Negen tips om van regelmatig sporten een gewoonte te maken
Veel mensen willen beginnen met sporten. Een groot aantal probeert echter en stopt dan. Erger nog, ze raken onderweg geblesseerd.
Regelmatig sporten is een levensstijl. Daarom moet een dergelijke verandering, die verschillende gebieden van je dagelijks leven bestrijkt, geleidelijk worden doorgevoerd. Hoe kun je de gewoonte krijgen om te gaan sporten? In dit artikel kom je erachter.
Negen tips om van regelmatig sporten een gewoonte te maken
Je weet vast al dat sport behalve je fysieke gezondheid ook zonder meer je geestelijke gezondheid (Spaanse link) bevordert.
Het verhoogt de serotonine- en oxytocinespiegels, vermindert stress (cortisolspiegels), vertraagt cognitieve achteruitgang en verbetert de concentratie. Dit is natuurlijk heel goed, maar het is niet per se genoeg om je te motiveren en van sporten een gewoonte te maken.
Elke verandering in routine en, uiteindelijk, in levensstijl, vereist inzet en tijd. Hier zijn enkele strategieën die je zullen helpen om de gewoonte te krijgen om te oefenen.
1. Kies je sport
Veel mensen beginnen met sporten zonder eerst het proces te hebben doorlopen om een activiteit te kiezen die ze leuk vinden. Dit leidt alleen maar tot verveling, gebrek aan training en slecht leren.
Je hebt genoeg tijd om alle activiteiten uit te proberen die je wilt. Zorg er echter in de eerste plaats voor dat je er een kiest waarvan je weet dat je er vanaf het begin van zult genieten.
Houd er rekening mee dat je voor een uurtje fietsen niet in conditie hoeft te zijn om een half uur te kunnen hardlopen. Inderdaad, voor sporten die fysieke aanpassing vereisen, kun je dit beginnen te bereiken in minder veeleisende activiteiten. Tegelijkertijd voorkom je blessures.
2. Verbeter je dieet
Hoewel je voedingspatroon misschien al gezond en uitgebalanceerd is, zul je het moeten aanpassen aan een leven waarin je meer energie verbruikt en waarin je spieren sterker gaan worden.
De effecten van een goede voeding op de basale energie van je lichaam zullen op korte termijn merkbaar zijn en je zult snel kunnen zien wanneer het je prestaties beïnvloedt. Raadpleeg bij twijfel over dit aspect een voedingsdeskundige.
3. Temper jezelf
In het begin, wanneer je lichaam nog niet is aangepast aan het sporten, is het erg belangrijk dat je jezelf niet te veel pusht. Dat komt omdat, naast het risico op blessures (Spaanse link), een uitgeput gevoel ervoor zal zorgen dat je stopt of je volgende trainingssessie uitstelt.
4. Stel een realistisch doel
In de eerste trainingsweek loop je geen marathon. Daarom moeten de initiële doelen die je voor jezelf stelt, haalbaar zijn. Maak je spieren los, verlies een beetje gewicht, probeer vijf minuten te rennen zonder moe te worden, enz. Wees je bewust van je grenzen en respecteer ze. Je hebt genoeg tijd om ze te overwinnen.
5. Begin met eenvoudige oefeningen
Begin altijd met oefeningen met een lage intensiteit. Een been optillen of tien seconden planken klinkt misschien saai, maar het is wat je lichaam nodig heeft om de metabolische en prestatiebasis neer te leggen die je nodig hebt om vooruit te komen.
6. Als je kunt, meld je dan aan voor activiteiten
Sommige mensen vinden het gemakkelijker om consistent te zijn en vooruit te komen als ze zich aanmelden voor een of andere gerichte activiteit. Daarnaast krijg je op deze manier begeleiding en advies van een professional, zodat je eventuele blessures vermijdt.
7. Beloon jezelf
Beginnen met sporten is moeilijk, vooral als je het al lang niet meer hebt gedaan. Zoek daarom na elke training een beloning. Deze eenvoudige booster helpt je om consistent te blijven en uit te kijken naar je training.
Laat deze beloning je doel niet in de weg staan. Als je bijvoorbeeld wilt afvallen, zoek dan naar een beloning zonder eten.
8. Rekken
Rekken na de training worden vaak vergeten. Toch helpen ze je om spieren en kracht te krijgen. Hun grootste voordeel is dat je aan flexibiliteit werkt terwijl de spieren nog warm zijn, dus je werkt ook aan het voorkomen van blessures.
9. Veel plezier!
Sporten is leuk. Daarom mag beginnen met sporten nooit gepaard gaan met blessures, overmatige inspanning of pijn. Een deel van het zoeken naar een geschikte activiteit houdt in dat je het leuk vindt om te doen en dat je daaropvolgende vermoeidheid gepaard gaat met het plezier om voor je eigen gezondheid te hebben gewerkt.
Om af te sluiten, is het belangrijk om te verduidelijken dat, als je lijdt aan een gezondheidsprobleem (chronische ziekten, diabetes, enz.), je het beste een professional kunt raadplegen voordat je begint met sporten. We raden je zelfs aan om dit te doen als je geen gezondheidsproblemen hebt.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Granados, S. H. B., & Cuéllar, Á. M. U. (2018). Influencia del deporte y la actividad física en el estado de salud físico y mental: una revisión bibliográfica. Katharsis: Revista de Ciencias Sociales, (25), 141-160.
- Conesa, M. V. (2010). Incidencia de las lesiones deportivas en el corredor popular. Cultura, ciencia y deporte, 5(15), 32.