Omgaan met giftige mensen door mentale karate

Omgaan met giftige mensen door mentale karate

Laatste update: 27 november, 2016

Recent is de psycholoog en auteur Bernabé Tierno overleden. Hij was 75 jaar oud en vocht tegen botkanker en een uitzaaiing naar zijn long met dezelfde kracht en wijsheid die hij uitdrukte in zijn werken.

Hij heeft ons meer dan zestig gepubliceerde boeken achtergelaten, in aanvulling op alle conferenties en cursussen die hij heeft gegeven. Voor alles wat hij me op professioneel en persoonlijk vlak heeft gegeven, schrijf ik vandaag dit artikel als een eerbetoon aan een van de meest prestigieuze psychologen van Spanje.

Ik herinner me Mentale Karate als een van de boeken die de meeste invloed op mij heeft gehad. Daarom is dat degene waar ik je nu over ga vertellen. Toen ik het las, was ik verrast over het vermogen dat wij mensen hebben om onze eigen geest te beheersen en daarmee om onze reacties en emoties te beheersen. We geloven dat we zijn overgeleverd aan de genade van de buitenwereld – van onze romantische partners, onze collega’s, onze familie, onze baas – maar in werkelijkheid zijn we hun slaven simpelweg omdat we besluiten dat te zijn.

Karate

Bernabé leert ons in dit werk over de kracht van emotionele intelligentie en in het bijzonder over de kracht van woorden wanneer het tijd is om eventuele problematische omstandigheden te veranderen.

Met een combinatie van wijsheid en oosterse filosofie, gecommuniceerd met beleid, vrede en geduld, kun je veel meer overwinningen behalen dan met geweld en agressie. Zijn boek suggereert ook dat de liefde en positiviteit de motoren van verandering zijn.

Het is wetenschappelijk bewezen dat een giftig woord, slecht nieuws of negatieve taal net zo veel schade kan aanrichten als fysieke agressie. Positieve woorden daarentegen kunnen als verzachtende balsem dienen. Het probleem is dat we in onze samenleving elke dag meer zijn omringd door giftige mensen, stress en pijn, meestal veroorzaakt door onszelf. Daarom is het belangrijk dat we mentale karate beoefenen.

Het beoefenen van mentale karate betekent leren als een rots te zijn, je ervan bewust zijn dat de sleutel tot de vraag of de giftigheid ons beïnvloedt of niet bij onszelf ligt. Het is duidelijk dat we de gedachten of handelingen van anderen niet kunnen controleren, maar we kunnen onszelf natuurlijk wel controleren.

De truc is om de giftige persoon te ontwapenen, die kinderlijke en onvolwassen persoon die zijn problemen en bitterheid op ons wil projecteren. Bernabé leert ons dat we een krachtig tegengif hebben dat kan werken op die onmogelijke mensen: laat ze zien dat ze geen macht over ons hebben, dat zij onze gevoelens en ons leven niet kunnen beheersen.

Als mijn collega me bijvoorbeeld elke dag van mijn stuk wil brengen en ik hem laat zien dat hij de macht heeft om dit te doen, door boos, verdrietig of in de war te raken vanwege zijn gedrag naar mij toe, dan zorg ik ervoor dat hij zich op dezelfde manier tegenover mij blijft gedragen, want ik geef hem wat hij wil. Bittere en giftige mensen hebben het nodig dat anderen zich ook slecht voelen.

“De glans die je genereert verstoort hen die uit de duisternis komen.”

Bernabé benadrukt emotiebeheer als de sleutel tot persoonlijke groei. Vanuit rust, kalmte en vrede kun je bijna alles bereiken. En het zijn stress en impulsiviteit die alle projecten, relaties met anderen en onze eigen geestelijke gezondheid breken. Laten we stoppen onszelf te boycotten.

Het is daarom van groot belang dat we leren om emotioneel intelligent te zijn, dat we afzien van de primaire vormen en vormen gebaseerd op emoties die niets oplossen. In plaats daarvan veroorzaken ze nog meer problemen. We moeten ze vervangen met empathie, begrip en zoetheid. Met oefening zal niets en niemand de macht hebben om je te raken of je boos te maken. Je zal je eigen baas zijn, zonder afhankelijk te zijn van de gedachten of woorden van je tegenstander.

Een concept waar we heel duidelijk over moeten zijn, is “win-win.” Het gaat niet om het verdiept raken in denkbeeldige competities of het verslaan van wie dan ook. Het gaat om het accepteren van een ander als een valide persoon die zijn eigen overtuigingen en geloof heeft en dat, hoewel we die niet delen, we dat feit kunnen begrijpen en kunnen onderhandelen.

Als we zeker van onszelf zijn, zullen we het kunnen herkennen als een andere persoon gelijk heeft en zullen we het kunnen accepteren dat we fouten maken. En dit is geen probleem, want het is de manier om te leren en te weten hoe elk probleem kalm en rustig aangepakt kan worden, zonder ooit de controle te verliezen. Verrassend genoeg zullen we met deze houding meer liefde, empathie en begrip van anderen krijgen.

Aanpassen? Niks ervan. Een goede mentale karateka is heel duidelijk over wat hij wil en wenst. Hij is resoluut in zijn overtuiging, maar weet ook het perspectief van de ander te accepteren. Beoefen de “wet van het tegenovergestelde”. Dat wil zeggen: wanneer je wordt geconfronteerd met de woede en de toorn van je tegenstander, pas dan het tegenovergestelde toe: een sereen gezicht, correcte omgangsvormen en een stevige uitstraling. Onze vrede is zo belangrijk dat we hem niet kunnen verliezen als gevolg van de reacties van een ander persoon, dat kunnen we ons niet veroorloven!

Als je een goede mentale karateka wilt zijn en niet wil worden gekweld door de bravoure en kinderachtige reacties van anderen, moet je dit boek lezen en de daarin vermelde ideeën beoefenen. Misschien dat je met deze filosofie zult beginnen je leven te veranderen, zoals het het mijne ooit veranderd heeft.

Rust in vrede, leraar.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.