.
Vraag vervolgens hoe ze zich voelden “als de ander” en denk na over hun antwoorden. Dit is ook een nuttige oefening om psychomotorische vaardigheden te verbeteren.
3. Een gedeeld verhaal
Dit is erg nuttig voor samenwerkende en creatieve omgevingen, omdat het de aandacht vestigt op alle deelnemers. De persoon die de oefening leidt begint een verhaal waarin hij/zij voorkomt en zet het in de wacht door naar het volgende verhaal te wijzen.
Bijvoorbeeld: “Dennis besloot dat het tijd was voor een avontuur. Dus nam hij Anna bij de arm en gingen ze naar…” En daar gaat Anna verder met haar bijdrage door het volgende te benoemen.
Het werkt heel goed met kinderen, maar kan ook worden aangepast aan adolescentie en volwassenheid.
4. De meest onderzoekende bal
Een andere geweldige cohesiedynamiek voor jonge kinderen is deze. Met een bal en een muziekspeler krijgen de deelnemers de opdracht om de eerste bal door te geven terwijl er een melodietje speelt. Als de muziek stopt, zegt degene die de bal heeft zijn naam en stelt een korte vraag aan de groep.
Alle partners moeten snel en in volgorde antwoorden, want als de muziek weer begint te spelen, moet de bal weer worden doorgegeven. En zo verder tot iedereen zich heeft voorgesteld.
5. De kapotte telefoon
Dit is een van de nuttigste groepsdynamieken bij tieners; het laat ze nadenken over hoe informatie verkeerd wordt weergegeven als het van mond tot mond wordt doorgegeven. Het is ideaal om te leren hoe geruchten en hoaxes werken.
Je kent dit spel misschien wel: deelnemers staan op een rij en degene die het eerst is fluistert een zin in het oor. Hij of zij geeft de boodschap door aan de tweede enzovoort totdat de laatste deelnemer hardop herhaalt wat hij of zij heeft ontvangen. Als je het vergelijkt met de eerste boodschap, zul je zien dat ze misschien niet op elkaar lijken (soms helemaal niet). Sluit af met een reflectieronde.
Groepsintegratiedynamieken voor volwassenen
Onder volwassenen zijn dit soort spellen voor groepsintegratiedynamieken ook erg nuttig. Ze kunnen worden gebruikt in therapie, vrijetijdsactiviteiten, steungroepen en vele andere contexten. Laten we ze eens bekijken.
1. Dromen, een van de dynamieken gekoppeld aan doorzettingsvermogen
Bij deze groepstechniek gaan deelnemers zo dicht mogelijk bij elkaar in een cirkel zitten en blazen ballonnen op die hun dromen en ambities voorstellen. Vervolgens proberen ze staand, maar zonder zich te scheiden binnen de cirkel die met de stoelen is gemaakt, hun ballon het hoogst te laten stijgen.
Als iemand uit de cirkel stapt, wordt hij geëlimineerd (de ballon kan worden opgeblazen of gegrepen). Op deze manier worden competitiviteit en inspanning weergegeven, maar ook het gemak waarmee anderen de onze kunnen vernietigen. Hoewel de boodschap negatief is, is het belangrijk om erover na te denken om deze om te buigen in de richting van veerkracht.
Als de deelnemers elkaars ballonnen hebben weggegooid, is het belangrijk om erop te wijzen dat, zelfs als ze niet hadden gewonnen, ze allemaal verder zouden zijn gekomen in hun “dromen” als ze hadden samengewerkt in plaats van te wedijveren.
2. Collectief tekenen
De methode is voordelig om te observeren hoe mensen zichzelf voorstellen en hun creativiteit gebruiken bij het construeren van scenario’s. Het is nuttig op school, op het werk en in andere omgevingen.
Om de beurt schildert iedereen een element op een stuk papier of een groter oppervlak. Idealiter zijn dit dingen waar je mee kunt werken, zoals huizen, auto’s en gereedschap. Zodra de afbeelding klaar is, tekent elke deelnemer een foto van zichzelf terwijl hij iets doet op de afbeelding en legt uit waarom.
3. De uitdaging
Voor deze groepsintegratiedynamieken worden enkele eenvoudige uitdagingen op papiertjes geschreven en in een doos gedaan. Je kunt de groep in kleinere groepen verdelen of het individueel doen.
Teams of individuen geven de doos door terwijl er een liedje wordt gespeeld en als ze stoppen, kiest degene die de doos heeft een stuk papier en beslist of hij de uitdaging die erop staat gaat doen. Als ze het doen, winnen ze punten; als ze het niet doen, verliezen ze punten.
Deze groepsintegratiedynamieken kan erg leuk zijn als de uitdagingen goed gekozen zijn; het bevordert ook teamwork.[/atomik-in-text
4. Omgevingsdruk
Om het effect van de mening van anderen (positief of negatief) op emoties te laten zien, is dit de dynamiek. Twee mensen wordt gevraagd de kamer te verlaten en de rest krijgt te horen wat er gaat gebeuren.
De groep wordt in tweeën gedeeld en een van hen gaat een van de mensen die buiten staan motiveren, terwijl de ander de ander gaat ontmoedigen. Degenen die alleen zijn gelaten, krijgen te horen dat ze een klein bouwwerkje moeten maken (een puzzel of een blokspeelgoed kan worden gebruikt).
