Omgaan met familiebijeenkomsten: met deze tips een succes

Omgaan met familiebijeenkomsten: met deze tips een succes

Laatste update: 27 oktober, 2019

Nog slechts enkele maanden en het jaar is ten einde. Dat betekent kerstfeestjes op kantoor, familiefeestjes en samenkomen met vrienden. Wanneer je met je familie samenkomt, hoeft het niet mis te lopen. In elke familie is er echter sprake van conflicten. De kerstperiode is een goede gelegenheid voor het optreden van dat soort conflicten. Kerst is hoe dan ook voor vele volwassenen een ingewikkeld moment van het jaar. Als dat voor jou het geval is, maak je dan geen zorgen. Je bent niet de enige die moet leren omgaan met familiebijeenkomsten.

We willen erop wijzen dat conflicten deel uitmaken van het familieleven. Het is dus normaal dat jouw familieleden je soms een slecht gevoel geven. Het gevaar ontstaat echter wanneer het conflict niet opgelost raakt en blijft woekeren. Dit kan zo erg zijn dat het uiteindelijk tijdens het avondmaal op kerstavond of tijdens de lunch met kerst ontploft. Klinkt dit jou bekend in de oren? Als het antwoord ja is, dan willen we je hierbij helpen. Je kan ervoor zorgen dat vroegere omstandigheden de overhand niet nemen en je familiebijeenkomst verknallen.

In dit artikel hebben we vijf belangrijke adviezen verzameld. Ze helpen je om op een succesvolle manier familiebijeenkomsten door te komen. Het idee is dat deze strategieën je helpen om met de mensen om te gaan met wie je problemen hebt (of in het verleden problemen gehad hebt). En niet alleen dat, want als je dit advies volgt, kan je zelfs meer plezier maken, je in een feestelijke stemming voelen en actief deelnemen aan de bijeenkomst. Je kan al onze adviezen uit het hoofd leren en in je binnenzak steken. Gebruik ze als de dingen gespannen beginnen te worden en als je voelt dat een conflict broeit.

Succesvol omgaan met familiebijeenkomsten

5 tips hoe je de komende kerstvakantie succesvol kan omgaan met familiebijeenkomsten

1. Vermijd om te reageren op provocaties. Moet er iets besproken worden, dan is het nu niet het goede moment.

Wanneer je een onopgelost conflict met iemand hebt, dan is het verleidelijk om het bij de eerste gelegenheid ter sprake te brengen. Het is begrijpelijk dat je over die dingen wil praten zodat je het kan afsluiten. Wanneer je dus de persoon ontmoet met wie je een conflict hebt, zal je hem misschien uitlokken zonder dat je het zelfs beseft. Of je kan zelfs toelaten dat iemand jou provoceert.

In deze situatie is het belangrijk dat je de mogelijke provocatie zo vlug mogelijk herkent. Het doel is om het gesprek af te leiden naar een neutraal onderwerp. Zodra de sfeer tussen jullie vriendelijk is, zal de spanning verdwijnen. Familiefeestjes op Kerstmis zijn absoluut niet het geschikte moment om over gevoelige onderwerpen te praten.

“Zelfs al heb je een grote familie, geef jezelf dan wat persoonlijke ruimte waarin niemand kan binnentreden zonder jouw toestemming.”

-Alejandro Jodorwsky-

2. Richt je op die mensen die gelukkig zijn dat de hele familie samen is. Doe het voor hen!

In vele families zijn er bepaalde mensen als mama, papa, of opa die erg gelukkig zijn dat de hele familie samen is. De rest van de familie neemt mede deel aan de familiebijeenkomsten omdat ze hen gelukkig willen maken. Als jij je dus niet gemotiveerd voelt om samen te komen met je familie, denk dan aan het feit dat jouw gebaar iemand gelukkig zal maken van wie jij houdt.

3. Analyseer jezelf en wees eerlijk met jezelf: wat stoort jou? Bestaat hiervoor een oplossing?

Wanneer het je stoort om in de omgeving van een bepaalde persoon te zijn dan moet je nagaan wat er precies gebeurt. Kan je veranderen wat jou stoort? Bezit deze persoon een eigenschap die jou ergert omdat het eigenlijk een eigenschap is die je met hem deelt? Het is fundamenteel dat je deze vragen stelt. Op die manier kan je de emoties sturen die tijdens een conflict naar boven komen. Misschien ligt het probleem bij de persoonlijkheid van een familielid. En die zal niet veranderen. In dat geval ben jij de persoon die aan je verdraagzaamheid moet werken. Je kan ook proberen om omstandigheden uit de weg te gaan waarbij dit specifiek kenmerk optreedt.

