Online ontrouw: waar trek je de grens?

De normen voor bedrog wisselen van echtpaar tot echtpaar. Wat twee mensen in een relatie als bedrog beschouwen, kan voor twee andere mensen het tegenovergestelde zijn. Daarom hangt de betekenis van online ontrouw af van wat aanvaardbaar is voor jou en je partner.
Online ontrouw: waar trek je de grens?

Laatste update: 26 juli, 2019

Met nieuwe technologie die voor iedereen beschikbaar is, zijn er manieren om het leven gemakkelijker te maken, maar het brengt ook nieuwe problemen met zich mee. Een daarvan is online ontrouw.

Veel mensen weten niet of ze dit moeten classificeren als vreemdgaan of als een spelletje zonder grote gevolgen. In dit geval zijn feiten belangrijker dan de ideeën, en dat is wat er zo schokkend aan is.

Wat je er ook van denkt, de waarheid is dat er momenteel veel mensen zijn die in een online romantische relatie terechtkomen, zelfs als ze in het echte leven een toegewijde relatie hebben.

In dit geval is er geen fysiek contact op zich, en daarom is het moeilijk om het in de categorie van vreemdgaan te plaatsen. Dus…is online ontrouw vreemdgaan of is het gewoon de zoveelste fantasie?

De laatste wiens ontrouw we vergeven zijn degenen die we teleurgesteld hebben.”

E.M. Cioran

Online ontrouw kan er ook toe leiden dat je het concept van ontrouw zelf in twijfel trekt. Er zijn mensen die denken dat de echte fout optreedt wanneer er gevoelens bij betrokken zijn. Zelfs seks hebben met een andere persoon zou niet zo erg zijn als verliefd worden op hen.

Er zijn ook mensen die denken dat het niet uitmaakt wat hun partner doet, zolang ze niet liegen of iets voor hen verbergen. Hoe kunnen we dit onderwerp benaderen? Laten we eens kijken.

Online ontrouw

Online ontrouw: een kans die moeilijk te weerstaan is

Iets over dit onderwerp is heel duidelijk: sociale netwerken maken overspel makkelijker. De Britse dienst Divorce-Online publiceerde enkele zeer interessante statistieken over zijn klanten: ongeveer 80% van affaires begint met een online affaire.

Voordat de wereld van de virtuele uitwisseling bestond, was flirten een veel moeilijkere taak voor iemand die een toegewijde relatie had. Het risico om zichzelf bloot te stellen aan de zichtbaarheid of herkenbaarheid was groter en ze hadden meer geld en tijd nodig.

Nu, echter, hoef je alleen een social media-gebruiker te zijn of je aanmelden bij een online dating site om te beginnen met flirten. Bovendien is de virtuele wereld anoniem, zodat iedereen zijn of haar verhaal naar eigen goeddunken kan vertellen. Iedereen kan een personage maken en verschillende virtuele romances hebben zonder veel moeite.

Dus degenen die meer kans hebben om vreemd te gaan, of degenen die op zoek zijn naar een nieuwe relatie, hebben het internet als hun bondgenoot. Nu vraag je je echter misschien af: wat leidt hen ertoe om op zoek te gaan naar nieuwe avonturen? Heeft online ontrouw een negatieve invloed op hun echte relatie? Laten we dieper duiken.

Een gevaarlijk spel

Veel van degenen die zich bezighouden met online ontrouw beweren verliefd te zijn op hun echte partner. In dit soort ontrouw, zoals vele anderen, heeft het vaak niets met liefde te maken, maar met andere factoren.

Sommigen willen misschien gewoon de adrenaline van het verbodene ervaren. Anderen willen hun verleidingsvaardigheden op de proef stellen en zich gevleid voelen. Weer anderen proberen hun dagelijkse routine een beetje te doorbreken.

Het probleem is dat online relaties de neiging hebben om op verschillende manieren te misleiden. Het is gemakkelijk om mensen te verafgoden als je alleen datgene weet waarvan de ander wil dat je het weet.

Veel mensen maken zich zorgen over het tonen van alleen hun meest representatieve en aantrekkelijke kant op sociale media. Ze zullen de foto’s posten waarin ze er aantrekkelijker uitzien, ze zullen proberen slim en interessant te klinken, en naïeve mensen zouden gemakkelijk hier gemakkelijk voor kunnen vallen.

Vrouw met telefoon

Het is echt wanneer het om je partner gaat

Een onderzoek van Guadagno en Sagarin naar online ontrouw uit 2010 toonde aan dat er bij dit onderwerp een groot verschil in perspectief is tussen vrouwen en mannen.

Mannen hechten niet te veel belang aan online relaties. Zij beschouwen het niet als bedrog in het echte leven. Echter, elk type seksuele relatie inclusief online seks, is ontrouw in hun ogen.

Aan de andere kant denken vrouwen in principe het tegenovergestelde. Voor vrouwen is het belangrijker of er gevoelens bij betrokken zijn of niet. Daarom denken ze dat online ontrouw eigenlijk overspel is. Ze denken ook dat alle relaties met een ander persoon negatieve gevolgen kunnen hebben voor het koppel.

Zoals bij bijna alles. hangt het allemaal af van het perspectief waarmee je het onderwerp benadert en de context waarin het zich afspeelt. Elk koppel moet het eens worden over wat ontrouw betekent. Als er geen overeenkomst is, dan zal online ontrouw altijd de band tussen partners in toegewijde relaties in gevaar brengen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Núñez, F., Cantó-Milà, N., & Seebach, S. (2015). Confianza, mentira y traición: El papel de la confianza y sus sombras en las relaciones de pareja. Sociológica (México), 30(84), 117-142.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.