Aan het einde van de activiteit wordt er naar de twee bouwers geluisterd en wordt hen verteld waar de oefening uit bestond. Gevoelens, belemmeringen om te bouwen, hoe het voelt om een ander te demotiveren, etc. passeren de revue.
Groepsintegratiedynamieken in werkgroepen
In bedrijven is het essentieel om een klimaat van samenwerking en gezonde relaties te bevorderen. Anders ontbreekt het aan kameraadschap en komt de productiviteit in gevaar. Bekijk deze methoden hieronder.
1. Het onbewoonde eiland
De oefening in kwestie wordt vooral toegepast op de werkplek, maar is ook nuttig in het onderwijs. Dat komt omdat het een beter begrip geeft van de dynamiek tussen collega’s. Deelnemers worden in 3 verschillende scenario’s geplaatst:
- Met welke 3 collega’s zou je op reis gaan?
- Met wie zou je een belangrijke gebeurtenis organiseren?
- Met welke partner zou je het liefst verdwalen op een onbewoond eiland?
De antwoorden worden opgeschreven op anonieme kaarten en er wordt om een verantwoording gevraagd. Op deze manier is het mogelijk om bepaalde sleutelwoorden te isoleren en te gebruiken als waarden om de groep te leiden, bijv.”gezelschap”,”plezier”,”verantwoordelijkheid”, enz. Bovendien krijgt de begeleider informatie over de relaties tussen leeftijdsgenoten zonder dat ze hun anonimiteit verliezen.
2. Iemand zoals ik
Dit is een perfecte strategie als een team niet eensgezind is en niet veel sociale contacten heeft. Ze krijgen papier en potlood om een reeks relevante feiten over zichzelf op te schrijven, zoals beroep, bepaalde voorkeuren of persoonlijkheidskenmerken.
Daarna mogen ze elkaar vragen stellen en zich in tweetallen groeperen op basis van de gelijkenis van een van hun items. Meerdere rondes zijn mogelijk, waarbij de gebruikte antwoorden worden doorgestreept en paren niet worden herhaald.
3. Onopvallende vragen
Hoewel deze oefening enige uitwerking van het materiaal vereist, kan het worden gepresenteerd als een zeer interessant spel voor alle leeftijden en achtergronden. Er is een serie kaarten met opgeschreven vragen nodig, gestapeld als een kaartspel zodat elke deelnemer ze om de beurt kan trekken.
Elke persoon krijgt ook een blanco kaart om te gebruiken als hij een vraag niet wil beantwoorden. Afhankelijk van het thema van de groepsintegratiedynamieken kunnen de vragen betrekking hebben op verschillende onderwerpen: waarden, ervaringen, smaken, meningen, enzovoort.
Het idee is dat ieder individu zichzelf op een diepere en meer betrokken manier aan de anderen laat zien dan gewoonlijk.
Enkele tips voor de toepassing van deze oefeningen
Het is belangrijk om de inhoud van elke dynamiek aan te passen aan de leeftijd van de deelnemers. Houd daarbij één ding in gedachten: het is aan jou om iedereen erbij te betrekken. Identificeer degenen die daartoe minder bereid zijn en probeer ze, zonder ze onder druk te zetten, ten minste één keer mee te laten doen.
Aan de andere kant is het essentieel om een veilige omgeving te creëren, waarin jij degene bent die observeert en modereert zonder partij te kiezen (of die indruk te wekken).
Als de mensen die je begeleidt zich niet veilig voelen in de groep, zal de oefening zijn doel niet bereiken. Onthoud altijd dat groepsdynamica moet aanvoelen als een spel voordat je conclusies trekt in de reflectieronde.
Groepsintegratiedynamieken: een nuttig hulpmiddel om groepen te begeleiden
Wanneer groepen zich niet in een gezonde richting ontwikkelen, zijn de groepsintegratiedynamieken die je hier hebt gevonden een nuttig hulpmiddel om ze te begeleiden. Dat komt omdat ze het leggen van verbanden, motivatie, vlotheid in het werk bevorderen. Bovendien helpen ze bij het ontwikkelen van vaardigheden (zoals empathie of creativiteit).
Je moet echter weten dat de voordelen van deze oefeningen niet bij de eerste poging worden verkregen. Je moet volharden in het gebruik ervan. Het is belangrijk om te weten hoe je ze moet toepassen, met wie en hoe je ze moet oplossen als ze fout gaan. Raadpleeg daarom altijd een professional om ze in de praktijk te brengen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Barroso, A. (2015). Las dinámicas grupales y el proceso de aprendizaje. Editorial Ink. https://www.google.co.ve/books/edition/Las_din%C3%A1micas_grupales_y_el_proceso_de/cdLmEAAAQBAJ?hl=es-419&gbpv=0
- Carrasco, C. (2023). Live Feelings: Dinámicas de integración y cohesión grupal. ANIDA: Revista de arte y escuela, (3), 34-35. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=9076637
- Delgado Linares, I. (2019). Dinamización grupal. Ediciones Paraninfo. https://www.google.co.ve/books/edition/Dinamizaci%C3%B3n_grupal/BgiXDwAAQBAJ?hl=es-419&gbpv=0
- Miranda, C. (2014). Dinámicas Grupales para todas y todos. Bogotá, Colombia.: Educadores Populares.