Hoe dan ook is een familiebijeenkomst niet het juiste moment om te proberen iemand te veranderen. Het maakt ook niet uit hoe goed jouw bedoelingen zijn of hoeveel de persoon moet veranderen. Dat betekent dus dat het niet het goede moment is om tegen iemand te zeggen dat hij te veel rookt of meer moet eten. Je hebt het hele jaar door de tijd om dit te doen. Verpest dus het feest niet met opmerkingen die iemand kunnen kwetsen. Probeer je in te houden, ook al denk je dat jouw opmerkingen onschuldig zijn.

Is het de moeite waard conflict te zoeken op een feestje

4. Praat tegen jezelf en denk na of het de moeite waard is om tijdens een familiebijeenkomst ruzie te maken

Wanneer je boos bent, probeer dan enkele minuten voor jezelf te nemen. Praat met jezelf en denk na. Is het echt de moeite waard om nu een conflict te beginnen? Met de woorden “praat met jezelf” bedoelen we dat je jezelf richtlijnen in jouw voordeel geeft. Zelfinstructies zijn richtlijnen die je aan jezelf geeft.

De woorden die je tegen jezelf zegt, werken eigenlijk net als opdrachten in de hersenen. Als je tegen jezelf zegt dat je kalm en rustig moet zijn, dan zal het gemakkelijker zijn om met jouw familie om te gaan en op een succesvolle manier de bijeenkomst door te komen.

“De band die je ware familie verbindt, is niet alleen een bloedband maar het is ook een band van respect en vreugde in het leven van elkaar.”

-Richard Bach-

5. Vermijd dat jij je grens bereikt. Neem afstand van de situatie vóór het te laat is.

Vermijdingsgedrag is niet altijd een negatieve strategie om met iets om te gaan. Bovendien is het eigenlijk de beste strategie wanneer je te maken hebt met een ingewikkelde situatie en het niet het moment of de plaats is om het te bespreken. Vermijding is de beste keuze als je al weet dat je kwaad zal worden, de controle verliezen en andere mensen een onaangenaam gevoel geven. Het is geen realistisch doel om te proberen je woede te beheersen als je geduld bijna op is.

Het is ook belangrijk dat je grenzen stelt aan je familieleden vóór kerst eraan komt. Elke familie werkt op een andere manier. Jouw familie is misschien onafhankelijk of heel hecht. Als je familie onafhankelijk is, dan zijn de grenzen tussen het leven van elk familielid duidelijk en worden ze gerespecteerd. Wanneer er dan familiebijeenkomsten zijn, is het werk al gedaan.

Als jouw familie anderzijds heel hecht is, dan zijn de grenzen wellicht niet duidelijk. In dat geval is het een goed idee om grenzen te stellen vóór jullie bij elkaar komen. De reden is dat familiebijeenkomsten niet het beste moment zijn om je persoonlijke behoeften uit te leggen. Het is ook niet ideaal om op dat moment te proberen die familieleden af te weren die de neiging hebben om zich te veel te mengen in jouw leven.

In ieder geval is het altijd een goed idee om grenzen te stellen aan familieleden. Wees duidelijk over wat je wil delen. Het is ook belangrijk dat je laat weten wanneer je advies nodig hebt en wanneer niet. Onthoud dat je het recht hebt om je eigen beslissingen te nemen, zelfs als deze beslissingen ingaan tegen wat de meeste personen van je familie denken of geloven.

Ten slotte nog één advies. Profiteer van de vakantie om te genieten van de positieve kant van familiebijeenkomsten. Richt jouw energie en jouw aandacht op het positieve. Onthoud vooral dat je geduldig moet zijn en niet in conflicten terechtkomen. Op die manier zal een goed idee niet eindigen in een onaangename situatie voor alle betrokkenen. Vergeet ook niet dat jouw houding tijdens de vakantie een belangrijke invloed heeft op het welzijn van andere mensen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.